Kripto para dünyası

1- Kripto Para Uygulamaları Nasıl Değerlendirilir?
2-
Kripto Para Borsası Nedir?
3- Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?
4- Merkezi Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?
5-
Merkeziyetsiz Kripto Para Borsası Nedir?
6-
En İyi Merkeziyetsiz Kripto Para Borsaları
7- En İyi Merkezi Kripto Para Borsaları
8- 
Yerli Kripto Para Borsaları

 

 

Kripto Para Uygulamaları Nasıl Değerlendirilir?

Söz konusu olan kripto paralar olduğunda her açıdan tamamen dijital süreçlerden bahsediyoruz. Dolayısıyla da kripto para uygulamaları değerlendirilirken ilk olarak borsaların güvenilirliği sorgulanmalı. Yüksek işlem hacmi, düşük komisyon oranları, geniş bir altcoin yelpazesi, işlem hızı, 7/24 müşteri desteği gibi önemli parametreler de coin borsası seçerken dikkat edilmesi gereken diğer başlıklar.

Coin borsaları söz konusu olduğunda bazen paranızı çekmek istediğinizde bir hafta gibi uzun gecikmeler dahi yaşanabiliyor; borsanın altyapısı yerli yersiz çökebiliyor; borsa dolandırıcı çıkabiliyor; popülaritesi aniden artan bir coin borsanın listesinde yer almayabiliyor ya da kullanıcı sayısı az olduğu için hızlı al-sat ile yakalanabilecek fırsatlar kaçabiliyor… Can sıkıcı durumlara maruz kalmamak için baştan iyi bir araştırma ile kripto para uygulamaları detaylıca değerlendirilmeli ve yatırım beklentilerine uygun bir platform seçilmeli.

Kripto Para Borsası Nedir?

Kripto paraların hayatımıza girmesiyle birlikte kripto para alım, satım ya da saklama işlemlerini gerçekleştirebileceğimiz aracı platformlara ihtiyaç duymaya başladık. Bu ihtiyaçtan da kripto para borsaları doğdu diyebiliriz. Ancak tek tip kripto para borsası olmadığını da unutmamak gerekir.

Merkezi kripto para borsaları, kripto para ticareti ya da yatırımı yapan kişilerin, itibari para birimleri veya kripto para birimleriyle kripto para satın almalarına ya da mevcut kripto paralarını satıp itibari paraya dönüştürmelerine aracılık eden internet tabanlı platformlardır. Bu tür borsalarda işlemler, borsanın garantörlüğü ve onayında kişiler arasında doğrudan yapılır. Bu platformlar üzerinden Bitcoin ve diğer altcoin’lerin piyasa değerlerini takip edebilir, platformun desteklediği coin’lerde alım, satım ya da saklama gibi işlemleri yapabilirsiniz.

Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?

Kripto Para Borsası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kripto paralar, pek çok farklı dinamikten dolayı, özellikle enflasyonu dalgalı olan ülkelerde, önemli bir yatırım alanı olarak görülüyor. Örneğin Venezuela’da yaşanan sert ekonomik durumla birlikte toplumun büyük bir kesiminin kripto para kullanmaya başladığını biliyoruz. Öte yandan coin dünyasında yaşanan gelişmeler de geleceğe yatırım yapmak isteyen hemen herkesi bu alana çekiyor diyebiliriz.

Tabii çok fazla kafa karışıklığı da var. Kafa karışıklığının ve kaygıların bir ucunda kripto para borsası nasıl seçilir sorusu diğer ucunda ise hangi coin’e yatırım yapmanın daha iyi olabileceği var.

bu içeriğin sadece bir kılavuz niteliğinde olduğunu belirtelim. Kripto para borsası seçerken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabı birkaç kriterden oluşsa da bu, çokça çaba ve zaman isteyen bir süreç olabilir. Eğer henüz başlangıç seviyesinde olan bir yatırımcıysanız bu tür bir araştırma yapmanın faydalarını mutlaka ama mutlaka göreceksiniz.

Kripto paraların popülaritesi ve sunduğu avantajlar arttıkça kripto para borsalarının da sayısı artıyor. Seçenek çok olunca da birini diğerinden ayıranın ne olduğunu, hangisinin daha güvenilir ve avantajlı olduğunu anlamak zorlaşıyor. Kripto para yatırımı yapmak istiyorsanız işlemlerinizi yapacağınız borsayı detaylı bir şekilde araştırarak seçmelisiniz. Thodex örneğinde olduğu gibi bazı borsalar dolandırıcılık amacıyla da kurulmuş olabilir.

Bir uzmanla çalışıyor ya da çalışacak olsanız bile konu hakkında temel bir bilgi ve fikrinizin olması adımlarınızı sağlamlaştırır ve sizi çok daha iyi bir yatırımcı yapar. Kısacası bu emeği ve zamanı harcamaya kesinlikle değer!

Merkezi Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?

Bu seçimi yaparken kripto para borsalarının, seçeneklerini ve hizmetlerini değiştirebileceğini unutmayın. Platformun e-bülten servislerine abone olabilir, sosyal medya hesaplarını ya da Feedly gibi bir RSS uygulaması kullanarak bloglarını düzenli olarak takip edebilirsiniz. Ayrıca coin yatırımcılarının bilgi paylaşımında bulunduğu BitcoinTalk, Reddit gibi platformlara da üye olabilir ve nelerin konuşulduğunu takip edebilirsiniz. Diğer yatırımcıların hangi platformda ne tür deneyimler yaşadığını bilmek önemlidir.

Doğru yatırım kararları ve yatırımlarınızı güvence altına alabilmek için kripto para borsası nasıl seçilir bakalım:

Güvenlik Nasıl Sağlanıyor?

Söz konusu olan kripto paralar ise en önemli mesele güvenliğe dönüşüyor diyebiliriz. Ara sıra duyduğumuz siber saldırı haberleri yatırımcıları çekimser davranmaya itiyor, henüz yatırım yapmamış olanlarında cesaretini kırıyor. Coin dünyasında bir yanda yatırımcılar bir yanda ise dolandırıcılar ve bilgisayar korsanları var demek yanlış olmaz.
Platformun SSL Sertifikası olup olmadığını ve ne tür bir SSL sertifikasına sahip olduğunu öğrenin.

SSL Sertifikası, bir internet sitesi ile paylaştığınız tüm bilgilerin güvende olacağını garanti eder. SSL Sertifikası yoksa internet adresi http:// şeklinde, varsa https:// şeklinde başlar. Adres çubuğunun başındaki kilit ikonuna tıklayarak bu bilgileri edinebilirsiniz. SSL sertifikaları temelde 3 başlıkta incelenebilir. Domain Validated (DV) SSL Sertifikası’nda sadece alan adı (domain) onaylanır, fiyatı en düşük ve edinmesi en kolay sertifika türüdür. Birkaç saat içerisinde bu belgeyi kolaylıkla edinebilirsiniz. Organization Validated (OV) SSL Sertifikası’nda sertifika sağlayıcısı şirket başvuran şirketin bilgilerini doğrular ve siz tarayıcıdaki kilit ikonuna tıkladığınızda şirket bilgilerini de görürsünüz. Güvenlik düzeyi en yüksek ve en pahalı sertifika türü olan Extended Validation (EV) SSL Sertifikası’nda sertifika sağlayıcısı şirket başvuran şirketi geniş çaplı bir değerlendirmeye tabi tutar. Bu sertifikaya sahip olabilmek için hukuki ve ticari olarak geçerli bir varlığınızın olması gerekir.

Coin platformunun kullanıcıya sunduğu güvenlik seviyeleri neler?

-Platforma girişte 2FA (Two Factor Authentication / İki Faktörlü Doğrulama), SMS doğrulaması gibi önlemler var mı?
-İşlemleri kabul etmek, doğrulamak vs gibi durumlarda SMS ya da e-posta gönderimi ile kullanıcıya bilgi veriliyor mu?

