Küresel yatırımcılar gelişmekte olan piyasa tahvillerine akın ediyor

Küresel yatırımcılar gelişmekte olan piyasa tahvillerine akın ediyor

Küresel yatırımcıları yüksek getirili gelişmekte olan piyasa tahvillerine yatırımlarını artırıyorlar.

A+A-

Küresel yatırımcılar, gelişmekte olan piyasalarda temerrüt tehdidi azaldıkça dünyanın en riskli tahvillerinden bazılarına olan yatırımlarını artırıyor.

Arjantin'den Türkiye ve Zambiya'ya kadar yüksek getirili devlet tahvilleri, politika yapıcıların reform sözü vermesi, yeniden yapılandırma anlaşmalarının gerçekleşmesi ve temerrüt risklerinin azalmasıyla bir kez daha para yöneticilerini cezbediyor.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, bu strateji geçen yıl gelişmekte olan piyasa riskli tahvillerine yatırım yapanlara %18,5 kazandırarak yatırım yapılabilir seviyedeki devlet borçlarının neredeyse üç katı getiri sağladı.

TCW'de 3,7 milyar dolarlık gelişmekte olan piyasa borç fonunu yöneten yatırımcı David Robbins, "Yüksek getiri alanında belirli bir grup ülkede aşırı ağırlığımız var - ve bu mali konsolidasyon hikayelerine inanıyoruz" dedi.

TCW, Wall Street'te Neuberger Berman Group, M&G Investments ve PGIM Fixed Income gibi 2024'te daha riskli gelişmekte olan piyasa borçlarının arkasında bir ivme oluşacağını düşünenler arasında yer alıyor.

Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı spekülasyonu, düşük dereceli tahvil satıcıları için borçlanmayı daha uygun hale getiriyor. Küresel ekonomideki olası bir yumuşak inişin de riskli varlıklara yönelik iştahı artıracağı düşünülüyor.

Yatırımcıların ABD Hazine tahvillerine kıyasla gelişmekte olan ülke tahvillerini ellerinde tutmak için talep ettikleri ekstra getiri hala 2021 ortasındaki seviyenin oldukça üzerinde seyrediyor. Neuberger'in gelişmekte olan piyasalar borç ekibinin eş başkanı Gorky Urquieta'ya göre, ülke yüksek getirili evreninde hala "önemli bir toparlanma" var.

Düşük dereceli borçlara yatırım yapmak, beklenen bir belirsizlik dozunu da beraberinde getiriyor. Bloomberg tarafından 11 Ocak itibariyle derlenen verilere göre, yatırımcılar merkez bankası pivotlarının görünümünü sorgularken, hem yüksek hem de düşük dereceli notları içeren gelişmekte olan piyasa tahvillerinin bir göstergesi bu yıl şimdiye kadar yaklaşık %1,6 düştü.

Düşük kredi notlu tahvil ihracçıları Ocak ayındaki yeni tahvil satışlarının büyük ölçüde dışında kaldı. Ancak Morgan Stanley stratejisti Simon Waever'e göre, başlıca politika yapıcılar yön değiştirmeyi tercih ettiği sürece, piyasa daha riskli borçlular için yeniden açılacak gibi görünüyor. 

Vontobel Asset Management AG portföy yöneticileri Carlos de Sousa ve Daniel Karnaus'a göre, "ABD Hazine tahvillerinin getirilerinin düşmesiyle birlikte, birçok yüksek getirili ihraççının önümüzdeki 12 ay içinde piyasaya yeniden erişim kazanması muhtemel" dedi.

İlgili Haberler