Merkez "faiz indir" baskısına direnecek mi

Merkez "faiz indir" baskısına direnecek mi

Merkez Bankası, hükümet kanadının faizde indirim baskısına ne kadar dayanabilecek. Otoriteler olası faiz indiriminin sonuçları ve MB'nin bağımsızlığına dönük algı nedeniyle tercih edilmesinin doğru olmayabileceğini ileri sürüyor

A+A-

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRECEK Mİ? (20 KASIM 2014)

Merkez Bankası, başbakan ve başta ekonomi bakanı olmak üzere hükümet tarafından gelen "faiz indirimi" baskısına ne kadar direnecek mi? Seçim sonrasında faiz ve kurlardaki gerilemeye bağlı olarak "Merkez Bankası nasıl olağanüstü toplanıp faizleri artırdıysa şimdi de aynı şekilde toplanıp faizleri indirmeli" görüşü dile getirilmeye başladı.

Yerli ve yabancı uzmanların büyük kısmının, olumlu bakmadığı bu seçeneği, Merkez Bankası'nın nasıl değerlendirdiğine dönük ilk sihyaller büyük ihtimalle bugün ortaya çıkacak. 

Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın bugün yapacağı 'Para Politikaları' konulu sunumda söyleyecekleri piyasa tarafından bu nedenle merakla bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugün Kayseri Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenecek konferansta “Para Politikaları” konulu bir sunum yapacak.

Başçı'nın sunumu Hükümetten gelen Para Politikası Kurulu'nun faiz indirimi için toplanması gerektiği yönündeki söylemlerinin ardından gerçekleşecek.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Azerbaycan ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, borsadaki yükseliş ve faizlerdeki düşüşe dikkati çekerek, Merkez Bankası'nın da faizleri düşürecek
yeni bir ayarlamayı yapması gerektiğini söyledi.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRECEK Mİ? (20 KASIM 2014)

Erdoğan, "Şu anda herhalde Merkez Bankası tekrar Para Kurulu'nu olağanüstü toplar. Buna göre de bu dönemde yeniden nasıl Avrupa'da, Avrupa Bankası faizde bu düşüşü gözönüne alarak yeni bir ayarlamayı düşünüyorsa, ki büyük ihtimalle FED'de bu noktada açıklamasını herhalde yapacaktır. Aynı şekilde Merkez Bankası da, bu noktada gözden
geçirip daha önce olağanüstü toplanmak suretiyle nasıl yükselttiyse bu seferde bunu düşürmesi gerekir. " dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'na "faiz indirin" çağrısında bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan'a destek verdi. Zeybekci, "Merkez Bankası'nın elinde faizle ilgili yeterli bir aralığın olduğuna inanıyorum. Başbakanımızın bu görüşünü kesinlikle destekliyorum" dedi.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins ise "Faiz indirimi gerçekleşirse durum belirsizleşir" açıklamasında bulundu. 

BBC Türkçe Servisinin haberine göre, Ekonomistler ise, olası faiz indiriminin Merkez Bankası'na güveni önemli ölçüde sarsacağı görüşünde. Capital Economics Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson, Banka'nın 28 Ocak’ta düzenlediği acil toplantı ile faiz artırımına gitmesinin bankaya olan güveni önemli ölçüde artırdığını söyledi. Jackson, BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlarken, “Faizlerin düşük kalmasının ardında siyasi baskı vardı. Faiz artırımı ise güveni
artırdı. Şimdi faiz indirimini tekrar gündeme getirmek Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dair endişeleri geri getirebilir” dedi.

Standard Bank Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Tim Ash ise, enflasyon oranı %10’lara gelmişken faiz indirimine gidilmesinin doğru strateji olmayacağı görüşünde. Ash, “Erdoğan oldukça becerikli bir siyasi lider. Ancak ne yazık  ki para politikası güçlü yanları arasında değil” dedi. Ash’e göre, küresel ekonomik trendler de henüz netleşmiş değil ve belirsizlik ortamında faiz indiriminden bahsetmek için çok erken.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 24 Nisan tarihinde toplanacak. Başçı'nın bugün sunum yapacağı Konferans, Kayseri Sanayi Odası ve Dünya Gazetesi tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Konferans saat 10:00'da başlayacak. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.