Giriş bilgilerinizin çalındığını düşünelim, telefonunuza ya da mailinize gelen bir bildirimle bundan haberdar olabilirsiniz. Bu tür güvenlik önlemleri sadece borsa ile ilgili değil. Yatırımcılar da üşengeçlik yapmamalı platformun sunduğu ve tercihe bağlı olabilecek tüm güvenlik önlemlerinden faydalanmalı.

Kullanıcıların varlıkları çevrimdışı olarak olarak nerede saklanıyor?

Burada karşımıza donanım cüzdanları (soğuk depo), yazılım cüzdanları (sıcak depo ya da web cüzdanı) gibi kavramlar çıkıyor. Varlıkların saklanması için ileri düzey güvenliğe sahip soğuk depolar tercih edilmelidir.

Temelde coin alım satım işlemlerinin yapıldığı bu platformlar, aynı zamanda sanal bir cüzdan gibi de çalışır. Ancak kullanıcılar, platformlar üzerindeki cüzdanlara erişmek için gereken anahtarlara sahip olamadığından kripto para platformlarının cüzdan olarak kullanılması pek önerilmez. Bilgisayar korsanlarının radarındaki bu platformlar, siber saldırıyla karşı karşıya kaldığında yatırımlarınız da tehlikeye girer.

Eğer coin’lerinizi özel bir cüzdanda değil de borsada tutuyorsanız her zaman bir miktar risk var demektir. Bu noktada sormanız gereken sorular: Platform, olası siber saldırı durumlarında kullanıcılar için nasıl bir telafi politikasına sahip, fonları sigortalıyor mu, bu tür konularda şeffaf bilgi paylaşımı yapıyor mu?

Kararınızı netleştirmek için biraz geçmiş araştırması da yapılabilirsiniz: Daha önce böyle bir şey yaşanmış mı, yaşanmışsa nasıl bir tavır gösterilmiş? Diğer kullanıcıların deneyimleri neler?

UYARI: Eğer sürekli olarak veya sadece al-sat yapan birisi değilseniz varlıklarınızı kripto borsalarında uzun süre bırakmamalısınız. Ya da al-sat yapacağınız miktarı belirleyip bırakmalı, saklayacağınız miktarı da özel cüzdanınıza aktarmalısınız.

Platform şeffaf mı?

Merkezlerinin adresi, kurucuları, yöneticileri, soğuk depo adresleri açık bir şekilde kullanıcılarla paylaşılmış mı? Ayrıca bir diğer önemli konu da borsanın, rezerv bilgilerini paylaşıp paylaşmadığıdır. Saygın bir borsa olmayı hedefleyen platformlar, tüm bu bilgileri güvene dayalı bir ilişki kurabilmek adına kullanıcılarıyla şeffaf bir şekilde paylaşacaktır.

Kullanıcı için güvenlik önlemleri…

Bunlar, kripto para borsası tarafındaki güvenlik önemleriydi. Bir de sizin şahsi olarak alabileceğiniz ve mutlaka almanız gereken güvenlik önlemleri var:

-Öncelikle platformunuza titiz bir araştırma sonucunda karar vermek.
-Tahmin edilemez ve büyük-küçük harf, rakam, sembol kombinasyonlarından oluşan zor şifreler belirlemek.
-İki faktörlü doğrulama sistemi aktif etmek.
-Farklı borsa hesaplarınızda aynı şifreyi kullanmamak.
-Şifrelerinizi farklı cihazlarda ve şifrelenmiş olarak saklamak.
-Ve tabii ki şifrelerinizi kimseyle paylaşmamak.

Kripto para borsaları inceleyerek güvenlik açısından periyodik değerlendirmeler yapan Cer.live gibi platformları da takibe alabilirsiniz.

Kripto para borsası seçerken nelere dikkat edilmeli dediğimizde ilk ve en önemli başlık GÜVENİLİRLİK.

Borsanın İşlem Hacmi Ne Kadar?

Kripto para borsası nasıl seçilir konusunun ikinci başlığı da işlem hacmi. Kripto para piyasasında işlem hacmi ve likidite kavramları sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılsa da aslında ikisi aynı anlama gelmez. Borsada işlem hacmi, tüm alım satımların toplam parasal değerini ifade eder.

-Kripto para borsasının büyüklüğünü işlem hacmi parametresini değerlendirerek anlayabilirsiniz.
-İşlem hacmi, genel olarak, borsanın piyasadaki alım-satım işlemlerinden ne oranda etkilendiğini anlayabilmenizi de sağlar.
-İşlem hacmi yüksek borsalarda fiyat dalgalanmaları can sıkıcı boyutta olmaz.
-İşlem hacmi, borsadaki farklı işlem çiftleri için değişkenlik gösterebilir. Bazı işlem çiftlerinin işlem hacmi daha yüksek olabilir.
-İşlem hacmi ne kadar yüksekse borsanın likiditesi de o oranda yüksektir diyebiliriz.
-İşlem hacmi yüksek borsalar, coin’lerin değerinin belirlenmesinde de rol oynayabilir.

Borsalar, sipariş defterlerini (emir defteri) şeffaf bir şekilde yayınlamalıdır; ancak sipariş defterinin yayınlanmaması, direkt olarak borsanın kötü ya da güvenilmez olduğu anlamına gelmez. Küçük bir hacme sahip ya da henüz yeni faaliyete başlamış borsalar sipariş defterlerini yayınlamayabilir. Sipariş defterleri bize borsada işlem yapan alıcıların ve satıcıların farklı kripto para birimleri için verdiği fiyat tekliflerini gösterir. Seçenekler ne kadar fazla ise borsanın likiditesi de o oranda yüksek demektir. İşlem hacmi, likidite ile yakından ilişkilidir. Likidite hakkında detaylı bilgi almak için Likidite Nedir? içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Borsanın, işlem anında gerçekleşmeyen transfer için “kilitli” fiyatlandırma garantisi sunup sunmadığına da bakmalısınız.

Desteklenen Coin’ler ve İşlem Çiftleri Neler?

-Yatırım yapmayı planladığınız borsanın sahip olduğu varlıklar neler, kaç farklı coin’i destekliyor?
-İşlem çifti çeşitliliği nasıl ve beklentilerinizi karşılıyor mu?
-İtibari para birimleriyle işlem yapılabiliyor mu?

Tüm bu çeşitlilikler, size hareket özgürlüğü tanır. Başlangıçta tablolar size oldukça karışık görünebilir ve gözünüz korkabilir; ancak çeşitliliğin fazla olmasının hareket özgürlüğü demek olduğunu unutmamalısınız.

Pek çok coin borsası, oldukça fazla çeşitte coin’i destekliyor. Dolayısıyla da bir borsa, desteklediği coinler ile temel ihtiyaç ve beklentilerinize cevap veriyorsa diğer başlıkları incelemeye başlayabilirsiniz.

Burada öncelikli olarak irdelemeniz gereken başlık işlem çiftleri olabilir. İşlem çiftleri, kripto para/itibari para ya da kripto para/kripto para şeklinde olabilir. Örneğin BTC/USDT, ETH/TRY, BTC/TRX gibi. İşlem çiftlerinin türleri ve çeşitliliği borsadan borsaya değişir. Borsa, sadece sahip olduğu kripto para birimleri arasında işlem çifti oluşturabilir.

