Bursa’da bu yฤฑl 14’ncรผsรผ dรผzenlenen โTรYAP Kitap Fuarฤฑ’na katฤฑlan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayฤฑn Yรถnetmeni Can Dรผndar, ‘Tutuklandฤฑk’ baลta olmak รผzere รงeลitli kitaplarฤฑnฤฑ imzaladฤฑ.
ฤฐmza รถncesi gazetecilerin sorularฤฑnฤฑ yanฤฑtlayan Dรผndar, cuma gรผnรผ yapฤฑlan duruลmasฤฑna Almanya Bรผyรผkelรงisi Martin Erdmann, ฤฐngiltere’nin ฤฐstanbul Baลkonsolosu Leigh Turner, Fransa’nฤฑn ฤฐstanbul Baลkonsolosu Muriel Domenach, Hollanda’nฤฑn ฤฐstanbul Baลkonsolosu Robert Schuddeboom, ฤฐsviรงre Baลkonsolosu Monica Schmutz Kirgรถz, Kanada ฤฐstanbul Baลkonsolosu Andrew Smith, ฤฐtalya Baลkonsolosu Frederica Ferrari Bravo ve Polonya Baลkonsolosu Grzegorz Michaslki’nin de izleyici olarak katฤฑlฤฑmฤฑyla ilgili Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan ‘Tรผrk Giriลimler Kurultayฤฑ’nda “Siz kimsiniz, ne iลiniz var orada” aรงฤฑklamasฤฑna yanฤฑt verdi.
‘DรNYANIN BรYLE BฤฐR HUKUKSUZLUฤU ฤฐZLEMESฤฐ NORMAL’
Can Dรผndar, duruลmayฤฑ konsoloslarฤฑn izlemesinin normal olduฤunu belirterek ลunlarฤฑ sรถyledi:
“Bizim konsoloslarฤฑn gelmesinde bir dahlimiz yok. Kendi inisiyatifleriyle geldiler ve fotoฤraflarฤฑ da kendileri รงektiler. Dรผnyanฤฑn bรถyle bir hukuksuzluฤu izlemesi gayet normal. รรผnkรผ Tรผrkiye’nin nereye gittiฤini bรผtรผn dรผnya merak ediyor. Ve Tรผrkiye’nin bir otoriter rejime doฤru sรผrรผklendiฤini hepsi gรถrรผyor. Dolayฤฑsฤฑyla bu duruลmaya รถzel bir รถnem veriyorlar. รรผnkรผ buradaki hukuksuzluฤun farkฤฑndalar. Elbette Tรผrkiye’nin mensubu olmak istediฤi batฤฑ dรผnyasฤฑ, kendi ilkeleri Tรผrkiye’de geรงerli mi bunu bilmek isteyecektir.
Basฤฑn รถzgรผrlรผฤรผ, hukukun รผstรผnlรผฤรผ batฤฑ dรผnyasฤฑ iรงin รงok รถnemli. Onun iรงin bunu yadฤฑrgayacak bir ลey yok. Erdoฤan iรงeri dรผลtรผฤรผnde onunla da aynฤฑ ลekilde ilgilenmiลlerdi. Bu da batฤฑ dรผnyasฤฑnฤฑn istikrarlฤฑ ama Erdoฤan’ฤฑn รงifte standartlฤฑ olduฤunu gรถsteriyor. Bunda รผrkecek bir ลey yok. Eฤer dรผrรผst bir yargฤฑlama olduฤunu dรผลรผnรผyorlarsa bรผtรผn dรผnyanฤฑn gรถzรผ รถnรผnde olmasฤฑ รงok daha iyidir.”
‘HUKUKฤฐ YARGILAMA YAPTIฤINA GรVENEN BฤฐR รLKE DURUลMAYI NฤฐYE GฤฐZLESฤฐN?’
Tรผrkiye Cumhuriyeti konsoloslarฤฑnฤฑn da yurt dฤฑลฤฑndaki duruลmalarฤฑ takip ettiฤini belirten Can Dรผndar, bunun bir รผlkenin kendine gรผveni ile ilgili olduฤunu ifade etti. Duruลmayla ilgili gizlilik kararฤฑ verilmesini de eleลtiren Dรผndar, “Bir รผlke kendisine gรผveniyorsa, hukuki bir yargฤฑlama yaptฤฑฤฤฑna gรผveniyorsa niye gizlesin ki? Bรผtรผn dรผnyanฤฑn gรถzรผ รถnรผnde olsun daha iyi. Bu bir รถrtรผlรผ dava. Bunu baลtan beri gizlemeye รงalฤฑลฤฑyorlar. Her yolu deniyorlar. Ama bunu gizlemenin imkanฤฑ yok artฤฑk. Bu bir devlet politikasฤฑ. Bunu gizleyerek varabilecekleri bir yer yok” diye konuลtu.







