Petrol 55 doların altına geriledi

Petrol 55 doların altına geriledi

Petrol, 2009’dan bu yana ilk defa 55 doların aşağısına geriledi

A+A-

Brent petrolü, Irak ve Rusya'da rekor miktardaki arzın petrol fiyatlarını ayı piyasasına sürükleyen küresel çapta arz fazlalığının devam edeceği spekülasyonlarını artırması üzerine Mayıs 2009'dan bu yana ilk defa 55 doların aşağısına geriledi.

Petrol vadelileri Londra'da yüzde 5.1, New York'ta yüzde 4.3 geriledi. OPEC'in ikinci büyük üreticisi olan Irak, ülkenin petrol bakanlığından yapılan açıklamaya göre bu ay ham petrol ihracatını rekor seviyeye taşımayı planlıyor. Rusya'da ise Enerji Bakanlığı öncü verilerine göre arz Aralık'ta Sovyet dönemindeki seviyeler yükseldi.

Brent petrolü geçtiğimiz yıl yüzde 48 gerileyerek 2008’deki finansal krizden bu yana en sert düşüşü kaydetti. OPEC üretimi düşürmekten kaçınarak, ABD’nin kaya gazı petrolü üreticileri ile pazar payı için mücadeleye girdi. Bloomberg News araştırmasına göre dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten 12 üyeli grup, Aralık’ta üst üste 7. ayda da hedefinin üzerinde üretim gerçekleştirdi.

Şubat vadeli Brent petrolün varil fiyatı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 2.83 dolar düşüşle New York saati ile 10:46'da 53.59 dolardan alıcı buldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 üstünde seyrediyor.

Şubat vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise Nymex elektronik işlemlerde 2.14 dolarlık kayıpla 1 Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviye olan 50.55 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 4.8 üzerinde seyretti. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.