Borsa, listelediği her farklı kripto para birimi için fark farklı işlem çiftleri oluşturmayabilir. Dolayısıyla da alım satım yapmak istediğiniz işlem çifti listede yer almıyorsa bu, gerçekleştirmek istediğiniz temel işlemi birkaç basamakta yapmak anlamına gelebilir. Örneğin Ethereum’u Litecoin ile değiştirmek istiyorsanız ve borsa EHT/LTC arasında doğrudan değişime olanak tanıyorsa bu işlemi tek basamakta yapabilirsiniz. Eğer EHT/LTC işlem çifti bulunmuyorsa elinizdeki Ethereum’u Litecoin’e dönüştürmek için, borsadaki işlem çiftlerine bağlı olarak, önce EHT/USDT, daha sonra da USDT/LTC işlemi yapmanız gerekebilir. Tabii bu da daha fazla komisyon ödemeniz anlamına gelir.

Komisyon Oranları Nasıl?

Coin borsalarından bahsederken en çok konuşulan konunun komisyon oranları olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Evet komisyon oranları da önemli; ancak biz tam anlamıyla belirleyici bir kriter olamayacağını; güvenlik, işlem hacmi gibi kriterlerden daha sonra geldiğini düşünüyoruz. Komisyon oranları düşük diye detaylıca değerlendirmediğiniz bir borsada işlem yapmanın hayli olumsuz sonuçları da olabilir.

-Para yatırma ve çekme ücretleri ne kadar?
-Borsa hangi itibari para birimlerini destekliyor? Dönüştürme işlemlerindeki (Örneğin TRY/USD gibi) komisyon oranları nasıl (Her borsanın döviz kuru farklı olabilir)?
-Komisyon oranları, kredi kartı, banka kartı ya da PayPal gibi elektronik ödeme sistemleri aracılığıyla yapılan para transferlerinde ne kadar ve nasıl değişiyor?
-Borsanın, hangi bankalar/ödeme sağlayıcıları ile anlaşmaları var?
-Kripto para al-sat işlemleri ve borsalar arası transferlerdeki komisyon oranlar nasıl?

NOT: Borsanın, işlem anında gerçekleşmeyen transfer için “kilitli” fiyatlandırma garantisi sunup sunmadığına da bakmalısınız.

Ödeme Yöntemi Çeşitliliği

Kripto para borsaları farklı ödeme yöntemi seçenekleri sunabilir ve farklı bankalarla anlaşmaları bulunabilir. Bazı merkezi kripto para borsaları, sadece coin transferine izin veriyor olabilir.

NOT: Borsaya para yatırma ve çekme işlemlerinin kullandığınız transfer yöntemine göre bir işlem ücreti vardır. Ödeme yönteminde ters ibraz riski ne kadar yüksekse işlem ücreti de o kadar yüksek olur. Banka ya da kredi kartı ile para yatırma, PayPal ile para transferi gibi yöntemler ters ibraz riski yüksek yöntemlerdir. Komisyon ücretleri ödeme yöntemine göre nasıl değişiyor, incelemelisiniz.

Komisyonlar

Borsalar, kripto paraların takas işlemleri ve banka transferleri gibi farklı hizmetleri üzerinden komisyon alır. İşlem başına alınan komisyonlar genel olarak %1’in altında olur. Güvenilir her borsa internet sitesi üzerinden bu komisyon oranlarını şeffaf bir şekilde paylaşır.

Komisyon oranları, işlem hacminizle ters orantılı olabilir. Eğer yüksek bir işlem hacmi hedefliyorsanız işlem hacminiz arttıkça komisyon oranlarının ne kadar azalabileceği hakkında bilgi edinmelisiniz.

Borsaların, işlem yapabilmeniz için belirlediği minimum tutarlar da olabilir. Küçük bir yatırımcıysanız başlangıçta bu konuyu da değerlendirmeniz gerekir.  

NOT: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yeni karar ile birlikte 30 Nisan 2021’den itibaren Papara gibi elektronik ödeme sistemleri aracılığıyla kripto para borsalarına para aktarılamıyor.

Borsanın Konumu Neresi?

Yerel ya da global coin borsalarında bazı avantajlar ve dezavantajlar söz konusu olabilir. Örneğin borsa kaç farklı para birimini destekliyor, ülkenizin para birimini destekliyor mu ve seçenekler tercihlerinize uygun mu? Yerel para biriminizde işlem yapmayan bir borsa da dönüştürme işlemleri için de komisyon ödeyeceğinizi unutmayın. Öte yandan artık elektronik ödeme sistemleri ile kripto para borsalarına itibari para transferi yapılamıyor. Borsanın ülkenizdeki bankalar ile anlaşması olup olmadığı da önemli bir konu.

Bazı borsalar, sadece belirli ülkeleri destekliyor da olabilir. Borsa seçerken desteklenen ülkeler listesini de mutlaka incelemelisiniz.

Satın alma işlemlerinde yerel borsaları kullanmak, yasal değişkenlikler bağlamında daha avantajlı olabilir. Çoğunlukla tavsiye edilenin ülkenizdeki borsaları kullanmak olduğunu da ekleyelim.

Düşük Fiyat Nerede?

Borsalara göre fiyatlar farklılık gösterebilir. Hangi kripto para birimine yatırım yapacağınıza karar verdiyseniz -yani özellikle yatırım yapmak istediğiniz bir coin varsa- hangi borsadan en ucuza alabileceğinizi öğrenebilir ve elinizdeki seçenekleri diğer kriterleri de gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz.

Seçtiğiniz coin’i, fiyatı bağlamında X borsasından satın almak daha mantıklı iken bozdurma işlemini, fiyatın daha yüksek olduğu Y borsasında yapmak söz konusu olabilir. Eğer yüksek meblağlarda yatırım yapıyorsanız ya da borsalar arası transferde kaybedeceğiniz komisyon oranlarına değiyorsa bu tür hamleleri denemeyi de düşünebilirsiniz.

Coin yatırımcısı olacaksanız sayılarla dolu sayfalara alışmanız gerekiyor. Ancak bu noktada coin borsasının, işleri sizin için ne kadar kolaylaştırdığı çok önemli. Sunulan bilgi çeşidi hemen her platformda aynı olsa da sunma biçimi farklılık gösteriyor. Algılamanın, anlamanın, kullanmanın ve aradığınız bilgiyi net bir şekilde bulmanın zor olduğu bir arayüz, derdiniz olmamalı.

Arayüz tasarımını hem masaüstü hem de mobil için ayrı ayrı değerlendirmelisiniz. Pek çok coin borsasının iOS ve Android uygulama seçenekleri de oluyor. Çoğu zaman mobil uygulamayı kullanacağınızı düşünürsek özellikle mobil uygulama arayüzünü değerlendirmenizi öneririz. Diğer kullanıcıların arayüz tasarımı hakkındaki deneyimlerini inceleyerek fikir edinebilirsiniz.

Kripto para borsaları, farklı kullanıcılar için farklı seçenekler sunabilir. Profesyoneller için önemli olmasa da yeni yatırımcılar için oldukça önemli olan bir konu da kolay al/sat gibi basitleştirilmiş seçeneklerin olup olmadığı. Ve elbette kripto para ticareti 7/24 gerçekleştiği için kullandığınız borsanın her zaman erişilebilir olması da önemlidir.

Müşteri Desteği Sağlıyor Mu?

Yatırımlarınızı yönetirken zaman zaman çeşitli problemler yaşayabilirsiniz. Bunlar platformun kendisinden kaynaklanan teknik problemler ya da nasıl kullanacağınızdan emin olamadığınız özellikler olabileceği gibi verilerle ilgili kafa karışıklığı yaşamak gibi durumlar da olabilir. Bu tür durumlarda platform 7/24 destek veriyor mu? Destek türleri neler? Örneğin 7/24 online destek verirken sadece belirli saatler arasında telefon desteği veriyor olabilir. Her halükarda 7/24 destek veren bir yer güvenilirlik açısından da daha olumlu bir seçim olabilir. Ki zaten incelediğimiz neredeyse bütün coin borsaları 7/24 destek veriyor. Herkes bunun öneminin farkında.

