Küresel piyasalar son 20 yılın en kötü başlangıcını yaptı

Küresel piyasalar son 20 yılın en kötü başlangıcını yaptı

2024'ün ilk işlem günü küresel piyasalar zayıf bir seyir izledi ve 20 yılın en kötü yeni yıl başlangıcını yaptı.

A+A-

2024’ün ilk işlem gününde, 20 yılı aşkın süre zarfında ilk kez hisse senetleri ve tahvillerde aynı anda sert düşüşler yaşandı. Salı günü S&P 500’ü takip eden SPDR S&P 500 ETF Trust ile uzun vadeli tahvilleri izleyen iShares 20+ Year Treasury Bond ETF yüzde 0,6’şar düşüş yaşadı.

İki ETF, tahvil ETF’inin hayata geçtiği 2002’den bu yana ilk kez yılın ilk işlem gününde aynı anda geriledi. Nasdaq 100’de yaşanan yüzde 1,7’lik düşüş ise 2001’den bu yana en kötü üçüncü ilk gün düşüşü olarak kayıtlara geçti.

Aralarında Savita Subramanian’ın da bulunduğu Bank of America stratejistlerine göre büyük ölçekli teknoloji hisselerinde sert düşüş beklentisi konsensus haline gelmiş durumda. Küresel hisse endekslerde de durum pek parlak değil.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi ve yatırım yapılabilir nota sahip tahvilleri izleyen Bloomberg Küresel Kümülatif Endeks en az 1999’a kadar en kötü yıl başlangıcını kaydetti. Satışlar bu sabah Asya Pasifik’te de devam ediyor. ABD hisse vadelileri bu sabah de hafif gerileyerek toparlanma sinyali vermiyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi beş baz puan yükselişle yüzde 3,93’e ulaştı.

İlgili Haberler