Ekonomik ฤฐลbirliฤi ve Kalkฤฑnma รrgรผtรผ (OECD), haziranda 2022 yฤฑlฤฑ iรงin yรผzde 3 olarak aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ kรผresel ekonomide bรผyรผme tahminini sabit tutarken, Tรผrkiye ekonomisine yรถnelik bรผyรผme beklentisini ise yรผzde 3,7โden yรผzde 5,4’e revize etti.
OECD’nin โEylรผl Ara Dรถnem Ekonomik Gรถrรผnรผm Raporu” yayฤฑmlandฤฑ.
Raporda, kรผresel ekonominin Rusya-Ukrayna savaลฤฑnฤฑn bedelini รถdemekte olduฤu ve bรผyรผmenin birkaรง ay รถnce tahmin edilenden daha fazla yavaลladฤฑฤฤฑ kaydedildi.
OECD raporunda, โYeni tip koronavirรผs Kovid-19 pandemisinin ekonomi รผzerinde etkileri devam ederken, savaล bรผyรผmeyi aลaฤฤฑ รงekiyor. Her ลeyden รถnce gฤฑda ve enerji fiyatlarฤฑ รผzerinde yukarฤฑ yรถnlรผ ek baskฤฑ oluลturuyor.โ denildi.
Yรผksek enflasyonun beklenenden daha uzun sรผredir direnรงli kaldฤฑฤฤฑ vurgulanan raporda, birรงok ekonomide, 2022’nin ilk yarฤฑsฤฑnda enflasyonun 1980’lerden bu yana en yรผksek seviyesinde olduฤu ve son gรถstergelerin kรถtรผleลmesiyle kรผresel ekonomik gรถrรผnรผmรผn โkarardฤฑฤฤฑโ belirtildi.
OECD, enflasyonla mรผcadele iรงin daha fazla faiz artฤฑrฤฑmฤฑna ihtiyaรง olduฤunu belirterek, bรผyรผk merkez bankasฤฑnฤฑn รงoฤunluฤunun politika faizlerinin gelecek yฤฑl yรผzde 4’รผ geรงeceฤini รถngรถrdรผ.
OECD’nin 2022 ve 2023 yฤฑllarฤฑna iliลkin ekonomik bรผyรผme รถngรถrรผlerine yer verilen raporda, haziranda 2022 iรงin yรผzde 3 olarak aรงฤฑklanan kรผresel ekonomide bรผyรผme tahmini korundu.
Kรผresel ekonomide bรผyรผme tahmini 2023 iรงin ise yรผzde 2,8โden yรผzde 2,2โye indirildi.
รrgรผt, gelecek yฤฑl kรผresel ekonomik รผretimin, Rusya-Ukrayna savaลฤฑ รถncesi tahmininden 2,8 trilyon dolar daha dรผลรผk olacaฤฤฑ tahmininde bulundu. Sรถz konusu rakam, ฤฐngiltere ekonomisinin GSYHโlasฤฑna denk geliyor.
Tรผrkiye ekonomisine yรถnelik haziranda 2022 yฤฑlฤฑ iรงin yรผzde 3,7 olarak aรงฤฑklanan bรผyรผme tahmini ise bugรผn yayฤฑmlanan raporda yรผzde 5,4โe yรผkseltildi.
OECD raporunda Tรผrk ekonomisinin gelecek yฤฑla iliลkin bรผyรผme tahmini yรผzde 3 olarak korunurken, 2022 yฤฑlฤฑ enflasyon beklentisi ise yรผzde 72’den yรผzde 71’e indirildi.
Rusya-Ukrayna savaลฤฑnฤฑn etkilerine en doฤrudan maruz kalan Avro Bรถlgesi’ne yรถnelik bu yฤฑl iรงin bรผyรผme tahminini yรผzde 2,6’dan yรผzde 3,1’e yรผkselten OECD, bรถlgenin en bรผyรผk ekonomisi Almanya iรงin 2022 bรผyรผme beklentisini ise yรผzde 1,9’dan yรผzde 1,2’e indirdi. OECD, Alman ekonomisinin gelecek yฤฑl yรผzde 0,7 daralacaฤฤฑnฤฑ tahmin etti.
รrgรผt, Avro Bรถlgesi iรงin 2023 bรผyรผme tahminini ise yรผzde 1,6โdan yรผzde 0,3โe indirdi.