Bu konuda borsanın sosyal medya hesaplarını, şikayet var gibi platformları inceleyerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Müşteri sorunlarını çözmek için aktif bir ekipleri var mı, kullanıcıların ilettikleri problemlere nasıl yaklaşıyorlar ve hızlı cevap veriyorlar mı?

Kullanıcılarını Çeşitli Yollarla Destekliyor Mu?

Coin borsası, kullanıcılarına ne kadar değer veriyor? Elbette bunu anlamanın ve daha önemlisi değerlendirmenin yukarıdaki gibi çok daha önemli başlıkları var; ancak platformun sizinle kurduğu bağ, sizi ne kadar desteklediği de önemli bir konu. Kullanıcılara sunulana avantajlar neler? Sık sık promosyon, özel kampanya vs gibi etkinliklerle kullanıcılar destekleniyor mu?

Ayrıca borsanın, neyin nasıl yapıldığıyla ilgili eğitim içerikleri, blog yayınları yapması; bütün bunlara bütçe ayırıyor olması da yatırımcıları desteklemesi anlamında önemlidir.

Anonim Kullanıcı Seçeneği Var Mı?

Sizin için anonim olmak önemliyse coin borsasının böyle bir seçeneği olup olmadığını, varsa eğer anonim kullanıcılara işlem limiti koyulup koyulmadığına bakabilirsiniz. Anonimlik düzeyleri borsadan borsaya farklılık gösterir. Ancak her hâlükârda e-posta adresi, ad-soyad gibi bilgilerle kayıt olmanız gerekir. Tam anonimlik için merkeziyetsiz kripto para borsalarını da araştırabilirsiniz.

Kripto para borsaları sayesinde coin almak, saklamak, satmak çok kolay işlemlere dönüşüyor; ancak kripto para yatırımının ve bu tür borsaları kullanmanın son derece riskli olduğunu unutmamalısınız.

Yatırımcıların dikkat etmesi gereken en önemli şeylerden biri de piyasaları iyi takip etmek. Bitcoin ve altcoin’ler, doğaları gereği, sert hareketli fiyat grafikleri çizebiliyor. Hem borsaları tanımak hem de coin’ler hakkında bilgili olmak, çok daha iyi stratejiler ile yolunuza devam etmenizi ve yatırımlarınızı sağlamlaştırmanızı sağlar.

Günümüzde bir hizmetin kalitesini ölçmenin en iyi yollarından biri de sosyal medya. Borsaların sosyal ağlarını inceleyebilir; müşterileriyle kurdukları iletişimi, müşterilerin yaşadıkları problemleri ve platformun problemlere yaklaşımını gözlemleyebilirsiniz.

Vurgulamakta fayda var; merkezi borsaları kullanmak söz konusu olduğunda tamamen anonimlik diye bir şey de yok. Tamamen anonimlik ancak kişiler arasında nakit olarak gerçekleşen takaslarda olabilir.

Merkeziyetsiz Kripto Para Borsası Nedir?

Kripto para borsası dediğimizde, farklı türleri de olmakla birlikte, temelde iki ana türden bahsedebiliriz: Merkezi ve merkeziyetsiz kripto para borsaları.

Merkezi kripto para borsaları, alıcı ve satıcıları buluşturarak kripto para birimlerinin -mevcut piyasa fiyatına göre- ticaretinin yapılmasını kolaylaştıran, 7/24 açık internet tabanlı platformlardır. Bu tür borsalarda, işlemler, doğrudan alıcı ve satıcı arasında yapılır; ancak borsa, alıcı ve satıcı arasında aracı konumundadır. Başka bir ifadeyle borsa, alıcı ve satıcı arasında üçüncü taraf olarak çalışır ve kişiler arası ticaretin sorunsuz bir şekilde ilerlemesinde garantör rolü oynar. En İyi Merkezi Kripto Para Borsaları Listemizi inceleyebilirsiniz.

Merkeziyetsiz kripto para borsaları ise kripto para ticaretinin akıllı sözleşmeler kullanılarak merkezi bir aracı kuruluş olmadan, eşler arası yapılmasına olanak tanıyan, 7/24 çalışan açık kaynaklı platformlardır. İngilizce karşılığı Decentralized Cryptocurrency Exchanges olan bu borsalara kısaca DEX de denir. Bu borsalar, herhangi bir kişinin ya da kurumun yöneticisi olmadığı, herhangi bir merkeze sahip olmayan takas platformlarıdır. Ticaret eşler arası yapıldığı için kullanıcı fonları bir merkezde tutulmaz.

En İyi Merkeziyetsiz Borsalar

Merkeziyetsiz kripto para borsası olarak hizmet veren 60’ın üzerinde borsa bulunuyor (coinmarketcap.com’da listelenen). Hepsini incelemek oldukça zor, biz en iyi merkeziyetsiz kripto borsaları listesini, pazar payı en yüksek olandan en düşük olana doğru sıralayarak en iyi 6 merkeziyetsiz borsayı inceledik (21 Mayıs 2021 itibarıyla).

En İyi Merkeziyetsiz Borsalar: Uniswap

Piyasanın en popüler ve en iyi merkeziyetsiz kripto borsaları arasında yer alan Uniswap, eski Twitter çalışanı Hayden Adams tarafından geliştirildi ve 2 Kasım 2018’de piyasaya sürüldü. Uniswap, Ethereum ağında geliştirilen ve ERC20 token’larını takas etmek için kullanılan basit, akıllı sözleşme tabanlı bir protokoldür. Uniswap, kullanıcılarına mevcut kripto para varlıkları üzerinden likidite havuzuna likidite sağlayarak herkesin piyasa yapıcı olabileceği bir sistem ve likidite sağlayıcısı olarak da para kazanabilme imkanı sunar.

En İyi Merkeziyetsiz Borsalar: SushiSwap

Kendisini “likidite sorununu çözmek için oluşturulmuş topluluk odaklı bir organizasyon” olarak tanımlayan SushiSwap, 2020 yazında en büyük ve en tanınmış merkeziyetsiz kripto para borsalarından biri olan Uniswap’ın bir çatalı olarak ortaya çıktı. Ethereum ağı üzerine inşa edilen SushiSwap, bir sipariş defteri yerine, kullanıcıların kripto para varlıklarını takas etmek için kullanabilecekleri token likidite havuzlarını oluşturmak ve yönetmek için akıllı sözleşmelerden yararlanan AMM mekanizmasını kullanır.

SUSHI token sahipleri, platformdaki büyük yapısal değişikliklerde oy kullanma hakkında sahiptir. Bununla birlikte günlük operasyonlar, havuzların ve oranların yeniden dengelenmesi, iş stratejisi ve genel gelişim Sushi Chef 0xMaki ve çekirdek ekip tarafından yönetilir.

En İyi Merkeziyetsiz Borsalar: MDEX (BSC)

Fon havuzu konseptine dayalı otomatik bir piyasa yapıcı olarak DEX hizmeti veren MDEX, Heco Chain ve Ethereum’a dayalı bir karışım zinciridir. Böylelikle Heco Chain’in düşük işlem ücreti avantajlarını ve Ethereum ekosisteminin gücünü birleştirir.

En İyi Merkeziyetsiz Borsalar: BurgerSwap

BurgerSwap, akıllı sözleşmeler yoluyla herhangi bir merkezi kuruluşun kontrolü olmaksızın inşa edilen Binance Akıllı Zincir (Binance Smart Chain) üzerinde demokratikleştirilmiş ilk merkezi olmayan AMM (Automated Market Maker – Otomatik Piyasa Yapıcı) olarak piyasa sürüldü. BurgerSwap, bu sayede şeffaf oylama ayrıcalığı ile topluluk tarafından parametrelerin değiştirilmesine izin veren, demokratik ve merkezi olmayan mekaniklerin kullanıldığı bir takas sistemini mümkün kılıyor.

