Kuo: iPhone 16 Apple'ı kurtaramayacak, zarar ettirecek

Kuo: iPhone 16 Apple'ı kurtaramayacak, zarar ettirecek

Analist Ming-Chi Kuo'ya göre Apple'ın iPhone 16 sevkiyatları, yeni iPhone modelinin cazip bir yükseltme olmaması da dahil olmak üzere birçok sorun nedeniyle yüzde 15'e kadar düşebilir.

A+A-

Apple'a yakın kaynaklardan biri olan analist Ming-Chi Kuo iPhone 16 ile ilgili karamsar bir öngörüde bulundu. Kuo'ya göre Apple yıl boyunca ürettiklerinde ve sevkiyatlarında büyük bir düşüş görecek.

TF Securities analisti Ming-Chi Kuo tarafından Medium'da yayınlanan bir gönderide, tedarik zinciri araştırmaları Apple'ın önemli yarı iletken bileşenlerinin sevkiyatını yaklaşık 200 milyona düşürdüğünü gösteriyor. Görünüşe göre bu, yıllık bazda %15'lik bir düşüşe ve 2024 yılında büyük telefon üreticileri arasında "en önemli düşüşe" denk geliyor.

İddialara göre iPhone 15 ve yılın ilerleyen dönemlerinde iPhone 16 modellerinin sevkiyatı 2024'ün ilk ve ikinci yarısında yıllık bazda %10 ve %15 azalacak.

Kuo'ya göre iPhone, "üst düzey cep telefonu tasarımında yeni bir paradigmanın aciliyeti ve Çin pazarındaki sevkiyatlarda devam eden düşüş de dahil olmak üzere, sevkiyatlarda önemli bir düşüşe yol açacak yapısal zorluklarla karşı karşıya."

Bu yeni paradigmanın iPhone 16'ya değil, iPhone 17'ye geleceği iddia ediliyor. Bu, akıllı telefonlarda yapay zeka odaklı deneyimlerin yanı sıra, o zaman bile gelmeyebilecek katlanabilir cihazlar için bir pazar talebini de içeriyor.

Bu arada, Çin pazarındaki düşüş Huawei'nin geri dönüşüne ve üst düzey kullanıcılar arasında katlanabilir cihazların yükselişine bağlanıyor. Apple'ın haftalık Çin sevkiyatlarının bir önceki yıla göre %30 ila %40 arasında azaldığı görülüyor.

Analist ayrıca Apple'ın "en erken 2025 yılına kadar" iPhone modellerinde radikal bir değişiklik yapmayacağını tahmin ediyor. O zamana kadar bunun "Apple'ın iPhone sevkiyat ivmesine ve ekosistem büyümesine muhtemelen zarar vereceği" konusunda uyarıyor.

Kuo, beş yıl üst üste iPhone satışlarının düşeceğini öngörmüş ve bu her zaman gerçekleşmemişti. Bu, bugüne kadar yıldan yıla yaşanan en büyük düşüş gibi görünüyor.

İlgili Haberler