"Pandemi insan sermayesi kazanımlarını tehdit ediyor"

"Pandemi insan sermayesi kazanımlarını tehdit ediyor"

Dünya Bankası Grubu tarafından gerçekleştirilen yeni bir analiz, COVID-19 pandemisinin özellikle en yoksul ülkelerde son on yıllık dönemde sağlık ve eğitim alanlarında zorluklarla  elde edilen kazanımları tehdit ettiğini ortaya koyuyor

A+A-

Dünya Bankası Grubu tarafından gerçekleştirilen yeni bir analiz, COVID-19 pandemisinin özellikle en yoksul ülkelerde olmak üzere  geçtiğimiz on yıllık dönemde sağlık ve eğitim alanlarında zorluklarla  elde edilen kazanımları tehdit ettiğini ortaya koyuyor. İnsan  sermayesine yapılan yatırımlar - insanların yaşamları boyunca  biriktirdikleri bilgi, beceri ve sağlık- bir çocuğun potansiyelini  ortaya çıkarmada ve her ülkede ekonomik büyümeyi arttırmada kilit önem  taşımaktadır.

Dünya Bankası Grubu'nun 2020 İnsan Sermayesi Endeksi pandemi  öncesinde birçok ülkenin çocuklar arasında insan sermayesi  oluşturtmada istikrarlı bir şekilde ilerleme kaydettiğini ve düşük  gelirli ülkelerin bu alanda en fazla atılımı yapan ülkeler olduklarını  göstermektedir. Bu ilerlemeye rağmen, hatta pandeminin etkilerinden  önce dahi, tipik bir ülkede doğan bir çocuk, tam eğitim ve tam sağlık  ölçütüne göre potansiyel insan sermayesinin sadece yüzde 56'sına  ulaşmayı bekleyebiliyordu.

Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass bu konuda şunları  vurguluyor: "Pandemi ortamında, insanları korumak ve onlara yatırım  yapmak her zamankinden daha önemli hale gelmiştir çünkü bu  sürdürülebilir ve kapsayıcı toparlanma performanslarının ve  gelecekteki büyümenin temelini oluşturabilir. Pandemi, güçlü sağlık  sistemlerinin, dayanıklı ve esnek eğitim sistemlerinin ve ihtiyacı  olanlara yardım sağlayan sosyal koruma programlarının önemini açıkça  ortaya koymuştur."

Pandemi sebebiyle çocukların çoğu -1 milyardan fazla- okula  gidememektedir ve eğitim sonuçlarına göre düzeltildiğinde ortalama  olarak yarım yıllık bir eğitim kaybı yaşamaları muhtemeldir. Bu önemli  düzeyde parasal kayıplar anlamına da gelmektedir. Veriler aynı zamanda  kadınlar ve çocuklar için temel sağlık hizmetlerinde önemli  aksaklıklar yaşandığını ve pek çok çocuğun önemli aşılardan mahrum  kaldığını göstermektedir. Pandemi özellikle kadınlar ve en  dezavantajlı aileler üzerinde derin ekonomik etkilere yol açmıştır ve  bu grupların birçoğunu gıda güvencesizliği ve yoksulluğa karşı  kırılgan bir durumda bırakmıştır.

2020 İnsan Sermayesi Endeksi Mart 2020 itibariyle dünya nüfusunun  yüzde 98'ini kapsayan 174 ülkeye ait sağlık ve eğitim verileri  içermekte, çocukların pandemi öncesi sağlık ve eğitim sonuçları ile  ilgili bir başlangıç durumu sunmaktadır.

Güncelleme ayrıca, 2010'dan 2020'ye kadar insan sermayesi  sonuçlarının gelişiminin on yıllık bir görünümünü sunmakta ve  verilerin mevcut olduğu tüm bölgelerde ve tüm gelir seviyelerinde  iyileştirmeler tespit etmektedir. Bunlar büyük ölçüde sağlık alanında  kaydedilen daha iyi çocuk ve yetişkin yaşam süreleri, büyüme  geriliklerindeki azalmalar ve okullaşma oranlarındaki artışlar  şeklinde yansıyan iyileşmelerden kaynaklanmıştır. Bu ilerleme şu anda  küresel salgın nedeniyle risk altındadır.

Analiz kız çocukları için insan sermayesi sonuçlarının ortalama  olarak erkek çocuklara göre daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak bu işgücü piyasasında insan sermayesinin kullanılmasına yönelik  benzer fırsatlara dönüşmemiştir: ortalama olarak, istihdam oranları  kadınlar için erkeklere göre 20 puan daha düşüktür ve birçok ülkede ve  bölgede daha da büyük farklar mevcuttur. Öte yandan, pandemi cinsiyete  dayalı şiddet, çocuk evliliği ve adölesan hamileliği gibi kadınlar ve  kız çocukları için öğrenme ve yetkinleştirme fırsatlarını daha da  azaltan riskleri daha fazla arttırabilir.

