Baลbakan Ahmet Davutoฤlu, partisinin grup toplantฤฑsฤฑnda “Cuma gรผnleri mesai saatinin ibadet รถzgรผrlรผฤรผnรผ etkilemeyecek ลekilde dรผzenlenmesi iรงin bir taslak hazฤฑrladฤฑk” dedi. Baลbakan Ahmet Davutoฤlu, AKP’nin grup toplantฤฑsฤฑnda konuลtu. Davutoฤlu’nun konuลmasฤฑndan satฤฑr baลlarฤฑ:
Hepimizin neler รงektiฤini biliyoruz. Kardeลliฤimize yaraลฤฑr bir ลekilde bir dรผzenleme olacak. Cuma bayram olacak. Bundan sonra Cuma namazฤฑna gitmek isteyen huzur iรงinde gidebilecek, mesaiden de bir eksilme olmayacak.
Tรผrkiye’nin aradan geรงen bunca yฤฑl sonra bu anayasa deฤiลikliฤini yapmasฤฑ bir ihtiyacฤฑn รถtesine geรงerek zorunluluk halini almฤฑลtฤฑr. Biz yamalฤฑ bohรงa gibi deฤil, bรผtรผnlรผk perspektifiyle hazฤฑrlanmฤฑล bir anayasa istiyoruz.
รyle bir anayasa istiyoruz ki รผzerinde darbe gรถlgesi olmasฤฑn, insan onurunu esas alsฤฑn ve geleceฤimizin bรผyรผk hedeflerine yรผrรผyecek ลartlarฤฑ olsun.
1982 anayasasฤฑ yรผrรผrlรผฤe girdiฤi gรผnden beri tartฤฑลฤฑlฤฑyor. Bu anayasanฤฑn deฤiลmesi gerektiฤi her kesim tarafฤฑndan dile getiriliyor. Yeni dรถnem bu beklentinin en รผst dรผzeye รงฤฑktฤฑฤฤฑ bir sรผreรง.
Biz geleceฤin Tรผrkiye’sinin inลaa edecek olan ortak aklฤฑn รผrรผnรผ olan bir anayasa istiyoruz. Biliyorsunuz bu konuda gรผnรผn olumsuz koลullarฤฑ altฤฑnda bazฤฑ รงalฤฑลmalar yapฤฑlmฤฑลtฤฑ. 1982 Anayasasฤฑ darbe dรถneminini yani demokrasi aรงฤฑsฤฑndan kusurlu bir dรถnemin รผrรผnรผdรผr. Bu nedenle Tรผrkiye’nin yeni bir anayasaya olan ihtiyacฤฑ tartฤฑลmasฤฑ gereksiz bir husustur.
“Tรผrkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacฤฑ ertelenemez”
Tรผrkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacฤฑ ertelenemez. 1 Kasฤฑm’a giden sรผreรงte milletimize verdiฤimiz sรถzler doฤrultusunda haraket etmet zorundayฤฑz. Bu diฤer partiler iรงin de bir zorunluluktur. Bu yolda sayฤฑn Bahรงeli ve Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu ile gรถrรผลtรผk.
Olumlu yaklaลฤฑmlarฤฑndan dolayฤฑ kendilerine teลekkรผr ediyoruz. Bir uzlaลma komisyonu kurulmasฤฑ konusunda mutabฤฑk kaldฤฑk. รรงรผmรผz de 12 Eylรผl Anayasasฤฑ’nฤฑn ortadan kalkasฤฑ konusunda hem fikir olduk. รรงรผncรผ olรผrรผk AB gรถrรผลmeleri ve vize muafiyeti konusundaki รงalฤฑลmalarda mutabฤฑk olduk.
Elbette gรถrรผy farklฤฑlฤฑklarฤฑ olacaktฤฑr. En geniล zeminli mutabakatฤฑn oluลturulacaฤฤฑ bir metin yaratmak iรงin ฤฑsrarcฤฑ olacaฤฤฑz.
ลimdi biz รถyle bir anayasa yapmalฤฑyฤฑz ki insanฤฑ esasa alsฤฑn. Herhangi bir ลekilde gรผcรผn tekelleลmediฤi bir yapฤฑya ihtiyacฤฑmฤฑz var. Halkฤฑn eradesini esas alan bir yapฤฑ hedefliyoruz.
Tek parti dรถneminde ‘Milli ลef’ dรถneminde bir parlamenter sistemden sรถz etmek mรผmkรผn olabilir mi. 12 Eylรผl dรถneminde parlamenter sistemin yapฤฑsฤฑ, doฤasฤฑ yok edilerek yapฤฑlan uygulamalarฤฑ savunmak mรผmkรผn mรผ?
Tรผrkiye iรงin en doฤru sistem baลkanlฤฑk sistemidir. Bunu muhalefet partileri ile her koลulda konuลmay atartฤฑลmaya hazฤฑrฤฑz. Hiรง bir ลahsi hesap yapmadan insan onurunu esas alan, gerรงek anrlamda sivil bir anayasa yapalฤฑm.
Bize kimse hesap soramaz
Bize kimse milletimizin birliฤi ve beraberliฤi iรงin saffettiฤimiz รงabalan dolayฤฑsฤฑyla hesap soramaz. Milletimizden aldฤฑฤฤฑmฤฑz sorumluluฤu kimseyle paylaลmadฤฑk, paylaลmayฤฑz. ลiddeti savunmaya ve terรถr รถrgรผtรผne destek รงฤฑkmaya biran รถnce son vermelidirlir.
HDP kendini Kandil’in kanlฤฑ diline mi, yoksa siyasetin meลri zelinine mi teslim edecek buna karar vermelidir. Meclis’te en aykฤฑrฤฑ fikirlerin bile savunulabileceฤi demokratik bir ortam vardฤฑr, tek bir ลartla ลiddeti mazur gรถrmemek, terรถrle araya mesafe koymak. Hiรง ลรผpheniz olmasฤฑn HDP gรผttรผฤรผ bu hendek siyasetinin bedelini รถdeyecektir. Bunun bir karลฤฑlฤฑฤฤฑ olacaktฤฑr. Tรผrkiyelileลme yalanlarฤฑ bitmiลtir.
Tรผrkiyelileลmenin yolu ฤฐstanbul’dan Edirne’den geรงer Moskova’dan geรงmez. Bunlar Diyarbakฤฑr’ฤฑn geleceฤinin Moskova’dan deฤil Ankara’dan ลekilleneceฤini gรถrรผrler.