Yüksek ETH gas ücretleri ve işlem yavaşlığı gibi problemleri çözme amacıyla hareket eden BurgerSwap, ETH kullanıcılarının ERC20 token’larını ETH-BSC token köprüsü ile BurgerSwap üzerinde kullanabilmelerine de olanak tanır. En iyi merkeziyetsiz kripto para borsaları arasında üst sıralarda yer alan BurgerSwap, kullanıcılarının likidite sağlayarak ve yönetişime katılarak çeşitli ödüller kazanabileceği bir sisteme sahip.

En İyi Merkeziyetsiz Borsalar: PancakeSwap

Binance Akıllı Zincir üzerinde BEP20 token’larını takas eden merkeziyetsiz kripto para borsası PancakeSwap, kullanıcıların bir likidite havuzuna karşı işlem yaptıkları otomatik piyasa yapıcı (AMM) modeli kullanır. Bu tür havuzlar, kullanıcıların fonlarıyla doldurulur. Kullanıcılar fonlarını havuza yatırırlar ve karşılığında likidite sağlayıcısı (veya LP) token’ları alırlar. Bu token’ları, paylarını veya alım satım ücretlerinin bir kısmını geri almak için kullanabilirler.

PancakeSwap, kullanıcıların CAKE ve SYRUP gibi ek token’lar toplamasına da imkan verir. Farm yapan kullanıcılar LP token veya CAKE ile ödüllendirilir. PancakeSwap ayrıca piyango bileti vererek çeşitli ödüller kazanmanıza da imkân tanır; ancak bu ödülleri kazanma ihtimali oldukça düşüktür. Milli Piyango mantığıyla çalışan bu şans oyunu, sizin rakamlarınızla çekilen rakamların belli oranda aynı olmasını gerektirir.

En İyi Merkeziyetsiz Borsalar: 1inch Exchange

Mayıs 2019’da piyasaya sürülen 1inch Exchange, merkeziyetsiz kripto para borsaları arasında toplayıcı rolü üstlenir. Arbitraj botları kullanarak kripto para birimi almak veya satmak için kullanılan birden fazla DEX’i tarayarak en iyi fiyat seçeneklerini bulur. Bir yatırımcının, tek başına bu işlemi yapabilmesi neredeyse imkansızdır; ancak 1inch Exchange bunu tek bir işlemle gerçekleştirir. Bu işlem ile pek çok DEX’te arama yapılarak, yatırımcının verdiği sipariş için en uygun fiyat bulunur ve bazen de birden fazla borsadan alım yapılır. 1inch Exchange’in bu avantajı, büyük meblağlı yatırımlarda çok ciddi bir tasarruf sağlar.

En iyi merkeziyetsiz kripto para borsaları arasında yer alan 1inch Exchange, ETH gas maliyetini düşürmek için de Chi token adlı bir mekanizma kullanır. Cüzdanınızı 1inch Exchange’e bağlayarak başka herhangi bir kişisel bilgi paylaşmaya gerek kalmadan platformu kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulaması ile akıllı telefonunuz üzerinde de rahatlıkla işlem yapabilirsiniz.

En İyi DEX Borsaları: Sonuç

Çok sayıda merkeziyetsiz kripto borsası bulunuyor. Sayı ve çeşitlilik, yatırımcılar için kafa karıştırıcı olsa da merkeziyetsiz kripto para borsalarının geleceği oldukça aydınlık görünüyor.

Kullanım açısından DEX’ler, merkezi kripto para borsalarına göre daha zor olmakla birlikte kripto para piyasasında uzun süre bir yatırımcı/trader olarak var olmayı düşünüyorsanız piyasanın önemli bir parçasının da merkeziyetsiz kripto para borsaları olduğunu unutmamalısınız.

UYARI: Kripto paralar, son derece riskli yatırım enstrümanlarıdır. Dolayısıyla da geniş çaplı ve detaylı bir araştırma yapmadan, riske atamayacağınız meblağlarda yatırım kararları almamalı; eş dost tavsiyesiyle değil, ciddi bir bilgi birikimiyle kripto para piyasasında var olmalısınız. En iyi merkeziyetsiz kripto para borsaları listesi, yatırım tavsiyesi amacıyla değil, bilgilendirme amacıyla yazılmıştır.

Merkezi Kripto Para Borsaları

Aşağıdaki en iyi kripto para borsaları listesi, ağırlıklı olarak merkezi kripto para borsalarını kapsıyor. Merkezi olmayan borsalar için Merkezi Olmayan Kripto Para Borsaları Listesi’ni inceleyebilirsiniz. Güvenilirlik, işlem hacmi, likidite gibi önemli kriterler bağlamında değerlendirdiğimiz en iyi kripto para borsaları listesi şöyle:

Merkezi Kripto Para Borsaları: Binance Global

Kripto para piyasasında lider konumda diyebileceğimiz global şirket Binance, Çin merkezli bir borsa olarak kripto para dünyasına girdi. Ardından Çin’de coin’lere yönelik artan düzenlemelerle birlikte merkezini önce Japonya’ya ardından Malta’ya taşıdı (Kripto Paralar Hangi Ülkelerde Yasak?). Hızla büyüyen Binance, Ocak 2018 itibarıyla işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası olarak halen liderliğini koruyor.

Eskiden dönem dönem hack saldırılarıyla anılmış olsa da güvenlik altyapısı çok güçlü olan platformun mobil uygulamaları (iOS ve Android) herkesin rahatlıkla anlayabileceği ve kullanabileceği bir arayüze sahip. Türkiye’de de ofisi bulunan Binance, global borsada da Türkçe dil desteği sunuyor.

Binance, komisyon ücretleri bağlamında da en iyi kripto para borsaları arasında. Çoğu işlemde, işlem ücretleri %0,1 civarında. İşlem hacminin çok yüksek olmasından dolayı da likit bir piyasa. Kimlik doğrulama süreci, uzun ve zorlayıcı olabiliyor; ancak güvenlik açısından bir dizi önlem alarak kullanıcılarını korumaya yönelik adımlar atması önemli bir artı.

Binance’in yerel kripto parası olan Binance Coin (BNB), platformda çeşitli avantajlar sağlamakla birlikte kripto para birimleri arasında piyasa değeri açısından üçüncü sırada bulunuyor.

Türkiye’den kullanıcılar Binance Global’e sadece Papara ile itibari para aktarılabiliyordu. 30 Nisan 2021’den itibaren yürürlüğe giren yasa ile birlikte artık kripto para borsalarına, elektronik ödeme sistemleri aracılığıyla para aktarılamıyor. Dolayısıyla da Binance Global’e komisyonsuz bir şekilde para transfer edebilmek için Binance Türkiye hesabına da sahip olmanız gerekiyor.

Merkezi Kripto Para Borsaları: Huobi Global

013 yılında Leon Li tarafından Çin’de kurulan Huobi, Çin Hükümetinin artan kripto para düzenlemelerinden sonra, 2017 yılında genel merkezini bir Doğu Afrika ülkesi olan Seyşeller’e taşıdı. Hong Kong, Güney Kore, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de ofisleri bulunan Huobi, işlem hacmi, sunduğu coin çeşitliliği, işlem hızı, müşteri desteği ve düşük komisyon oranları ile en iyi kripto para borsaları arasında yer alıyor.

Ağustos 2018’de halka açılan şirket, Çin şubesini blockchain danışmanlık ve araştırma platformu olarak kullanıyor. Huobi borsasının, Huobi Token (HT) isminde kendi yerel kripto parası da bulunuyor.

Huobi Global, hem platformda hem de müşteri hizmetlerinde Türkçe dil desteği sunuyor. Ayrıca Türk kullanıcılara özel temel oranda %0,099 ve Huobi Token ile ödemelerde %0,07 komisyon avantajı sağlıyor.

