Küresel piyasalarda kararsız başlangıç

Küresel piyasalarda kararsız başlangıç

Yatırımcılar, Fed’in faiz indirimlerinin gelişen piyasaları desteklemesi beklenen bir dönemde Çin yuanının zayıflamaya devam edeceğini düşünüyor. Küresel piyasalarda riskli varlıkların yeni haftaya karışık bir görünümde başladığı görüldü.

A+A-

Küresel Borsalar yeni haftaya karışık bir görünümle başlıyor. Geçen hafta yüzde 1 yükselen S&P 500 endeksi bu sabah vadeli işlemlerde hafif artıda.

Asya’da Çin ekonomisine ilişkin endişeler etkisini hissettirirken, Japonya Merkez Bankası’nın iki günlük faiz toplantısı başlıyor. Japon Nikkei 225, yüzde 1’den fazla yükselerek 34 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Çinli bankaların, Çin Merkez Bankası'nı takip ederek kredi faizlerini düşürmemesinin ardından Çin CSI 300 yüzde 2’ye yakın düşüşte.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçen hafta boyunca toplamda 18 baz puan yükseldikten sonra bu sabah Cuma günkü kayıplarını sürdürerek yüzde 4,11 seviyesinde işlem görüyor.

Bloomberg Dolar Endeksi aralıksız üç haftalık yükselişle 1.235’e ulaşmasının ardından yatay.

Çinli bankalar da faizi değiştirmedi

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC), piyasalardaki indirim beklentilerine karşın, ocak ayında sürpriz şekilde faiz oranlarında değişikliğe gitmemesinin ardından Çinli bankalar da temel kredi faiz oranlarını (loan prime rate-LPR) değiştirmedi.

Çinli bankalar 1 yıllık temel kredi faizlerini yüzde 3,45, 5 yıllık temel kredi faizlerini de yüzde 4,20’de tuttu. Bankalar en son ağustos ayında PBOC’nin bir yıllık orta vadeli borç verme faiz oranını 15 baz puan düşürmesinin ardından bir yıllık faiz oranlarında 10 baz puanlık indirim gerçekleştirmişti.

Bloomberg Economics, PBOC’den ilk çeyrekte 10 baz puan faiz indirimi bekliyor. Öte yandan Çin varlıklarına ilişkin şüpheler, hisse senetlerinin ötesine yayılıyor ve yatırımcılar, Fed’in güvercin tavrının gelişmekte olan piyasaları desteklemeye hazır olduğu bir yılda yuan ve Çin devlet tahvillerinin düşük performans göstermesini bekliyor.

Mizuho Bank Kur Stratejisti Ken Cheung, “Çin’in bu yılki büyümesine ilişkin aşağı yönlü beklentiler göz önüne alındığında yuanın yakın vadede baskı altında kalmasını bekliyoruz. PBOC gevşeme eğilimini sürdüreceği için tahviller desteklenmeye devam edecek. Ancak yuandaki yeni değer kaybı baskısı ve Çin bankaları arasındaki dar net faiz marjı, faiz indirimi alanını sınırlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Gama Asset Management’tan Rajeev De Mello da “Yuan, ticaret ortaklarının para birimlerinden oluşan sepete karşı zayıflayabilir” derken, JPMorgan Asset Management da yuanın ilk yarıda düşüş kaydetmesinin muhtemel olduğu görüşünü dile getirdi.

İlgili Haberler