Moody’s cuma akşamı Türkiye’nin kredi notu raporunu yayınlayacak

Moody’s cuma akşamı Türkiye’nin kredi notu raporunu yayınlayacak

Ünlü Menkul Değerler'e göre, Borsa İstanbul'da toparlanma çabası devam ediyor. Piyasa için ise cuma akşamı açıklanacak olan Moody’s'in Türkiye’nin kredi notu raporu kritik olacak.

A+A-

Ünlü Menkul Değerler 8 Ocak 2024 bülteninde BIST 100 Endeksi'nde toparlanma çabasının devam ettiği yorumunda bulunuldu. Bültende '' Endekste toparlanma çabasının devamı için 7500 seviyesi üzerinde kalması gerektiğini belirtelim'' değerlendirilmesi yapıldı.

Bültenin detayları şöyle:

''Haftanın geneline baktığımızda, yurtdışı piyasalar için ABD’de Perşembe günü açıklanacak TÜFE verisi öne çıkıyor. Cuma günü beklentilerden güçlü gelen tarım dışı iştiham verileri sonrası 2024 yılında Fed’in 150 baz puan veya daha fazla faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler zayıflarken, enflasyon verilerinin de beklentilerin üzerinde kalması durumunda global risk iştahı negatif etkilenebilir. İçeride ise Cuma günü Kasım ayı cari işlemler dengesi verileri açıklanacak. Bloomberg anketine göre 1.7 milyar dolarlık bir cari işlemler açığı verilmesi bekleniyor.

Cuma akşamı ise Moody’s takvimine göre Türkiye’nin kredi notu ile değerlendirme raporunu yayınlayacak. Türkiye’nin kredi notu durağan görünüm ile B3 seviyesinde bulunuyor. Piyasa beklentileri ise notun değişmeyeceği ancak durağan olan görünümün ise pozitife yükseltileceği yönünde.

TL: Hazine bu hafta 4 tahvil ihalesi ile Ocak ayı borçlanma programını başlatacak. Bugün 15 ay vadeli kuponsuz tahvilin ilk ihracını ve sabit kuponlu 10 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracını, yarın ise sabit kuponlu 2 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracı ile 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek. Hazine Ocak ayında toplam 97.8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık, toplam 121 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı hedefliyor. Gösterge tahvil faizi geçtiğimiz hafta yıl sonu kapanışına göre 1.7 puanlık artışla %41,4’e yükselirken, 10 yıl vadeli tahvil faizi ise 1.5 puana yakın artışla %28.2 seviyesine yükseldi. Dolar kuru da yılın ilk haftasını yaklaşık %1’lik bir artışla tamamladı.

Yeni haftaya 29.89 seviyelerinde başlayan ve yükselen trenddeki hareketine devam eden dolar kurunda kısa vadede önemli bir trend değişikliği beklemiyoruz.

Borsa İstanbul: 7530 direncini aşmayı başaran endekste gelen kar satışlarının bu seviye üzerinde karşılanmasıyla birlikte haftayı 7620 direncinin hemen üzerinde tamamladığını görüyoruz. Endekste kısa vadeli görünüm 7500 desteği üzerinde güçlenme eğiliminde ve 7620 direncinin aşılmasıyla birlikte 7750-7800 dirençlerini hedefliyor olacak. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi yeniden 300 seviyesinin üzerine yükselirken, haftanın kapanışında Moody’s’ten beklenen olası yukarı yönlü görünüm revizyonu Türkiye’nin risk primine olumlu yansıyabilir. Ayrıca yabancı yatırımcıların borsaya girişinin de devam ettiğini belirtelim.

İlgili Haberler