Merkezi Kripto Para Borsaları: Coinbase

2012 yılında Brian Armstrong ve Fred Ehrsam tarafından Amerika’da kurulan kripto para borsası Coinbase, Mart 2021 itibarıyla ticaret hacmine göre Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük kripto para borsası konumuna yükseldi. Coinbase, ayrıca 14 Nisan 2021’de halka açılarak Nasdaq borsasında işlem görmeye başlayıp Wall Street’e katılan ilk coin borsası oldu.

Özellikle yeni başlayanlar için bile anlaşılır ve kolay olan kullanıcı dostu arayüzü ile en iyi kripto para borsaları arasında yer alan Coinbase’in komisyon oranları, ana rakiplerine göre biraz daha yüksek. Türkçe dil desteği de sunan platform, 56 milyona varan kullanıcı tabanıyla güçlü bir işlem hacmine sahip.

Coinbase ve Coinbase Pro arasında farka da kısaca değinelim: İkisinin arasındaki temel fark, hedefledikleri kullanıcı kitlesiyle ilgili. Coinbase Pro, deneyimli kripto para yatırımcılarına yönelik ve daha kısıtlı bir coğrafyaya hizmet sunan bir coin borsası.

Merkezi Kripto Para Borsaları: Kraken

2011 yılında faaliyete başlayan Amerika merkezli coin borsası Kraken, özellikle banka transferlerindeki hızlı işlem yetenekleri, düşük komisyon oranları ile ünlü. Komisyon oranları hacim tabanlı olduğu için işlem hacminiz (son 30 gün içindeki işlem hacmi) arttıkça işlemlerinizden alınan komisyon oranları da düşüyor. Marjin ticareti ve OTC seçenekleri de sunan Kraken, listelediği coin sayısı bakımından ise Binance, Huobi gibi borsaların gerisinde kalıyor diyebiliriz. Türkiye’den kullanıcılar için negatif tarafı da Türk lirasını desteklemiyor oluşu (Euro, ABD doları destekliyor).

Dünya genelinde oldukça yaygın bir coğrafyaya hizmet veren, en iyi kripto para borsaları arasındaki Kraken borsasının arayüz tasarımı, yeni başlayanlar için biraz zorlayıcı olabilir.

Merkezi Kripto Para Borsaları: Gate.io

2013 yılında kurulan kripto para borsası Gate.io, kısa bir süre önce Türkiye pazarına da açıldı. Kullanıcı güvenliği konusunda en hassas borsalardan biri olan Gate.io’da giriş şifresinin yanı sıra bir de fon şifresi kullanılıyor. Ev sahipliği yaptığı ICO etkinlikleriyle ünlü olan Gate.io, bir kripto para biriminin neredeyse ilk listelendiği borsalardan biri olarak içerisinde yüzlerce kripto para barındırıyor. Gate.io, özellikle de çok fazla fırsat barındırması bağlamında en iyi kripto para borsaları arasında yer alıyor.

Merkezi Kripto Para Borsaları: BitTrex

ABD’nin en büyük kripto para borsalarından biri olan Bittrex, Amazon’da çalışan üç üst düzey güvenlik yöneticisi tarafından 2014 yılında kuruldu. Bill Shihara (Kurucu Ortak ve CEO), Richie Lai (Kurucu Ortak ve Enformasyon Başkanı) ve Rami Kawach (Kurucu Ortak ve Baş Teknoloji Sorumlusu) daha önce Microsoft’ta da beraber çalışmışlardı. Bittrex, kaldıraçlı işlemler gibi işlem çeşitliliği sunmasa da coin çeşitliliği, sabit işlem ücreti gibi önemli avantajları bulunuyor.

Türkçe dil desteği sunmayan platformun, şimdiye kadar duyulmuş bir siber saldırı haberi bulunmuyor. Ayrıca Bittrex yöneticileri borsalarına o kadar güveniyor ki herhangi bir siber saldırı ve hırsızlık olayına karşı kullanıcı fonlarının %80-90’ı için tam sigorta sunuyor.

Merkezi Kripto Para Borsaları: KuCoin

Eylül 2017’de kurulan ve genel merkezi Seyşeller’de bulunan coin borsası KuCoin, 200’den fazla ülkede 8 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya hizmet veriyor. KuCoin’in ayrıca Güney Kore, Japonya, İspanya, İtalya, Vietnam, Rusya, Hindistan ve Türkiye’de resmi yerel toplulukları da bulunuyor.

Türkçe dil desteği de sunan KuCoin, sık sık yaptığı çekilişlerle kullanıcılarına çeşitli hediyeler dağıtmasıyla da ünlü bir coin borsası. Çok sayıda popüler coin’i listeleyen platformun arayüz tasarımı da son derece anlaşılır ve kullanımı kolay bir yapıya sahip.

Merkezi Kripto Para Borsaları: Bithumb

Güney Kore merkezli kripto para borsası Bithumb, 2014 yılında yılında kuruldu. Bithumb, henüz küresel bir şirket olmadan önce Kore’de 8 milyon kayıtlı kullanıcısı ve 1 milyon mobil uygulama indirmesi bulunan, ciddi bir hacme sahip ülkedeki en büyük kripto para borsasıydı. Ancak bir dönem sürekli olumsuz olaylarla gündeme geldi.

Haziran 2017’de bilgisayar korsanları, bir Bithumb çalışanının kişisel bilgisayarından kullanıcı bilgilerini çaldı. Ocak 2018’de Bithumb, vergi kaçırdığı iddiasıyla hükûmet tarafından incelendi ve suçsuz bulundu; ancak yaklaşık 28 milyon dolarlık vergi ödedi. Haziran 2018’de Bithumb’dan yaklaşık 32 milyon dolarlık kripto para çalındı. 2018 yılında şirket istediği ticaret hacmi ve kâr oranını yakalayamadığı için Ocak 2019’da toplam üç yüz kırk Bithumb çalışanından 30’u işten çıkarıldı. Bithumb, 29 Mart 2019’a yeniden bir hack saldırısına uğradığını açıkladı. Yaklaşık 20 milyon dolar değerinde EOS ve Ripple çalındığı tahmin ediliyordu.

Tüm bu ciddi olumsuzluklara rağmen CoinMarketCap verilerine göre Bithumb, işlem hacmi bakımından dünya genelinde en iyi 7. kripto para borsası (20 Mayıs 2021 itibarıyla). Oldukça fazla sayıda coin ve token listeleyen şirketin Türkçe dil desteği de bulunuyor.

Merkezi Kripto Para Borsaları: BitFinex

Aralık 2012’de kurulan Bitfinex, İngilizce, Rusça ve Çince dillerinde hizmet veren, merkezi Hong Kong’da bulunan ve Britanya Virjin Adaları’na kayıtlı bir coin borsası.

Bitfinex borsası da bazı olumsuz olaylarla sıkça anıldı. Mayıs 2015’te, borsaya düzenlenen bir yazılım korsanlığı sırasında 1500 adet Bitcoin çalındı. 2015 yılının sonlarına doğru borsanın müşterileri tekrar hacklendi ve yaklaşık 400 bin dolar para kaybedildi. Daha sonra 2016 yılında müşterilerinin hesaplarından yaklaşık 73 milyon dolar daha çalındı. Hemen ardından, Bitcoin fiyatı %20 düştü. BitFinex, tüm müşterilerine -hesabında hack olayı yaşanmamış olanlar da dahil olmak üzere- kaybettikleri parayla doğru orantılı olacak şekilde borsanın yerel kripto parası olan BFX token dağıttı.

