Ons altın yine rekor kırdı, yükseliş devam edecek mi

Ons altın yine rekor kırdı, yükseliş devam edecek mi

Altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde de yükselmeye devam etmesi bekleniyor.

A+A-

Altın, Cuma günü ABD'den gelen güçlü istihdam verilerinin ardından ons başına 2.200 doları aşarak tarihi bir rekora imza attı. Böylece altın fiyatları sekizinci gün üst üste artış kaydetti.

Altın, son zamanlardaki yükselişini FED'in faiz indirimi beklentileri, jeopolitik gerilimler ve merkez bankalarının alımları gibi faktörlere borçlu. Cuma günü yayınlanan ABD istihdam raporu da altın fiyatlarını yukarı iten bir etken oldu. Rapora göre, ABD ekonomisi Şubat ayında 678 bin yeni iş ekledi ve bu rakam tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşti.

Analistler, altının yükselişinin yatırımcıların ekonomik belirsizliklere karşı güvenli liman arayışından kaynaklandığını söylüyor. ING Groep emtia stratejisti Ewa Manthey, "Altın, yatırımcıların ekonomik iklime, jeopolitik gerilimlere veya enflasyona karşı bir koruma olarak güvenli liman varlıklarına yığıldığı istikrarsızlık dönemlerinde daha cazip hale gelme eğilimindedir" dedi.

Altın fiyatları, cuma günü New York'ta işlemler sona ererken ons başına 2.178,95 dolardan kapanarak Temmuz 2020'den bu yana en uzun kazanç serisini kaydetti. Gümüş ise hafif bir düşüş yaşadı.

Altının yükselişinin arkasındaki faktörler:

  • Faiz indirimi beklentileri
  • Jeopolitik gerilimler
  • Merkez bankalarının alımları
  • Ekonomik belirsizlikler

Altının yükselişinin etkileri:

  • Yatırımcılar için cazip bir varlık haline geldi.
  • Güvenli liman olarak algısını güçlendirdi.
  • Küresel ekonomiye dair endişeleri artırdı.

Altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde de yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Jeopolitik gerilimler ve ekonomik belirsizlikler devam ettikçe, yatırımcılar altın gibi güvenli liman varlıklara yönelmeye devam edecektir.

Ons altının aylık bazda son 5 yıllık fiyat grafiği ($)

İlgili Haberler