Moody's ve Fitch de not indirecek mi

Moody's ve Fitch de not indirecek mi

S&P'nin not indiriminin ardından gözler Moody's ve Fitch'e çevrildi. Ülkeler sıralaması, diğer iki kurumun da not indirimi ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor

A+A-

S&P'nin not indiriminin ardından gözler Moody's ve Fitch'e çevrildi. Ülkeler sıralaması, diğer iki kurumun da not indirimi ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

Türkiye’yi yatırım yapılabilir ülke statüsünün altında değerleyen tek kurum olan S&P, 20 Temuz 2016'da aldığı karar ile yatırım yapılabilir notun bir kademe altında BB+(Durağan) olan uzun vadeli yabancı para cinsinden notunu bir kademe daha düşürerek BB (Negatif)’e çekti.

Diğer iki derecelendirme kuruluşuna kıyasla Hazine ile anlaşması bulunmayan S&P’nin bu kararı piyasa tarafından sınırlı negatif olarak değerlendirildi. Ancak yine de bu indirimin bir ön gösterge olduğunu da genel kabul olarak değerlendirmek gerekiyor. 

S&P’nin 2016 değerlendirme takviminde rutin değerlendirmenin yapılacağı tarih 6 Kasım 2016 olarak belirlenmişti. Ancak kurum bu tarihi Türkiye'deki olağanüstü gelişmeler nedeniyle erkene çekti. Yine aynı şekilde son gelişmeler nedeniyle Türkiye'yi olası bir not indirimi için değerlendirmeye aldığını açıklayan Moody's, kararını 1-3 ay içinde açıklayacak. Ancak rating şirketi ülke notunu beklemeden Türk şirketlerinin notlarını indirmeye başladı. Peki S&P'den sonra diğer iki derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin notunu aşağı indirmesinin ihtimali ne?

Türkiye’nin ve seçilmiş gelişmekte olan ülkelerin kredi notları şu şekilde:

not.jpg

Uzmanlara göre bu tablo, her iki kurumun Türkiye'nin kredi notunu aşağı indirme baskısı altında olduğunun önemli göstergelerinden birisi. Çünkü, son açıklama ile Hazine ile anlaşması olmasa da en güncel veriye sahip S&P ile Fitch ve Moody's verileri arasında bir boşluk oluştu ve bunun bir şekilde normale dönmesi gerekiyor. S&P’nin ülkeler sıralamasında Türkiye benzer gruptaki, Endonezya ve Rusya'nın bir kademe altında Brezilya ile aynı seviyedeyken Moody's ve Fitch'in sıralamasında durum çok farklı.

Türkiye, Moody's sıralamasında Brezilya'nın 2, Rusya'nın ise 1 kademe üstündeyken; Fitch'in sıralamasında Rusya ile aynı seviyedeyken Brezilya'nın iki not üstünde...

 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.