Türkçe dil desteği bulunmayan Bitfinex, coin ve işlem çifti çeşitliliği açısından oldukça zengin bir coin borsası. Kimlik doğrulamanın ardından onay süreci biraz uzun olsa da kullanımı kolay arayüzü, farklı ödeme seçenekleri ile değerlendirebileceğiniz en iyi kripto para borsaları arasında yer alıyor.

Merkezi Kripto Para Borsaları: OKEx

2017’de kurulan OKEx de, 11 Nisan 2018’de, Çin’in Blockchain işletmeleri ve dijital varlık borsaları için getireceği yasalar nedeniyle merkezini önce Malta’ya, ardından de Seyşeller’e taşıdı.

OKEx, Mayıs 2018’de bildirilen ciroya göre dünyanın en büyük kripto para borsası oldu. Şubat 2020’de OKEx, OKChain adlı kendi blokzincirinin testlerine başlayacağını duyurdu. Mart 2020’de ise üzerine inşa edilen merkezi olmayan borsa (DEX) ile birlikte bir blokzinciri geliştirdiğini açıkladı. OKEx, Şubat 2021’de, bir önceki aya göre %26 artışla 188 milyar dolara ulaşarak tarihteki en büyük işlem hacmini gördü.

200’den fazla ülkede 20 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veren, en iyi kripto para borsaları arasındaki OKEx’in Türkçe dil desteği de bulunuyor.

En İyi Bitcoin Borsaları: Sonuç

En iyi kripto para borsaları değerlendirilirken dikkat edilmesi gereken pek çok başlık var. Öte yandan her yatırımcının yatırım beklentileri de aynı değil. Dolayısıyla en iyi kripto para borsası hangisi diye sorduğumuzda tek ve herkese uygun bir cevap bulunmuyor.

Piyasa bu kadar çeşitli ve fırsatlarla dolu iken tek bir coin borsasına bağlı kalmak, farklı avantajlara sırtınızı dönmek anlamına da gelebilir. Kripto para uygulamaları, temel düzeyde, aynı hizmeti sunuyor; ancak bazı platformları diğerlerinden ayıran ve farklı yatırımcı kitlelerini hedefleyen özellikleri mevcut. Her yatırımcı, borsaları güncel olarak araştırmalı, sundukları seçenekleri, avantajlarını, dezavantajlarını kendi detaylı araştırması ile incelemeli.

Kripto para piyasasının son derece hareketli; riskli; sert inişleri ve çıkışları ile ünlü olduğunu ve herkese uygun bir reçetenin bulunmadığını unutmamalısınız.

Yerli Kripto Para Borsaları

Kripto paraların, toplumun geniş bir kesiminde popülerleşmesiyle birlikte Bitcoin ve altcoin’ler, henüz bu alana yatırım yapmayı hiç düşünmemiş insanların da merakını cezbetmeye başladı. Nasıl kripto para alabilirim sorusu, en iyi Türk kripto para borsaları hangileridir, en güvenilir kripto para borsası ve güvenilir kripto para siteleri gibi soruları da beraberinde getiriyor.

Yerli kripto para borsaları dediğimizde 20’den fazla yerli kripto para borsasından bahsedebiliriz. Bu platformları tanımak, avantajlarını, dezavantajlarını bilmek her yatırımcı için son derece önemli. Çünkü doğru coin borsası seçimi, daha sağlam yatırımlar ve avantajlı ticaret anlamına geliyor. Öte yandan yakın zamanda yaşanan Thodex vakası, bize her kripto para borsasına güvenmememiz gerektiğini de yeniden hatırlatmış oldu.

Kripto para yatırımı yapmak isteyen kişilere, güvenilirlik bağlamında yabancı borsalara çekimser yaklaştığı ya da dille ilgili problem yaşadığı için işlemlerini Türk coin borsaları üzerinden yapmak daha avantajlı geliyor. Özellikle başlangıç seviyesinde olan kripto para yatırımcıları için Türkiye’deki kripto para borsaları piyasaya giriş ve borsaların çalışma mantığını anlamak/deneyimlemek açısından önemli bir ilk adım diyebiliriz

Öte yandan yabancı borsalar, her yerel para birimini desteklemiyor. Bu da Türk lirası transferlerinde ekstra komisyon ödemek anlamına geliyor. Ek olarak transfer yöntemlerinde de daha az çeşitlilik söz konusu.

NOT: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yeni karar ile birlikte 30 Nisan 2021’den itibaren kripto para borsalarına, Papara gibi elektronik ödeme sistemleri aracılığıyla para aktarılamıyor.

Ayrıca yerli kripto para borsalarının Türkiye’deki kullanıcılara özel kampanya ya da airdrop etkinlikleri de, fırsatlardan nispeten daha küçük bir havuz içerisinden faydalanmak demek. Bu nedenle yerli kripto para borsalarını sosyal medya üzerinden takip ederek sıklıkla yapılan kampanyalardan anında haberdar olmanızı öneriyoruz.

Yerli Kripto Para Borsaları: btcturk.com

Türkiye’nin ilk, dünyanın ise dördüncü kripto para alım satım platformu olan BtcTurk, en iyi Türk kripto para borsaları arasında yer alıyor. BtcTurk, Liberal Demokrat Parti (LDP) eski Genel Başkanı ve iş insanı Besim Tibuk’un oğlu Kerem Tibuk tarafından 2013 yılında İstanbul’da kuruldu. BtcTurk CEO’su ise Özgür Güneri. Dünyanın farklı yerlerinden 1.8 milyonu aşan kullanıcı sayısına ulaşan yerli kripto para borsası, aynı zamanda Türk lirası ile coin almaya olanak tanıyan ilk platform.

Türkiye’deki coin borsaları arasında en çok tercih edilen borsalardan biri olan BtcTurk, 7/24 müşteri desteği ile birlikte hem iOS hem Android uygulamalarıyla mobilde de hizmet veriyor. Akbank, Denizbank, Fibabanka, Yapı Kredi, Vakıfbank ve Ziraat Bankası ile anlaşmaları olması dolayısıyla resmi tatil günleri de dahil olmak üzere bu bankalar üzerinden BtcTurk’e 7/24 para yatırabiliyorsunuz.

Komisyon oranları biraz fazla gelebilir ancak 2013’ten bu yana edindikleri tecrübe ve geliştirdikleri altyapıya güvenebilirsiniz. Yakın diyebileceğimiz bir zamanda kullanıma sundukları ve profesyoneller için geliştirilen BtcTurk | PRO versiyonu ile kullanıcılarına gerçek zamanlı grafikleri görme ve uzman analizlerinden faydalanabilme imkanı da sunuyor.

BtcTurk, 2019 yılında Yeni Malatyaspor’un isim ve forma sponsoru, 2020 yılında Kadın ve Erkek Futbol Milli takımlarımızın ana sponsoru ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın da sponsorlarından biri oldu. Böylelikle Türkiye’de kripto para farkındalığını artırmaya da önemli destekler sunuyor diyebiliriz.

Yerli Kripto Para Borsaları:paribu.com

Merkezi İstanbul’da bulunan ve 2017 yılında Yasin Oral’ın öncülüğünde kurulan yerli kripto para borsası Paribu, 1 milyondan fazla kullanıcısına 7/24 müşteri desteği ile kripto para alım satım işlemlerinde yardımcı oluyor. Paribu ile hem iOS hem Android uygulamalar üzerinden kolay ve hızlı takip yapabiliyorsunuz. Ayrıca Paribu üzerinden Türk lirası ile taraftar token’ı alınıp satılabiliyor. Kripto paralar konusunda seçenekleri de oldukça geniş, Bitcoin ile birlikte 47 coin ve token ile daha işlem yapabiliyorsunuz.

