LG Display, Samsung'a OLED TV panelleri tedarik edecek

LG Display, Samsung'a OLED TV panelleri tedarik edecek

Reuters'a bilgi veren üç kaynak, Güney Koreli LG Display'in zarar eden düz ekran üreticisinin kâra geçmesine yardımcı olacak bir anlaşmayla, bu çeyrekten itibaren Samsung'a yüksek kaliteli TV panelleri tedarik etmeye başlayacağını söyledi.

A+A-

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi kaynaklar, LG Display'in önümüzdeki yıl 2 milyon ünite tedarik etmeyi ve sonraki yıllarda sevkiyatları 3 milyon ve 5 milyon üniteye çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Samsung'a yapılacak ilk tedarikler muhtemelen 77 inç ve 83 inç beyaz OLED (WOLED) TV panelleri olacak.

Samsung için bu anlaşma, Çinli satıcılarla alt uçta rekabet kızışırken üst uç organik ışık yayan diyot (OLED) TV'lerde nasıl genişlemek istediğini vurguluyor. OLED paneller, sıvı kristal ekran (LCD) panellerden yaklaşık beş kat daha pahalı.

Bu anlaşma ile Samsung, Sony'yi geçerek dünya çapında OLED TV'lerin en büyük ikinci tedarikçisi haline gelebilir.

Analistler LG Display'in yeni bir müşteriye OLED TV panelleri tedarik etmek için görüşmelerde bulunduğunu iddia etti. Samsung Electronics ile yapılan anlaşmanın ayrıntılarını ilk olarak Reuters bildirdi.

Anlaşma kamuya açık olmadığı için tüm kaynaklar isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Hem LG Display hem de Samsung Electronics yorum yapmayı reddetti.

LG Display hisseleri, Reuters haberinin ardından %1'lik düşüşünü tersine çevirdi ve %2,4 yükseldi. Büyümesini ağırlıklı olarak akıllı telefon ve yarı iletken işinden sağlayan Samsung'un hisseleri %1,7 yükselerek geniş piyasadaki %0,2'lik kazancı geride bıraktı.

Dünyanın en büyük TV üreticisi Samsung Electronics, OLED TV'leri benimseme konusunda, kısmen panellerin yüksek maliyeti nedeniyle teknolojinin akıllı telefonlar ve tabletler gibi küçük cihazlara daha uygun olduğunu savunarak, ev sahibi rakibi LG Electronics'ten daha yavaş davrandı.

Analistlere göre LG Display için 2 milyon OLED panel sevkiyatı, en az 1,5 milyar dolar değerinde ve büyük boyutlu OLED paneller için toplam üretim kapasitesinin yaklaşık %20-%30'una denk gelen büyük bir destek olacak ve tam kapasiteye ulaşmasını sağlayacak.

Şirket, OLED fabrikasını sınırlı bir müşteri tabanı nedeniyle tam kapasitenin altında çalıştırıyor ve yeni TV'lere yönelik pandemi kaynaklı talep artışı, yükselen enflasyon ve yavaşlayan ekonomi nedeniyle azaldı.

KB Securities analisti Jeff Kim, "LG'nin üretim hızı artacak ve muhtemelen önümüzdeki yıl tam kapasiteye ulaşarak kâra dönmesi için zemin hazırlayacak" dedi.

Şirket, elektronik cihazlara yönelik küresel talebin zayıflaması nedeniyle geçen yılın ikinci çeyreğinden bu yana üst üste dört çeyrek kırmızıda kaldı.

Şirket LG Electronics ve Sony'ye OLED TV panelleri tedarik etmektedir. Ayrıca Apple Inc'e (AAPL.O) akıllı telefon ekranları tedarik ediyor.

Samsung Electronics, Apple ve Samsung tarafından üretilen cep telefonları için OLED ekranlara odaklanan kendi ekran üretim birimi Samsung Display'e sahip.

Pazar araştırma firması Omdia'ya göre OLED TV'lerde Samsung şu anda %54,6 ile LG Electronics ve %26,1 ile Sony'nin arkasında %6,1 pazar payına sahip.

Omdia'ya göre pazarın bu yıl yaklaşık %6 büyüyerek 11,7 milyar dolara, 2027'de ise 12,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

İlgili Haberler