รin ve Asya piyasalarฤฑna iliลkin endiลelerin tetiklediฤi ลok dalgasฤฑ Londra Borsasฤฑโnฤฑ da vurdu. FTSE 100 endeksi bir gรผnde yaklaลฤฑk 73,7 milyar sterlin deฤer kaybetti.
รin’deki ekonomik bรผyรผmeye iliลkin verilerin yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ endiลeye sevk etmesinin ardฤฑndan uluslararasฤฑ piyasalardaki satฤฑล dalgasฤฑ sabah saatlerinden itibaren panik havasฤฑna dรถnรผลtรผ. FTSE 100 endeksi bugรผn yรผzde 4,6 deฤer kaybetti. Kayฤฑp yaklaลฤฑk 73,7 milyar sterline tekabรผl ediyor. Piyasalardaki endiลenin hafta iรงinde artarak 1994’teki Asya krizine benzer hal almasฤฑndan endiลe ediliyor.
ABD’de 10 yฤฑl vadeli tahvil faizleri riskten kaรงฤฑnan yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn alฤฑmlarฤฑyla yรผzde 2’nin altฤฑna gerilerken, New York borsasฤฑnda Dow Jones ve SP 500 endeksi aรงฤฑlฤฑลta yรผzde 3 deฤer kaybetti. Nasdaq endeksinde kayฤฑplar yรผzde 8’i geรงti.
รin’de ekonomik bรผyรผmeye yรถnelik endiลelerin artmasฤฑ ve buna baฤlฤฑ olarak emtia fiyatlarฤฑndaki dรผลรผลlerin hฤฑzlanmasฤฑyla yรผzde 8,5 deฤer kaybeden ลanghay bileลik endeksi, risk iลtahฤฑnฤฑn azalmasฤฑna ve satฤฑล dalgasฤฑnฤฑn tรผm dรผnya borsalarฤฑna yayฤฑlmasฤฑna neden oldu.
Analistler, baลta รin olmak รผzere hisse senetleri piyasalarฤฑnda gรถrรผlen dรผลรผลlerin, sert bir ลekilde deฤer kaybeden emtia fiyatlarฤฑnฤฑn baฤlantฤฑlฤฑ ลirket hisselerine gรผรงlรผ satฤฑล olarak yansฤฑmasฤฑnฤฑn da etkisiyle panik havasฤฑna neden olduฤunu ifade ediyor.







