Nokia'da büyük işten çıkarma, teknoloji devi sona mı yaklaştı

Nokia'da büyük işten çıkarma, teknoloji devi sona mı yaklaştı

Bir dönem telefon pazarının llideri olan Nokia azalan kar nedeniyle 16 bin kişiyi işten çıkartacak

A+A-

Nokia, üçüncü çeyrekte satışları ve kârının düşmesinin ardından maliyetleri azaltmak amacıyla dünya çapında 14.000'e kadar veya işgücünün %16'sını işten çıkarmayı planladığını açıkladı.

Finlandiyalı şirket, planlanan işten çıkarmaların maliyet tabanını azaltmayı ve operasyonel verimliliği artırmayı amaçladığını söyledi.

Nokia, 2026 yılı sonuna kadar maliyet tabanını 800 milyon avro (843 milyar dolar) ile 1,2 milyar avro arasında düşürmeyi hedeflediğini söyledi. Bu da şu anda 86.000 olan çalışan sayısının bu süre zarfında 72.000 ila 77.000 arasında azalmasına yol açacak.

Nokia'nın üçüncü çeyrek satışları geçen yılın aynı üç aylık dönemine kıyasla %20 düşerek 6,24 milyar Euro'dan 4,98 milyar Euro'ya geriledi. Karşılaştırılabilir net kar, Temmuz-Eylül çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 551 milyon Euro'dan 299 milyon Euro'ya düştü.

Şirketin gelir açısından en büyük birimi olan mobil ağlar işi, esas olarak Kuzey Amerika pazarındaki zayıflığın etkisiyle %24 düşüşle 2,16 milyar Euro'ya geriledi. Bölümün faaliyet kârı %64 oranında düştü.

Nokia CEO'su Pekka Lundmark yaptığı açıklamada, "Pazarlarımızın orta ve uzun vadeli çekiciliğine inanmaya devam ediyoruz. Bulut bilişim ve yapay zeka devrimleri, büyük ölçüde gelişmiş yeteneklere sahip ağlara önemli yatırımlar yapılmadan gerçekleşmeyecek," dedi.

Lundmark, pazarın ne zaman iyileşeceği belli olmasa da Nokia'nın "hareketsiz durmadığını, stratejik, operasyonel ve maliyet olmak üzere üç düzeyde kararlı adımlar attığını" söyledi. 

Nokia, İsveçli Ericsson, Çinli Huawei ve Güney Koreli Samsung ile birlikte en yeni nesil geniş bant teknolojisi olan 5G'nin dünyadaki ana tedarikçilerinden biri.

Bu yılın başlarında Ericsson, maliyetleri düşürmek amacıyla küresel işgücünün %8'ini işten çıkaracağını açıklamıştı.