OECD: Türkiye'de büyüme ılımlı artacak

OECD: Türkiye'de büyüme ılımlı artacak

OECD raporunda, Türkiye'de büyüme geçen yılın sonlarına doğru sert bir yukarı dönüş yaşasa da 2015 başlarından itibaren büyümenin yavşladığı belirtildi.

A+A-

OECD raporunda, Türkiye'de büyüme geçen yılın sonlarına doğru sert bir yukarı dönüş yaşasa da bunun  kısa süreli olduğu ve 2015 başlarından itibarek büyümenin yeniden yavaşladığı belirtildi. Yaklaşmakta olan seçimler, devam eden
jeopolitik gerilim ve yatırım ve tüketim harcamalarındaki gerileme gibi belirsizlikler etkili oluyor.


OECD bu gelişmeler ışığında GSYİH'nın 2015-16 döneminde kademeli bir artış yaşayacağını öngördü.

Büyük yabancı finansman ihtiyacı ve volatilitenin etkilil olduğu sermaye akışlarının altında enflasyonun aşağı çekilmesi gerektiğini belirten ve enflasyonun halaen hedefin üzerinde olduğunu belirten OECD, yeniden  deneglenmenin sağlanmasının verimlilik potansiyelinde daha fazlasın serbest  bırakılması ve sağlam bir rekabet gücünün elde edilmesine bağlı olduğunu dile getirdi. Bu anlamda temel ürün ve istihdam piyasaları reformlarının uygulanmasının büyümeyi destekleyeceği ifade edildi.

Özel yatırımların 2011 yılında zirve yaptığı ancak bundan sonra güçsüzleştiği, bunun tersine kamu yatırımlarının ve özellikle altyapı yatırımlarının 2013  sonuna kadar artmaya devam ettiği ve ekonomik aktivite de vaolatilitenin
yüksek olduğu dönemlerde yardımcı bir rol üstlendiği belirtildi.

Döviz kurlarına yönelik belirsizlik, şirketlerin kaldıraçlılığı ve kur etkisine açıkl omaları ile jeopoltik gerilimlerin yatırımlardaki toparlanma sürecini olumsuz etkileyeceği dile getirildi. 

OECD'nin Türkiye hakkındaki açıklamaları şöyle sürdü:

"Ekonomik faaliyeter 2014 sonlarında yaşadığı kısa süreli canlanmanın ardından bu yılın başlarında yavaşlama gösterdi. Seçim süreci, devam eden jeopolitik gerilim, yüksek döviz kuru volatilitesi, gibi belirsizlikler yerel güven ve talebi olumsuz etkiledi. Euro Bölgesindeki zayıf toparlanma, (Ki bölge Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı konumunda)
ve Irak ve Rusya gibi pazarlardaki jeopolitik krizler ihracatı yaraladı.

Enflasyon halen yüzde 5 hedefinin hayli üzerinde seyrediyor ve reel efektif döviz kurları 2014'ten bu yana artıyor. İhracat yavaş büyüyen piyasalardan,hızlı büyüyen piyasalara doğru kaymaya devam etse de bu yıl için toplamda
ihracatın performansı gerliyor. Devletin alt yapı yatırımları ise 2014 başlarında geriledi."  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.