Nokia'dan Almanya'ya 360 milyon euro'luk dikkat çeken yatırım

Nokia'dan Almanya'ya 360 milyon euro'luk dikkat çeken yatırım

Nokia Almanya'da mikroelektronik ve iletişim teknolojilerine 360 milyon euro yatırım yapmayı planlıyor.

A+A-

Nokia bugün Almanya'nın Ulm ve Nürnberg tesislerinde yazılım, donanım ve çip tasarımına 360 milyon Euro yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Nokia, Almanya Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı (BMWK) ve Almanya'nın Baden-Württemberg ve Bavyera eyaletleri tarafından finanse edilen dört yıllık bir Avrupa IPCEI (Avrupa Ortak Çıkarlarının Önemli Projeleri) projesi yürütüyor.

Proje, dijital ikize dayalı yazılım, donanım ve yüksek performanslı çip üzerinde sistemlerin entegre geliştirilmesine odaklanacak. Bunlar, 5G-Advanced ve 6G standartlarına dayalı gelecekteki mobil iletişim sistemlerinde radyo ve optik ürünlerde kullanılacak. Nokia, çip tasarımındaki kapsamlı deneyimini daha da genişletiyor ve Avrupa değer zincirini güçlendiriyor. Bir diğer odak alanı ise Yeşil Anlaşma kapsamında Avrupa iklim hedeflerini desteklemek için sistemlerin enerji verimliliği. Nokia bunu başarmak için araştırma enstitüleri ve üniversitelerle yakın işbirliği yapıyor. Bu işbirliği, uzun vadeli IPCEI yatırımı ve finansmanı ile güçlenecek.

Sadece Nokia için değil, Almanya ve Avrupa'daki telekomünikasyon sektörünün geleceği için de önemli bir dönüm noktası olan projenin, özellikle 6G ve yapay zeka (AI) gibi geleceğin teknolojileri için mikroelektronik alanında Avrupa'nın rekabetçiliğini ve yenilikçi gücünü güçlendirmesi, örneğin metaverse için karmaşık uygulamaları mümkün kılması ve dijitalleşmeyi ilerletmesi bekleniyor. Proje kapsamında geliştirilen mikroelektronik sistemler, ağları daha enerji verimli ve aynı zamanda daha güçlü hale getirmeye yardımcı olacak.

Nokia Mobil Şebekeler Başkanı Tommi Uitto şunları söyledi:

"Bu önemli fon, Almanya ve Avrupa'da telekomünikasyon sektörünü geliştirme çabalarımızı destekleyecek, inovasyonu teşvik etmeye ve rekabetçiliği güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Özellikle de 6G, yapay zeka ve metaverse gibi geleceğin teknolojilerine güç verecek mikroelektronik araştırmalarımıza ve daha enerji verimli ve güçlü şebekeler geliştirmemize yardımcı olacak. Almanya Nokia için önemli bir pazar ve 'Made in Germany' olan en son teknolojiyi üretmek için hükümetle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz."

İlgili Haberler