OpenAI yapay zeka ile 2 milyar dolarlık rekor gelire tutundu

OpenAI yapay zeka ile 2 milyar dolarlık rekor gelire tutundu

OpenAI, büyümesi hızlanırken 2 milyar dolarlık gelir dönüm noktasına ulaşmaya hazırlanıyor.

A+A-

OpenAI'nin gelirleri yıllık bazda 2 milyar doları aşarken, amiral gemisi yapay zeka ürünü ChatGPT'nin başarısı onu tarihin en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasına soktu.

Mali durumu hakkında bilgi sahibi iki kişiye göre, San Francisco merkezli OpenAI Aralık 2023'te 2 milyar dolarlık kilometre taşına ulaştı.

Bu kişiler, Microsoft destekli şirketin, işyerinde üretken yapay zeka araçlarını benimsemek için OpenAI'nin teknolojisini kullanmak isteyen ticari müşterilerden gelen yoğun ilgi sayesinde 2025 yılında bu rakamı iki katından fazla artırabileceğine inandığını da sözlerine ekledi.

Bu olağanüstü büyüme OpenAI'yi, kurulduktan sonraki on yıl içinde 1 milyar dolar gelir elde eden, aralarında Google ve Meta'nın da bulunduğu bir avuç Silikon Vadisi şirketi arasına sokacak.

OpenAI 2015 yılında kar amacı gütmeyen bir yapay zeka araştırma laboratuvarı olarak kuruldu ancak 2020 yılında bir iş kolu oluşturduğundan beri ticari bir dev haline geldi. Bir teknoloji yayını olan The Information'a göre, yıllık geliri geçen yıl Ekim ayında 1,3 milyar dolardı, ancak satış artış hızı artmaya devam etti.

Kasım ayında şirkette yaşanan ve CEO Sam Altman'ın OpenAI yönetim kurulu tarafından görevden alınıp ancak günler sonra görevine iade edilmesiyle sonuçlanan çalkantılara rağmen, grup Kasım 2022'de ChatGPT'nin lansmanıyla başlattığı yapay zeka patlamasından faydalanmaya devam ediyor.

Altman'a göre, geçen yıl Kasım ayı itibariyle Fortune 500 şirketlerinin yüzde 92'si ChatGPT ve temel yapay zeka modeli GPT-4 de dahil olmak üzere OpenAI ürünlerini kullanırken, sohbet robotunun haftalık aktif 100 milyon kullanıcısı bulunuyor.

Kod, metin, görüntü, video üretebilen ve kullanıcı istemlerinden bilgi analiz edebilen sistemler olan üretken yapay zekaya tüketici ve iş dünyasının ilgisi hızla arttı.

Aralarında Google ve Meta gibi büyük teknoloji rakiplerinin yanı sıra Anthropic, Mistral ve Cohere gibi start-up'ların da bulunduğu bir dizi rakip de yapay zeka ürünlerini ticarileştirmeye başladı. Perşembe günü Google, kullanıcıların ayda 20 dolarlık premium abonelik yoluyla erişebilecekleri yeni yapay zeka sistemi Gemini'yi duyurdu.

Altman, OpenAI'nin modellerini oluşturmanın ve çalıştırmanın büyük maliyetleri nedeniyle zarar etmeye devam ettiğini söyledi. Daha sofistike modeller geliştirdikçe harcamaların gelir artışını geride bırakmaya devam etmesi bekleniyor. Şirketin bu maliyetleri karşılamak için on milyarlarca dolar daha toplaması gerekecek.

İlgili Haberler