Özyeğin HSBC'nin peşini bırakmıyor

Özyeğin HSBC'nin peşini bırakmıyor

Hüsnü Özyeğin, Türkiye'den çıkışı planlayan HSBC'nin şubelerinden sonra kredi kartı portföyüne de talip oldu

A+A-

Hüsnü Özyeğin, Türkiye'den çıkışı planlayan HSBC'nin şubelerinden sonra kredi kartı portföyüne de talip oldu. 

Bankanın bireysel kredi kartı müşterileri portföyünün tamamını satın almak isteyen Hüsnü Özyeğin, 2006'da 2.77 milyar dolara Finansbank'ı Yunanistan’ın en büyük kamu bankası olan NBG’ye (National Bank of Greece) satarak sektörden çıkmıştı.

2011’de Portekizliler’in Türkiye’deki bankası Millenium Bank’ın yüzde 95’sini 85 milyon dolara satın alarak tekrar Türkiye’de bankacılığa dönen Özyeğin, bir yıl sonra bankanın adını Fibabank olarak değiştirmişti.

Kadife Şahin'in Milliyet'teki haberine göre, bankacılık sektöründe şimdi Özyeğin’in Fibabank’ın pazar payını büyütmek için HSBC ile pazarlık masasında olduğu ve her bir bireysel müşteri portföyü için pazarlığı 100 lira üzerinden yürüttüğü konuşuluyor.

HSBC’nin Advantage Card ile orta ve üst gelir grubundan 3 milyona yakın kredi kartı müşterisi bulunuyor. HSBC’nin bireysel bankacılık bölümüne Hüsnü Özyeğin’in yanı sıra ING Bank ve Tekstilbank’ı satın alarak Türkiye pazarına giren ilk Çin’li banka olan ICBC de talip.

HSBC’nin Türkiye bireysel birimini satın almak isteyen ICBC’nin aldığı Tekstilbank’ın 44 şubesi bulunuyor. HSBC ile pazarlık masasında ismi açıklanmayan Katarlı bir bankacılık grubundan da söz ediliyor.

Türkiye pazarına 1990’da giren HSBC, 2014’te 55.9 milyon lira zarar açıkladı. Toplam aktifleri ise 2013’teki 36.23 milyar liradan 33.8 milyar liraya geriledi. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, HSBC’nin 2014 Mart ayında 316 olan şube sayısı 2015 Mart itibariyle 291’e gerilerken, 5 bin 967 olan personel sayısı da 5 bin 536’ya düştü. HSBC Türkiye 2015 ilk çeyreğinde 32 milyon TL zarar açıkladı.

Türkiye dahil dört ülkedeki sorunlu operasyonları konusunda adım atmak isteyen HSBC’nin Türkiye’deki bireysel bankacılık operasyonlarını satmak istediğine ilişkin haberler kısa bir süre önce basında yer almıştı.

HSBC CEO’su Stuart Gulliver şubat sonunda yaptığı açıklamada, bankanın Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD’de sorunlu devam eden faaliyetlerinin düzeltilmesi için 1-2 yıl süre tanıdığını aksi takdirde daha sert önlemler alacaklarını açıklamıştı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.