Nasdaq, Dow Jones ve S&P 500 'de UAW grevi beklentisi

Nasdaq, Dow Jones ve S&P 500 'de UAW grevi beklentisi

ABD'deki otomotiv işçileri, General Motors ile yapılan görüşmelerde önemli ilerleme kaydedildiği için grevi genişletmiyor. Sendika, Ford Motor ve Stellantis ile görüşmelerini ise sürdürüyor. Olumlu haberer, Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500'e de yansıdı

A+A-

 ABD'de Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), ülkede 3 büyük otomobil üreticisine karşı başlattıkları grevi özellikle General Motors (GM) ile yapılan görüşmelerde kaydedilen ilerleme nedeniyle genişletmedi.

UAW Başkanı Shawn Fain, yaptığı açıklamada, GM, Ford Motor ve Stellantis ile gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin bilgi verdi.

Görüşmelerde önemli ilerleme kaydettiklerini belirten Fain, "Grevimiz işe yarıyor ancak hala istediğimiz yerde değiliz." dedi.

Fain, GM'nin batarya fabrikalarındaki işçilerin iş sözleşmesi kapsamına alınmasına izin vererek görüşmelerdeki önemli bir anlaşmazlığı ortadan kaldırdığını aktardı.

GM'nin Teksas eyaletinin Arlington kentindeki fabrikasında da greve gitme tehditlerinin şirketi anlaşmaya zorladığını işaret eden Fain, "Kazanıyoruz, ilerleme kaydediyoruz ve doğru yöne doğru gidiyoruz." diye konuştu

Haberin ardından, Dow Jones endeksi haftanın son gününde 300 puana yakın değer kazandı ve yüzde 0,87 artışla 33.407,58 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 1,18 artarak 4.308,50 puana, Nasdaq endeksi yüzde 1,6 kazançla 13.431,34 puana yükseldi.

Bu yükseliş, haberin ardından piyasada artan iyimserlik duygusunun bir yansıması olarak yorumlandı. Haber, grevin beklenenden daha kısa sürede sona ereceğini ve işçilerin önemli bir kazanç elde ettiğini yansıtması açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Grevin sona ermesi, ABD'nin en büyük otomobil üreticileri olan GM, Ford ve Stellantis'in üretim ve satışlarının yeniden artması beklentilerini artırdı. Bu durum, otomotiv sektörünün hisse senetlerine olumlu yansıdı ve piyasada genel bir yükselişe neden oldu.

Grevin Ford ve Stellantis ile de sona ermesi ve işçilerin elde ettiği kazanımların tam olarak netleşmesi için daha zamana ihtiyaç var. Bu gelişmelerin piyasa üzerinde daha kalıcı bir etki yaratması bekleniyor.

Grevin maliyeti 4 milyar dolar

Grev, ABD'nin en büyük otomobil üreticileri olan GM, Ford ve Stellantis'in üretim ve satışlarını olumsuz etkiledi. GM, grevlerin şirkete üçüncü çeyrekte 200 milyon dolara mal olduğunu bildirmişti. Michigan merkezli ekonomik danışmanlık firması Anderson Economic Group (AEG) da hafta başında yayımladığı analizinde, otomotiv işçilerinin grevinin maliyetinin ilk 2 haftada 4 milyar dolara yaklaştığını duyurmuştu.

İlgili Haberler