Obama son "Birlik" konuşmasını yaptı

Obama son "Birlik" konuşmasını yaptı

ABD Başkanı Obama, Birliğin Durumu konuşmasında Trump'ı eleştirdi, 2016 için ise iyimser konuştu

A+A-

 ABD Başkanı Barack Obama, görevdeki son yılı olan 2016 için olumlu mesajlar iletmeyi ve bırakacağı siyasi mirası sağlamlaştırmayı hedefleyen Birliğin Durumu konuşmasında Cumhuriyetçi Parti'nin önde giden adayı Donald Trump'ı eleştirirken, kendisini eleştiren bazı kesimlerin İslam Devleti'nin eline koz verdiğini söyledi.

Obama, siyasi liderlere yaptığı çağrıda ülkenin siyasetini "onarmalarını" söylerken, Trump gibi Müslüman karşıtı yorumları Amerikan değerleriyle uyuşmayan adayları da eleştirdi.

"Siyasetçiler Müslümanlara hakaret ettiğinde... bu bizi daha güvenli yapmıyor" diyen Obama, "Bu yanlış. Bu bizi dünyanın gözünde küçültüyor. Bu hedeflerimize ulaşmamızı daha zor hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

Obama'nın konuşmasında ismini telaffuz etmediği Trump, 8 Kasım'da gerçekleşecek başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi adaylar arasında yarışı önde götürüyor.

Milyarder işadamı ulusal güvenliği öne sürerek Müslümanların ABD'ye girişinin geçici olarak durdurulması ve kaçak göçmenlerin girişini engellemek için Meksika sınırına duvar çekilmesini önerirken, Beyaz Saray bu fikirlere karşı çıkıyor.

Obama, başkanlığı almak isteyen Cumhuriyetçilerin, ABD'nin geleceğine dair görüşlerinin aksine kendi iyimser görüşlerini daha çok öne çıkardı.

Obama ülkeyi ekonomik düşüş içerisinde olarak tanımlamanın "kurgu" olduğunu söyledi. El Kaide ve İslam Devleti'nin ABD'lilere doğrudan bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Obama, Irak ve Suriye'de geniş bir bölgeyi kontrol eden İslam Devleti'ni yenmeye yönelik çabaları 3. Dünya Savaşı olarak tanımlamanın tam da militanlara istediklerini vermek olacağını söyledi.

Cumhuriyetçiler, Obama'nın İslam Devleti'ni yenme stratejisinin yanlış ve yetersiz olduğunu söylüyor.

Cumhuriyetçi partiden Temsilciler Meclisi sözcüsü Paul Ryan, konuşmadan sonra yaptığı bir açıklamada, "Politikaları işe yaramıyor. İslam Devleti'ni nasıl yeneceğine dair bir cevabı yoktu" dedi.

Donald Trump ise Barack Obama'nın konuşması hakkında Twitter üzerinden "Sıkıcı" ve içerikten yoksun yorumlarını yaptı.

SİYASİ MİRAS, PİŞMANLIKLAR

Anayasal olarak üçüncü dönem başkanlık yapamayacak olan Obama, konuşmasında geçtiğimiz yıl Tahran'la imzalanan nükleer anlaşma da dahil olmak üzere ardında bırakacağı siyasi mirası oluşturan konulara yoğunlaştı.

Obama, adalet, ticaret ve yoksulluğun azaltılması gibi konularda Kongre'deki Cumhuriyetçilerle orta noktanın bulunabileceğini söyledi.

Obama ayrıca Kongre'den Pasifik ticaret anlaşmasını onaylamaları, daha silah taşıma sınırlamalarını kabul etmelerini ve Küba üzerindeki ambargoyu kaldırmalarını istedi.

Görev süresi boyunca ABD siyasi üslubunun seviyesini artıramamaktan pişmanlık duyduğunu söyleyen Obama, "Benim başkanlık dönemimin pişmanlıklarından bir tanesi bu - partiler arasındaki çekişme ve şüphe iyileşeceğine daha da kötüleşti" dedi.

Obama geçtiğimiz yıl oğlunu kanserden dolayı kaybeden Başkan Yardımcısı Joe Biden'dan bu hastalığa bir çare bulunması için gereken çabalara öncülük etmesini istediğini söyledi.

İlk kez 2008 yılında seçimleri kazanmasına yardımcı olan Irak savaşına yönelik muhalif tavrını da hatırlatan Obama, ABD'nin dünyanın polisi olarak görev yapmaya devam edemeyeceğini söyledi.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.