Otomotiv devi satış rekoru kırdı, hisseleri yine de eridi

Otomotiv devi satış rekoru kırdı, hisseleri yine de eridi

Otomotiv devi Volvo Cars, yıllık satışlarda rekor kırdı ancak hisseler yine de düşüşte.

A+A-

Volvo Cars Cuma günü yaptığı açıklamada, elektrikli araç talebi ve istikrarlı tedarik zincirleri sayesinde 2023 yılında rekor sayıda araç sattığını, ancak büyüme hızının yıl sonuna doğru azaldığını ve hisse fiyatının erken ticarette düştüğünü söyledi.

Volvo, bir yıl içinde satılan otomobil sayısının geçen yıl %15 artışla 708.716'ya yükseldiğini belirterek, özellikle tamamen elektrikli araçlara (EV) olan talebin iyi olduğunu ve 2022'den bu yana %70 oranında arttığını söyledi.

Şirket yaptığı açıklamada, "Tüm zamanların en yüksek satış rekoru, Volvo Cars'ın daha istikrarlı bir tedarik zinciriyle birlikte güçlü elektrikli ürün portföyünün bir göstergesidir" dedi.

Volvo Cars'ın Aralık ayındaki büyüme oranı 2022'nin aynı ayına kıyasla %4,6 olurken, Avrupa %4, Çin %6 ve Amerika Birleşik Devletleri %23 artış gösterdi.

Çoğunluk hissesi Çinli Geely'ye ait olan Volvo Cars'ın hisse fiyatı Cuma günü %1,4 düşüşle 30,49 İsveç kronuna gerileyerek 2021'in sonlarında halka açılan şirket için tüm zamanların en düşük seviyesine indi. Hisse senedi, Geely'nin otomobil üreticisinde 100 milyon hisse satışı başlatmasının ardından Kasım ayından bu yana baskı altında.

Analistler, genel elektrikli araç pazarının düşük performans gösterdiğini ve Tesla'nın güçlü rekabetine maruz kaldığını savunarak Volvo'nun elektrikli araçlara yoğun bir şekilde odaklanmasını sorguladılar.

Volvo Cars, Aralık ayında tamamen elektrikli ve hibrit otomobillerin, şirketin en büyük pazarı olan Avrupa'da satılan tüm otomobillerin %55'ini oluşturduğunu söyledi.

Şirket Ekim-Aralık ve tüm yıl kazançlarını 1 Şubat'ta açıklayacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler