Petrolde arz ve talepteki düşüş fiyatları aşağı çekti

Petrolde arz ve talepteki düşüş fiyatları aşağı çekti

Karışık Çin ticaret verileri, arz kesintileri ve beraberinde sıcak geçen kış aylarının talebi kısmasıyla petrol fiyatları gevşedi.

A+A-

Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi Çin'den gelen karışık ekonomik veriler ve kış talebi endişelerinin Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerini uzatmasının etkisini dengelemesiyle petrol fiyatları Salı günü Pazartesi günkü kazançlarının çoğunu kaybederek geriledi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,55 düşüşle varil başına 84,71 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,46 düşüşle varil başına 80,45 dolar oldu.

En büyük ihracatçılar Suudi Arabistan ve Rusya'nın yıl sonuna kadar ekstra gönüllü petrol arz kesintisi taahhütlerini teyit etmelerinin ardından her iki gösterge de Pazartesi günü yaklaşık 30 sent değer kazandı.

Çin'in ham petrol ithalatı Ekim ayında hem yıllık hem de aylık bazda güçlü bir büyüme gösterirken, ülkenin toplam ihracatı yine de beklenenden daha hızlı bir şekilde daraldı.

CMC Markets'ın Şanghay merkezli analisti Leon Li, "Çin'in ihracat verileri beklenenden daha kötü görülebilir, ancak iç talep toparlanıyor olabilir" dedi.

Yetkili, ihracattaki zayıf seyrin dördüncü çeyrekte küresel ekonomi üzerinde ortaya çıkan aşağı yönlü baskıyı yansıttığını da sözlerine ekledi.

Çin'deki rafinerilerin Kasım ve Aralık aylarında ham petrol üretimini azaltacağı beklentisi petrol talebini sınırlayabilir ve fiyat düşüşlerini şiddetlendirebilir.

Bazı analistler de bu üretim kesintilerinin uzatılmasının, piyasaların talep faktörleri konusunda hala temkinli olduğu anlamına geldiğini ve bunun fiyatlar üzerinde daha fazla baskı yaratabileceğini söylüyor.

ANZ analistleri bir notta, "İsrail-Hamas savaşının petrol arzı üzerindeki sınırlı etkisi ışığında üretim kısıtlamaları, (Suudi Arabistan'ın) talep konusunda hala endişeli olduğunu gösteriyor" dedi.

Beklenenden daha sıcak bir kış mevsiminin enerji ve yakıt talebini azaltabileceğine dair endişeler de fiyatlar üzerinde baskı yarattı.

CMC Markets'tan Li, "Bu yıl kuzey yarımkürede kış nispeten ılık geçiyor ve bu da yakıt tüketimini bir ölçüde azalttı," dedi.

Arz tarafında ise piyasalar Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimi ne kadar dizginlemeye hazır olduğunu görmek için bekliyor.

"Piyasanın asıl ilgisini çekecek olan, bu kesintileri 2024 başına kadar uzatıp uzatmayacakları ya da bu üretimi geri getirmeye başlayıp başlamayacakları. Bu konuda Aralık ayı başında netlik kazanmamız gerekiyor," diye ekledi ING analistleri.

Enerji bakanlığından bir kaynak Pazar günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Aralık ayı için yaklaşık 9 milyon varillik üretime karşılık gelen günlük 1 milyon varillik (bpd) ek gönüllü kesintiye devam edeceğini doğruladı.

Moskova ayrıca ham petrol ve petrol ürünleri ihracatında 300.000 varillik ek gönüllü arz kesintisini Aralık ayı sonuna kadar sürdüreceğini açıkladı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler