Apple Watch kan şekerini ölçecekti, hayaller suya düştü

Apple Watch kan şekerini ölçecekti, hayaller suya düştü

Apple Watch'un 2015 yılında piyasaya sürülen ilk modelinin kan şekerini ölçecek kadar sağlık alanında kapsamlı çözümler sunması amaçlanıyordu. Ancak Apple sadece basit bildirimleri yanıtlayabilen saatten öteye gidemedi ve vizyonuyla ters düştü.

A+A-

9toMac'in haberine göre içeriden kişilerle yapılan görüşmelere dayanan yeni bir rapor, ilk Apple Watch'un başlangıçta kan şekeri izleme özelliğiyle piyasaya sürülmesi gerektiğini söylüyor. Gerçekten de, bunun cihazın en önemli özelliği olması amaçlanmıştı.

Haberde ayrıca, şirketin sağlık alanındaki hedeflerinin ne kadar ileri gitmesi gerektiği konusunda şirket içinde yaşanan tartışmalara da yer veriliyor ve bazıları şirketin sağlık teknolojisine en çok ihtiyaç duyanlar yerine "endişeli ve iyi durumda olanları" hedef almasını eleştiriyor.

Bloomberg, şirketin hedefleri ile şimdiye kadar başarabildikleri arasındaki uçurumun bir resmini çizmek için hem Apple'ın içinden kişilerle hem de yorumcularla konuştu. Ancak daha temelde, bu hedeflerin ne olması gerektiği konusunda şirket yönetimi içinde önemli farklılıklar olduğunu da ortaya koyuyor.

Apple Watch'un 2015 yılında piyasaya sürülmesiyle birlikte birçoğumuz Apple'ın hangi sorunu çözmek için Watch'u tasarladığını bilmediğini düşünmüştük. Şirket başlangıçta ana satış noktası olarak bilek bildirimlerine odaklanmış, daha sonra sağlık ve zindeliği temel fayda olarak benimsemişti. Ancak haber, sağlık konusunun her zaman vizyon olduğunu, şirketin ilk modelde hedeflerine ulaşamadığını söylüyor.

Tim Cook, selefi Jobs'un orijinal Macintosh'u tanıttığı ve Apple Watch'u tanıttığı aynı tıklım tıklım dolu salonda durdu. Cook bunu "Apple'ın hikayesinde bir sonraki bölüm" olarak adlandırdı. Yeni cihaz sağlık özelliklerine sahipti: kalp atış hızı monitörü, atılan adımları ve yakılan kalorileri ölçmenin bir yolu ve antrenmanları takip etmek için bir fitness uygulaması. Ancak orijinal vizyon daha büyüktü. Şirket saati, merkezinde Avolonte glikoz monitörünün yer aldığı küçük bir tıbbi laboratuvar olarak tasarlamıştı.

Avolonte, Apple'ın dört yıl önce özellikle glikoz izleme üzerinde çalışmak üzere gizlice kurduğu bir yan kuruluştu. Haberde, bu başarısızlığın yarattığı hayal kırıklığının üst düzey Apple yöneticilerini hedeflerini küçültmeye yönelttiği iddia ediliyor.

Şirketin en çok satan cihazlarında sağlık izleme ve hastalıkları önleme çabaları çığır açtı, ancak strateji aynı zamanda felsefi anlaşmazlıklar, muhafazakarlık kültürü ve teknolojik gerçekler nedeniyle kısa devre yaptı. Apple, üzerinde çalışmak üzere işe aldığı bazı doktor ve mühendisleri hayal kırıklığına uğratarak, gelecek vaat eden geniş bir yelpazedeki projelerini iptal etti ya da yavaşlattı.

Apple, diyabet hastaları gibi hastalara yardım etmek yerine daha yüzeysel çözümler sunmakla sınırlı kaldı. 

Şirket hala kan şekeri ve tansiyon takibini Apple Watch'a getirmek için çalışıyor olsa da, şu anki hedef daha az iddialı. Sağlık sorunları olanlar için yararlı olabilecek doğru ölçümler sağlamak yerine, şimdi yalnızca bir kişinin uygun tıbbi testler yaptırmasını önermek için kullanabileceği eğilimleri belirlemeyi amaçlıyor.

Elbette bu kısmen düzenleme korkusundan kaynaklanıyor. Tıbbi teknolojilerin onay alması yıllar sürebiliyor ve Apple ürünlerinin bu nedenle geri kalmasını istemiyor. Ancak içeriden biri bunun başarısızlık korkusundan da kaynaklandığını söylüyor.

İlgili Haberler