Paribu, hem kripto paralar hakkında yaptığı bilgilendirme/ bilinçlendirme çalışmaları hem de bu alanda yaptığı araştırmalarla da kullanıcılarına yardımcı oluyor diyebiliriz. Türkiye’deki yatırımcıların en çok güvendiği en iyi coin borsaları arasında yer alan Paribu üzerinden ihtiyaç sahibi çocuklar için UNICEF Türkiye’ye de bağış yapabiliyorsunuz.

Yerli Kripto Para Borsaları: bitlo.com

Hakan Baş, Alper Afşin Özdemir ve Mustafa Alpay tarafından 2017 yılında temelleri atılan ve Şubat 2018’de üye alımına başlayan İstanbul merkezli yerli coin borsası Bitlo’da minimum tutar olmadan Türk lirası ile işlem yapabiliyor ve paranızı istediğiniz zaman banka hesaplarınıza Türk lirası olarak transfer edebiliyorsunuz. Anlaşmalı pek çok banka üzerinden 7/24 para yatırma işlemi de gerçekleştirebiliyorsunuz.

7/24 online müşteri desteği sağlayan Bitlo’da kimlik doğrulama süreçleri de çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Chainlink gibi toplamda 28 coin’le alım satım işlemlerini yapabiliyorsunuz. Öncesinde Binans ismiyle hizmet veren ve arkasında önemli iş insanları bulunan Bitlo, en iyi yerli coin borsaları arasında yer alıyor.

Yerli Kripto Para Borsaları: bitexen.com

İTÜ ARI Teknokent teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet gösteren Bitexen Teknoloji A.Ş tarafından geliştirilen ve 2018 yılında faaliyetlerine başlayan Bitexen, ünlü güvenlik şirketi Kaspersky’nin Uygulama Güvenliği Değerlendirmesi’ni başarıyla geçerek en güvenilir yerli coin borsaları arasında yer aldı.

Çeşitli sponsorluklarla Türkiye’deki kripto para etkinliklerine de destek olan şirket, aynı zamanda kendi ürettiği ve ücretsiz olarak çeşitli vesilelerle kullanıcılarıyla paylaştığı Exen Token ile kullanıcılara hem platformlarını hem de geleceğin teknolojisini deneyimleme fırsatı sunuyor. Türk kripto para borsaları arasında önemli bir yere sahip olan platformun iOS ve Android uygulamaları üzerinden de her an kolaylıkla işlem yapabiliyorsunuz.

Yerli Kripto Para Borsaları: coinzo.com

İzmir merkezli yerli kripto para borsası Coinzo, 2018 yılında faaliyete başladı. Düşük işlem ücretleriyle dikkat çeken Coinzo, hem iOS hem Android uygulamaları ile 7/24 hizmet veriyor. Platform üzerinden Bitcoin ile birlikte 9 kripto para için alım-satım yapabiliyorsunuz.

Coinzo’nun ERC20 protokolü ile oluşturduğu ve 400 milyon adet arzı olan Coinzo Token isimli bir de yerel token’ı bulunuyor. Platform içerisinde çeşitli avantajlar sağlayan Coinzo Token, kullanıcılara çeşitli kampanyalarla dağıtılabildiği gibi satın almak isteyenler de satın alabiliyor. Ayrıca yerli kripto para borsası Coinzo’ya üye olup doğrulama işlemlerini tamamlayan kullanıcılara 100 Coinzo Token (CNZ) hediye ediliyor. Komisyon işlemlerinde CNZ kullanıldığında da tüm komisyon oranlarında %25 indirim uygulanıyor.

Yerli Kripto Para Borsaları: icrypex.com

Özellikle son dönemlerde en iyi yerli coin borsaları arasında adını çok sık duyduğumuz 2018 yılında kurulan Icrypex, kullanıcılarına pek çok avantaj sunuyor. Icrypex üzerinden Akbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası (Türk lirası) ile para yatırma ve kripto para yatırma işlemlerinde komisyon ödemiyorsunuz. BTC, XLM, XRP gibi kripto para birimlerine ait çekim işlemlerinden de komisyon alınmıyor. Kredi kartı ile kripto para alabiliyorsunuz. Ek olarak çok önemli bir özellikleri de var: Icrypex, Bitcoin, Ethereum, Ripple ve diğer kripto paralarda kendi çekirdeklerinde (node) cüzdan oluşturuyor. Böylelikle bütün ișlemleriniz anlık olarak blokzincirde gerçekleșiyor. Beşiktaş Basketbol A Takımı ana sponsoru da olan Icrypex, ayrıca YouTube kanalı üzerinden çeşitli eğitimler vererek de kripto para yatırımcılarını destekliyor.

Yerli Kripto Para Borsaları: Narkasa

Temmuz 2020’de global bir kripto para borsası olarak kurulan ve Türkiye piyasasına Ocak 2021 itibarıyla giren Narkasa, Türk kripto para borsaları arasında yer alıyor. Şirket, 156 ülkenin kripto para yatırımcılarına hizmet veriyor. Bitcoin, Ethereum, Ripple, Chainlink ve Tether gibi coin’lerin alım satım işlemlerini kolayca yapabildiğiniz yerli kripto para borsası, sektörün önemli derecelendirme kuruluşlarından biri olan Cer.live’in denetiminden başarıyla geçerek dünyanın en güvenilir 50 coin borsası arasına girdi. 7/24 canlı destek sunan Narkasa’nın da iOS ve Android uygulama seçenekleri mevcut.

Bonus: trbinance.com

Binance, piyasada lider konumunda diyebileceğimiz global şirketlerden biri olmakla birlikte Türkiye’de de ofisi var ve Türkçe dil desteği ile hizmet sunan bir kripto para borsası. Çin merkezli bir borsa olarak kripto para dünyasına giren şirket, Çin’de coin’lere yönelik artan düzenlemelerle birlikte merkezini önce Japonya’ya ardından Malta’ya taşıdı (Kripto Paralar Hangi Ülkelerde Yasak?).

Binance Türkiye’de kripto para almak için yerel banka ve cüzdanları kullanabiliyorsunuz. Eskiden dönem dönem hack saldırılarıyla anılmış olsa da güvenlik altyapısı çok güçlü olan platformun mobil uygulaması herkesin rahatlıkla anlayabileceği ve kullanabileceği bir arayüze sahip. Binance Türkiye’de listelenen coin’lerin çeşitliliği ise Binance Global’e göre oldukça kısıtlı. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 30 Nisan 2021’den itibaren yürürlüğe giren yasa ile birlikte elektronik ödeme sistemleri aracılığıyla coin borsalarına para aktarılamıyor. Binance Global’e de sadece  Papara ile itibari para aktarılabiliyordu. Artık Binance Global’e para aktarmak için Binance Türkiye hesabına ihtiyaç var.

Türkiye’deki coin borsaları arasından gerek işlem hacmi gerek sunduğu avantajlar ile 7 yerli kripto para borsasını tanıtmaya çalıştık. Merkezi Türkiye’de bulunan yerli kripto para borsaları da, tıpkı yabancı borsalar gibi kullanıcılarının Bitcoin ve çeşitli altcoin’lerde alım-satım ve saklama işlemleri yapmasına yardımcı oluyor. Türkiye’deki en önemli handikap ise listelenen coin çeşitliliğinin genel anlamda kısıtlı olması. Ancak yerli coin borsaları, piyasaya çok hızlı adapte olarak öne çıkan kripto paraları hızlı bir şekilde listelerine dahil ediyor.

Kripto para al-sat işlemlerinizi yapacağınız borsayı seçmeden önce, güncel durumu anlamak ve analiz etmek için her birinin internet sitesini incelemeli, medyada çıkan güncel haberlere göz atmalısınız. Doğru kripto para borsası seçimi, ayakları yere basan yatırımlar yapmanıza olanak tanırken çeşitli fırsatlardan yararlanmanızı ve paranızın önemli bir kısmını fahiş komisyon oranlarıyla harcamamanızı sağlar.