Güney Kore Apple ve Google'ı köşeye sıkıştırdı: Para cezası gelebilir

Güney Kore Apple ve Google'ı köşeye sıkıştırdı: Para cezası gelebilir

Hem Apple hem de Google, Güney Koreli bir düzenleyici kurum tarafından App Store geliştiricilerini kendi ödeme sistemlerini kullanmaya zorladıkları için para cezasına çarptırılabilecekleri söylendi.

A+A-

Güney Kore hükümeti 2021 yılında Apple ve Google'ın alternatif ödeme sistemlerine izin vermesini zorunlu kılmak için oylama yapmıştı. Reuters'in haberine göre Kore İletişim Komisyonu (KCC) her iki şirkete de uygulama pazarındaki hakim konumlarını kötüye kullandıklarını belirten bir bildiri yayınladı.

KCC, bir İnceleme Raporu'nda özellikle iki şirketin uygulama geliştiricilerini hala belirli ödeme sistemlerine zorladığını ve ayrıca uygulama incelemesinde haksız gecikmelere neden olduğunu söyledi. Reuters tarafından görülen bir KCC açıklamasına göre, düzenleyici kurum Apple ve Google'a ceza verip vermemeyi değerlendirirken bu durumu düzeltmek için harekete geçmelerini söyledi.

Açıklamada "KCC'nin bugün paylaştığı şey ön bildirimdir ve dikkatlice gözden geçirip yanıtımızı sunacağız. Nihai yazılı karar bizimle paylaşıldığında, bir sonraki eylem planını değerlendirmek için dikkatlice gözden geçireceğiz" denildi.

Apple'dan yapılan açıklamada, "KCC'nin Denetçi Raporu'nda vardığı sonuçlara katılmıyoruz ve App Store'da yaptığımız değişikliklerin Telekomünikasyon İş Kanunu'na uygun olduğuna inanıyoruz. Her zaman yaptığımız gibi, görüşlerimizi paylaşmak üzere KCC ile iletişim kurmaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi.

Google'dan yapılan ayrı bir açıklamada, "KCC'nin bugün paylaştığı şey ön bildirimdir ve dikkatle inceleyip yanıtımızı sunacağız. Nihai yazılı karar bizimle paylaşıldığında, bir sonraki eylem planını değerlendirmek üzere dikkatle gözden geçireceğiz." sözleri kaydedildi.

İki şirketin KCC'ye yanıt vermesi için belirli bir son tarih belirlenmiş değil. Ancak, düzenleyici kurum herhangi bir yanıtın yetersiz olduğuna karar verirse, iki şirkete para cezası kesebilir.

Apple'ın cezası 20.5 milyar won'a (15 milyon $) kadar, Google'ınki ise 47,5 milyar won'a (35 milyon dolar) kadar çıkabilir. Düzenleyici kurum bu cezaları nasıl hesapladığını ayrıntılı olarak açıklamadı.

Ülkelerin Büyük Teknoloji firmalarına para cezası uygulaması giderek yaygınlaşıyor ve bu cezalar giderek artıyor. Güney Kore, 2011 yılında Apple'a kullanıcılarını yasa dışı olarak takip ettiği iddiasıyla ceza kesmiş ancak ceza 3.000 doların altında kalmıştı.

Ancak on yıl sonra 2021'de Güney Kore, akıllı telefon hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google'a 177 milyon dolar ceza kesti.

İlgili Haberler