Orda Doğu'da gerilimin düşmesiyle petrol yatay seyrediyor

Orda Doğu'da gerilimin düşmesiyle petrol yatay seyrediyor

Fed'in sıkılaşmada sona gelmesi ve Orta Doğu'da gerilimin azalmasıyla petrol fiyatlarında yükseliş durdu, yatay seyir sürüyor.

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki olası faiz artışları için kapıyı açık bırakması ve Orta Doğu'daki çatışmaların arzı aksatacağı endişelerinin azalmasıyla petrol fiyatları Cuma günü çok az değişerek üst üste ikinci haftalık kaybına yöneldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 6 sent artışla varil başına 86,91 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,2 artışla varil başına 82,58 dolara yükseldi.

Her iki gösterge de Perşembe günü varil başına 2 dolardan fazla değer kazanmıştı. Brent hafta içinde yaklaşık %4 düşerken, WTI %3,5 düşüşle kapanacak gibi görünüyordu.

İsrail güçleri Perşembe günü Hamas'a yönelik saldırılarında Gazze Şeridi'nin ana kenti Gazze Şehri'ni kuşatırken, ordunun yaptığı açıklamaya göre Filistinli militan grup yeraltı tünellerinden vur-kaç saldırılarıyla direnirken jeopolitik kaygılar odak noktası olmaya devam etti.

Beyaz Saray, insanların Gazze'den güvenli bir şekilde çıkmasına ve insani yardımın girmesine yardımcı olmak için İsrail-Hamas çatışmasında bir dizi duraklamayı araştırdığını söyledi, ancak tam bir ateşkese karşı olduğunu yineledi.

Arz tarafında ise analistler, en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varillik gönüllü petrol üretim kesintisini Aralık ayına kadar uzatmayı yeniden teyit etmesini bekliyor.

Günün ilerleyen saatlerinde beklenen ABD petrol sondaj kulesi sayısı verileri gelecekteki üretimin bir göstergesi olacak.

Bu arada, ABD Merkez Bankası Çarşamba günü faiz artırımlarına 'güvercin' bir ara verirken, BoE Perşembe günü 'şahin' bir ara verdi.

İlgili Haberler