Bugün birçok ülkede zorluklarla elde edilen insan sermayesi  kazanımları risk altındadır. Ancak ülkeler sadece kaybedilen zemini  geri kazanmak için çalışmanın ötesinde daha fazla şey yapabilir. Daha  önce elde edilmiş olan insan sermayesi kazanımlarını korumak ve  yaygınlaştırmak için,  ülkelerin marjinalleştirilmiş topluluklarda  sağlık hizmetlerinin kapsama oranlarını ve kalitesini arttırmaları,  okullaşmayı arttırmakla ile birlikte öğrenme sonuçlarını  iyileştirmeleri ve kırılgan durumdaki aileleri COVID-19 krizinin  ölçeğine göre uyarlanmış sosyal koruma önlemleri ile desteklemeleri  gerekmektedir.

Dünya Bankası Grubu, pandemi sırasında ve sonrasında insanları  korumaya ve insanlara yatırım yapmaya yönelik uzun soluklu çözümlerin  geliştirilebilmesi için hükümetler ile yakın bir şekilde çalışmaktadır:
    "    Etiyopya, Haiti ve Moğolistan'da, Banka yaşamsal tıbbi  ekipmanların tedarikini desteklemektedir.
    "    Bangladeş, Burkina Faso ve Nepal'de, Banka bir yandan okul  güvenliği ve hijyeni protokollerinin geliştirilmesini desteklerken,  aynı zamanda temel temizlik ve hijyen malzemelerinin temini için WASH
(su, temizlik, hijyen) ekipleri ile birlikte çalışmaktadır.
    "    Ürdün ve Türkiye'de, Banka kısa süre önce onaylanan yeni  operasyonlar ile, okullar yeniden açıldığında uygulanacak karma eğitim  ve öğretime yönelik televizyon ve dijital içeriklerin geliştirilmesini  ve psiko-sosyal danışmanlık ve telafi kurslarının geliştirilmesini  desteklemektedir.
    "    Afrika'nın Sahil bölgesinde, Banka kadınların ve adölesan  kızların güçlendirilmesini ve kaliteli üreme, çocuk ve anne sağlığı  hizmetlerine erişimin arttırılmasını ve bu hizmetlerin kalitesini n  yükseltilmesini amaçlayan Sahil Kadınları Ekonomik Güçlendirme ve
Demografik Getiri Projesini (SWEDD) desteklemektedir.
    "    Banka ayrıca Hindistan'ın COVID-19 yardım çabalarında görev  alan temel işçilere sosyal koruma sağlamak ve özellikle yüksek  dışlanma riskiyle karşı karşıya olan göçmen ve kayıt dışı işçiler  olmak üzere kırılgan gruplara yardım etmek amacıyla daha önceden  mevcut olan bir dizi ulusal platform ve program yoluyla nakit  transferi ve gıda yardımı uygulamalarını hızlı bir şekilde  yaygınlaştırmasına yarımcı olmaktadır.
    Sağlık, eğitim ve sosyal korumada iddialı, kanıta dayalı politika  önlemleri, yaşanan kayıpları telafi edebilir ve bugünün çocuklarının  kendilerinden önceki nesillerin insan sermayesi başarılarını ve yaşam  kalitesi düzeylerini aşmanın yolunu açabilir. Her çocuğun sahip olduğu  yaratıcılık potansiyelini tam olarak gerçekleştirmek şimdiye kadar hiç  bu derecede önemli olmamıştır.
    Gelişmekte olan ülkeler için en büyük finansman ve bilgi  kaynaklarından birisi olan Dünya Bankası Grubu, gelişmekte olan  ülkelerin pandemiye karşı müdahalelerini güçlendirmelerine yardımcı  olmak için geniş kapsamlı ve hızlı bir şekilde harekete geçiyor. Halk  sağlığı müdahalelerini destekliyoruz, kritik öneme sahip malzeme ve  ekipman akışını sağlamak için çalışmalar yapıyoruz ve özel sektörün  faaliyetlerine devam ederek istihdamı korumasına yardımcı oluyoruz. 15  aylık dönemde 100'den fazla ülkenin yoksul ve kırılgan nüfus  gruplarını korumalarına, özel sektörü ayakta tutmalarına ve ekonomik  toparlanmayı güçlendirmelerine yardımcı olmak amacıyla 160 milyar ABD$  düzeyinde bir finansal desteği harekete geçireceğiz. Bu finansal  destek, hibeler ve yüksek imtiyazlı krediler yoluyla IDA tarafından  kullandırılacak 50 milyar ABD$ düzeyindeki yeni bir kaynağı da  içermektedir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.