Otomotiv rekora koşuyor

Otomotiv rekora koşuyor

Otomotiv sektörü son 2-3 yıldır yapılan yatırımların karşılığını almaya başladı. Sektör, 2015 yılında hem üretimde hem ihracatta rekor bekliyor.

A+A-

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, Avrupa pazarındaki canlanmanın yanı sıra, kapasite artışı ve teşvik sisteminin desteğiyle gelen yeni modelerle otomotiv sektöründe yapılan yatırımların meyvelerinin 2015'in ilk yarısında alınmaya başlandığını belirtti. Önen, otomotiv sanayi üretiminin yıl sonunda yaklaşık yüzde 5 artışla 1.225 milyonu aşmasını, ihracat, iç pazar ve üretim açısından rekor bir yıl olmasını beklendiğini söyledi.

OSD, otomotiv sanayisinin 2015 yılının ilk yarısına ilişkin verileri ve gelecek dönem beklentilerini içeren “Yarı Yıl Değerlendirme Raporu” nu açıkladı.

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, geçen yılın sonlarına doğru başlayan toparlanmayla iç pazarda büyümenin devam ettiğini belirterek, gerçekleştirilen yeni kapasite ve model yatırımlarıyla ilk yarıda hem ihracatta hem de üretimde artış yaşandığına dikkati çekti.

Önen, son iki yılda teşvikler, başlatılan ürün ve kapasite artıma yatırımlarının, Türkiye ekonomisinde istikrar ve sürekliliğin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini aktararak, “Bu sürekliliğin devam etmesi sanayimiz kadar Türkiye için de önemli. Ülkemiz geleceğine çok önemli ve kapsamlı projelerle yatırım yapan sanayimiz, özellikle ihracatta gerçekleştirdiği artış ve iç pazardaki büyümeyle 2015 ve sonrasına umutla bakıyor. Yatırımların hayata geçmesiyle yılı üretim ve ihracat rekorlarıyla kapatacağımızı öngörüyoruz” diye konuştu.

2015 rekorların başladığı yıl
Toplam otomotiv pazarı bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 büyüdü ve 455 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde toplam otomotiv üretimi, yüzde 18 artışla 668 bine yükseldi. Otomotiv sanayisi ihracatı da bir önceki yıla göre yüzde 7,5 arttı ve 486 bin adete ulaştı.

Önen, “2015 yılında ihracatın 2014 yılının üstünde bir performans göstererek 925 bin adedi aşması bekleniyor. İ ç pazarda olumlu beklenti, büyüyen pazarla birlikte devam ediyor. İç talebin seçim neticeleri değ erlendirmesi ve hükümet kurulması faktörlerine bağ lı olarak hareket etmesini bekliyoruz. 2015 yılında ihracat artış ı ile üretimin 2014 yılını aş arak 1 milyon 225 bin adede ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

OSD, otomotiv sanayi verilerine otomobil, hafif ticari araçlar ve traktörü dahil ediyor. Sektörde üretimde 2011 yılında 1.19 milyon adet, ihracatta ise 2008 yılında 910 bin adet ile rekor kırılmıştı. 2014 yılında ise üretim 1.17 milyon adet, ihracat 885 bin adet, pazar 807 bin adet olmuştu. İhracat ise parasal olarak 2014 yılında 22.8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.