Talep yeniden canlanmaya başladı, çip devleri kârlılığını artırdı

Talep yeniden canlanmaya başladı, çip devleri kârlılığını artırdı

Dünyanın en büyük iki bellek yonga üreticisi talepteki zayıflığın dibe vurmuş olabileceğinin sinyalini veriyor.

A+A-

Dünyanın en büyük iki bellek yongası üreticisinin son kazanç çağrıları, zayıf talebin nihayet dibe vurmuş olabileceğine işaret etti.

Samsung'un üçüncü çeyrekteki faaliyet kârı ikinci çeyreğe kıyasla %262,6 oranında arttı. Bu artış, ilk çeyrek faaliyet karının bir önceki çeyreğe göre %85,15 oranında düşmesinin ve ikinci çeyrek faaliyet karının ilk çeyreğe göre %4,68 oranında küçük bir artış göstermesinin ardından gerçekleşti.

SK Hynix çeyrek raporunda, dinamik rastgele erişimli bellek işinin bu yılın ilk iki çeyreğindeki kayıpların ardından üçüncü çeyrekte kâra döndüğünü söyledi.

Dalton Investments kıdemli araştırma analisti James Lim CNBC'ye verdiği demeçte, "Bellek fiyatlarının toparlanmasındaki en büyük etkenlerden biri sektör genelinde arzın azalması ve dolayısıyla stokların düşmesidir," dedi.

Lim, "Kişisel bilgisayar ve mobil müşterilerinin stokları çok azalmış görünüyor ve çok düşük bellek fiyatları stok yenilemeyi veya cihaz başına daha fazla bellek içeriğine sahip olmayı teşvik etme eğiliminde" dedi.

Pazar araştırma firması TrendForce'un verilerine göre Güney Koreli şirketler dünyanın en büyük iki DRAM çip üreticisi konumunda ve ABD merkezli Micron üçüncü sırada yer alıyor. Bu tür bellek çipleri dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi tüketici cihazlarında bulunuyor.

Samsung geçen hafta yayınladığı kazanç raporunda, "Sektör genelindeki üretim kesintilerinin ardından sektörün dibe vurduğuna dair farkındalığın arttığı bir ortamda çok sayıda satın alma talebi aldık" dedi. Çip üreticileri üretimlerini azaltarak fazla stoklarını eritiyor.

Pandemi sırasında şirketler rekor elektronik talebini karşılamak için bellek yongalarını stoklamış, ancak bu baskı azaldığında ellerinde fazla stok kalmıştı. Enflasyon, tüketicilerin harcamalarını dizginlemesine ve tüketici cihazları alımlarını azaltmasına neden olarak bellek yongalarına olan talebi ve fiyatları düşürdü.

Morningstar araştırma direktörü Kazunori Ito, "Kazanç çağrılarının bellek endüstrisinin beklendiği gibi dibe vurduğunu doğruladığını" söyledi.

Ito, 1 Kasım tarihli raporunda "DRAM ortalama satış fiyatları ya da ASP'ler SK Hynix için %10 arttı ve Samsung sekiz çeyrektir ilk kez fiyat artışı yaşadı" dedi.

Ito, "Güney Koreli bellek tedarikçileri için kazanç tahminlerimizde küçük ayarlamalar yaptık" dedi. Finansal hizmetler firması, Samsung'un hisselerinin "değerinin altında" olduğunu, SK Hynix'in hisselerinin ise "adil değer tahminlerine göre yaklaşık %18-%20 yukarı yönlü" olduğunu ekledi.

Diğer çip üreticileri de güçlü görünümler öngörüyor.

Dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company analistlerin beklentilerini aştı ve çip endüstrisi için en kötünün yakında sona erebileceğini öngördü. TSMC, Apple gibi şirketler için en gelişmiş işlemcileri üretiyor ve Nvidia Arm'ın mimarisine dayanıyor.

ABD merkezli Qualcomm ayrıca içinde bulunduğumuz çeyrek için güçlü bir tahminde bulunarak çip toparlanmasına işaret etti. Qualcomm, çoğu üst düzey Android cihazın ve birçok alt düzey telefonun kalbinde yer alan işlemcileri üretiyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler