New York borsasında en beğenilen şirketlerin hisseleri neden daha az kazandırıyor?

New York borsasında en beğenilen şirketlerin hisseleri neden daha az kazandırıyor?

Fortune'un sıralamasında en çok düşen şirketlerin hisse senetleri, sıralaması en çok artan şirketlerin hisse senetlerinden daha iyi performans gösteriyor

A+A-

Yatırımcılar, popüler hisselerin cazibesine kapılmadan önce iki kere düşünmeli. Fortune dergisinin yıllık "Dünyanın En Beğenilen Şirketleri" listesi, sektörün önde gelen isimlerini öne çıkarırken, araştırmalar şaşırtıcı bir gerçeği ortaya koyuyor: Kaybeden şirketlerin hisseleri, gözde rakiplerinden daha iyi performans gösteriyor.

Boeing'i hatırlayalım. Beş yıl önce "En Beğenilenler" listesinde ilk 20'deydi. Bugün ise değerinin yarısından azına işlem gören ve sektördeki alay konusu olan bir ibret örneği.

Bu sadece bir istisna değil. Araştırmalar, "En Beğenilen" şirketlerin sadece piyasanın altında performans göstermekle kalmayıp, Fortune listesinin en alt sıralarındaki şirketlerden bile geride kaldığını gösteriyor. Dahası, sıralaması yükselen şirketler, sıralaması düşen şirketlere göre daha düşük performans gösterme eğiliminde.

Deniz Anginer ve Meir Statman tarafından yapılan bir araştırmada, 25 yıllık Fortune verileri analiz edildi. Sonuçlar çarpıcı...

Kaybedenler kazanıyor: En az beğenilen şirketler, en çok beğenilenlerden yıllık %2,1 daha fazla getiri sağladı. Düşen yıldızlar daha fazla parlıyor: Düşen sıralamalara sahip hisseler, yükselen sıralamalara sahip olanları yıllık kazançta %5,6 oranında geride bıraktı.

Cheng, Rosenblum, Liu ve McConnell tarafından 1992-2012 yılları kapsayan bir araştırmada da benzer sonuçlar ortaya çıktı. Bir kez daha, Fortune listesinde artan popülerlik, daha zayıf hisse senedi performansı ile bağlantılıydı.

Peki bu tersine durum neden? Muhalifler, Fortune listesi gibi popülerlik yarışmalarının şişirilmiş beklentiler yaratabileceğini savunuyor. Beklentileri aşmak, piyasa tarafından zaten yüceltilen bir şirkete göre zayıf bir şirket için daha kolay.

Bu yılki listede üçüncü sırada yer alan Amazon'a bakalım. Research Affiliates'ten Rob Arnott ve Que Nguyen, bu şirketi yüksek değerlemeleri ve sorgulanabilir metrikleri nedeniyle "aşırı değerli" olarak görüyor. 

Sonuç olarak: Hisse senedi yatırımında yalnızca popülerliğe aldanmayın. Potansiyel olarak yüksek getiri için sağlam temellere sahip, değeri düşük fırsatları keşfedin. Unutmayın, Arnott'un da dediği gibi, "Bir prens bulmak için bazen bir kurbağayı öpmeniz gerekir."

İlgili Haberler