New York borsası Hazine konusunda ikiye bölündü

New York borsası Hazine konusunda ikiye bölündü

Wall Street stratejistleri, Hazine'nin gelecek yıl ne kadar bono satacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda.

A+A-

New York borsası stratejistleri, Hazine'nin gelecek yıl ne kadar bono satacağı konusunda bölünmüş durumda. Bazıları, artan açıkları finanse etmek için daha fazla kısa vadeli borç kullanmanın maliyeti konusunda endişeler artarken, daha fazla tahvil satışının gerekli olduğunu savunuyor.

Hazine bu yıl Eylül ayı sonuna kadar net olarak yaklaşık 1,56 trilyon dolarlık tahvil sattı. Stratejistler, ABD'li yetkililerin Çarşamba günü yeni bir satış programı açıklayacağı konusunda genel olarak hemfikir olsa da, ölçek konusunda tansiyon yükseliyor.

RBC Capital Markets gelecek yıl sadece 100 milyar dolarlık net ihraç öngörüyor. Barclays Plc yaklaşık 850 milyar dolar beklerken, Jefferies LLC 2024'te arzın 1 trilyon dolara yaklaşacağını tahmin ediyor.

TD Securities'in ABD faiz oranları stratejisi başkanı Gennadiy Goldberg, 2024 yılında 680 milyar dolarlık bono arzı öngören firmasının, Federal Rezerv'in niceliksel sıkılaştırma olarak bilinen bir süreç olan bilançosunu gevşetmeyi ne zaman bitireceği konusundaki belirsizlik nedeniyle tahminlerin karmaşıklaştığını söyledi. Goldberg, federal açığın görünümünün de eşitsizliklere neden olduğunu söylüyor.

Hazine son beş aydır piyasayı adeta tahvile boğdu ve bunların %5'in üzerindeki getirilere ilgi duyan yatırımcılar arasında geniş bir ilgi gördü. Ancak bunun hükümet için bir bedeli var: daha fazla borç çevirme riski - ya da vadesi gelen borcun daha yüksek getirili kağıtlarla değiştirilmesi ihtimali - ve Fed için daha hızlı bir likidite boşalması.

Citigroup Inc. stratejisti Jason Williams'a göre, Hazine'nin yapısal olarak daha yüksek bir bono payına sahip olması nedeniyle likidite zorlukları var. Citi, ödenmemiş bono miktarının yıl sonuna kadar 5,6 trilyon dolara yaklaşacağını tahmin ediyor. Firmaya göre, tahvillerin payının %25 ila %30'a yükselmesi halinde bu rakam 2025 yılı sonunda 7 trilyon ya da 8 trilyon dolara çıkabilir ve potansiyel olarak rollover riskini yaklaşık 100 milyar dolar artırabilir.

 

İlgili Haberler