Microsoft'tan Windows kararı: 240 milyon bilgisayar çöp olacak

Microsoft'tan Windows kararı: 240 milyon bilgisayar çöp olacak

Yazılım devi Microsoft'un Windows 10 desteğini sonlandırması 240 milyon bilgisayarı 'çöp' haline getirecek.

A+A-

Canalys Research, Microsoft Corp'un Windows 10 işletim sistemi desteğini sona erdirme planının yaklaşık 240 milyon kişisel bilgisayarın (PC) elden çıkarılmasına neden olabileceğini ve potansiyel olarak çöp sahası atıklarına neden olabileceğini söyledi.

Bu bilgisayarlardan çıkan elektronik atıklar, 320.000 arabaya eşdeğer olan tahmini 480 milyon kilogram ağırlığında olabilir.

Canalys, işletim sistemi desteğinin sona ermesinden sonra birçok bilgisayarın yıllarca işlevsel kalabileceğini belirtirken, güvenlik güncellemeleri olmayan cihazlara olan talebin düşük olabileceği konusunda uyardı.

Microsoft, açıklanmayan bir yıllık ücret karşılığında Windows 10 cihazları için Ekim 2028'e kadar güvenlik güncelleştirmeleri sağlamayı planladığını duyurdu.

Canalys, genişletilmiş Windows 10 desteği için fiyatlandırma yapısının geçmiş trendleri yansıtması durumunda, yeni bilgisayarlara geçişin daha uygun maliyetli olabileceğini ve hurdaya giden eski bilgisayarların sayısını artırabileceğini söyledi.

Microsoft, Windows 10 desteğini Ekim 2025 itibariyle sonlandırmayı hedefliyor. Gelişmiş yapay zeka teknolojisini PC'lere getirmesi beklenen yeni nesil işletim sistemi, durgun PC pazarını potansiyel olarak canlandırabilir.

Microsoft, Windows 11 uyumlu cihazların elden çıkarılmasının çevre üzerindeki etkisine ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Kişisel bilgisayarlarda ve veri depolama sunucularında kullanılan sabit diskler, elektrikli araç motorlarında ve hatta yenilenebilir enerji üretiminde kullanılmak üzere malzeme toplamak için geri dönüştürülüyor.

Noveon Magnetics Ticari Direktörü Peter Afiuny, "Ömrünü tamamlamış bilgisayarları elektrikli araçlar ve rüzgar türbinleri gibi sürdürülebilir teknolojilere güç veren mıknatıslara dönüştürmek, artan küresel elektrik talebinin karşılanmasına yardımcı olacaktır" dedi.

Afiuny, sabit disklerin genellikle işlevsel ömürlerinin sonuna ulaşmadan önce atıldığını ve bunun da fazla miktarda nadir toprak manyetik malzeme atığı yarattığını sözlerine ekledi.

Pil geri dönüşüm firması Redwood Materials, pillerin lityum, kobalt, nikel ve bakır gibi metallerin geri kazanımı için neredeyse sonsuza kadar geri dönüştürülebileceğini söyledi.

İlgili Haberler