Küresel piyasalarda hisse ralisi sona erdi mi?

Küresel piyasalarda hisse ralisi sona erdi mi?

Fed'in faiz kararı sonrası risk iştahı geçen hafta boyunca yüksek seyrederken yeni hafta ise hisse rallisi durdu.

A+A-

JPMorgan ve Morgan Stanley stratejistlerinin değerlemelerin çok hızlı bir şekilde zirveye ulaştığını not etmelerinin ardından Amerikan hisselerinde ralliye ara verildi.

S&P 500 rekor seviyelerden yüzde 0,3 gerileyerek 5.218 puandan Pazartesi gününü tamamladı. Vadeliler sabah saatlerinde yatay seyrediyor.

Risk iştahında düşüş Asya Pasifik hisselerine de yansıyor. Tayvan, Avustralya ve Endonezya endekslerinde yaşanan düşüş ile birlikte MSCI Asya Pasifik endeksi üçüncü gün üst üste kayıp yaşamaya hazırlanıyor.

Buna karşılık dolarda G-10 para birimlerine karşı zayıflık sürüyor. Bloomberg Dolar Endeksi hafif düşüşle 1.243 puan seviyesinde. ABD tahvilleri Asya piyasalarında yükselişte. ABD getirileri tüm vadelerde 1 baz puan civarı gerilerken 10 yıllık getirisi yüzde 4,236’dan işlem gördü.

Gevşeme beklentisinde İngiltere öne geçti

Bloomberg'in haberine göre piyasalardaki fiyatlamalara göre İngiltere Merkez Bankası (BOE), Fed ve Avrupa Merkez Bankası’na (AMB) göre faiz indirimlerine daha erken başlayabilir.

Para piyasaları işlemlerinde bir sonraki toplantıda BOE faiz indirimi yüzde 20 ihtimal olarak fiyatlanırken Fed ve AMB’nin faiz indirim ihtimalleri yüzde 10’un altında gerçekleşti.

Bu fiyatlamada BOE Başkanı Andrew Bailey’nin enflasyon risklerindeki yumuşamayla beraber faiz indirimlerinin gelecek toplantılarda masada olacağını belirtmesi etkili oldu.

Fed üyelerinden fazla ipucu gelmemesi de Fed faiz indirimi ihtimallerini aşağı çeken bir faktör oldu. Pazartesi günü konuşan Fed üyelerinden Lisa Cook faiz indirimlerinde temkinli bir yaklaşım benimsemelerine ihtiyaç olduğunu söylerken enflasyonun ekonominin bazı kesimlerinde yavaşlaması için zaman tanımaları gerektiğini belirtti.

Austan Goolsbee de enflasyonda düşüş sürecinde ilerleme görülmesi gerektiğini belirtti ve “Bu yıl üç faiz indirimi benim görüşüme paralel” açıklamasını yaptı. FOMC’nin şahin üyesi Raphael Bostic ise faizleri erken indirmenin zarar verebileceğini belirterek bu yıl tek faiz indirimi beklediğini yineledi.

İlgili Haberler