Petrolde talep endişeleri tırmanıyor, fiyatlar 3 ayın dip seviyesinde

Petrolde talep endişeleri tırmanıyor, fiyatlar 3 ayın dip seviyesinde

Petrol fiyatları 3 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra sendeledi, talep endişeleri artıyor.

A+A-

Petrol fiyatları Çarşamba günü, bir önceki seansta üç ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra, dünyanın en büyük petrol tüketicileri olan Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'deki talebin azalmasına ilişkin endişelerin etkisiyle durakladı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 4 sentlik hafif bir artışla varil başına 81,65 dolara yükselirken, ABD ham petrol vadeli işlemleri 14 sent düşüşle varil başına 77,24 dolara geriledi. Her ikisi de Salı günü 24 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ING bankası analistleri Warren Patterson ve Ewa Manthey müşterilere gönderdikleri bir notta, "Piyasa açıkça Orta Doğu'daki arz kesintileri potansiyelinden daha az endişe duyuyor ve bunun yerine dengede bir gevşemeye odaklanıyor" dedi. Söz konusu analistler sıkı petrol arz koşullarındaki gevşemeye atıfta bulunuyor.

Piyasa kaynakları Salı günü geç saatlerde Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına dayanarak ABD ham petrol stoklarının geçen hafta neredeyse 12 milyon varil arttığını söyledi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) haftalık stok verilerinin açıklanmasını 13 Kasım haftasına kadar erteleyecek.

EIA Salı günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nde bu yıl ham petrol üretiminin daha önce beklenenden biraz daha az artacağını ve talebin düşeceğini söyledi.

EIA şimdi ülkedeki toplam petrol tüketiminin bu yıl 300.000 varil azalmasını beklerken, daha önceki 100.000 varil artış tahminini tersine çevirdi.

Ajans ayrıca Venezuela'nın ham petrol üretiminin ABD yaptırımlarının hafifletilmesiyle 2024 yılı sonuna kadar günde 200.000 varilden daha az bir artışla ortalama 900.000 varile çıkacağını tahmin ediyor.

Goldman Sachs analistleri, Nisan 2023'ten bu yana günlük 2 milyon varil (bpd) değerinde kümülatif üretim kesintisi açıklayan altı OPEC ülkesinin deniz yoluyla net petrol ihracatının Nisan seviyelerinin sadece 0,6 milyon bpd altında kaldığını tahmin ederek arz sıkışıklığı endişelerini daha da hafifletti.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'deki veriler de talep görünümüne ilişkin şüpheleri artırdı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin ham petrol ithalatı Ekim ayında güçlü bir artış gösterirken, toplam mal ve hizmet ihracatı beklenenden daha hızlı bir şekilde daralarak küresel enerji talebinin azalacağı endişelerini arttırdı.

ABD dolarının (.DXY) son zamanların en düşük seviyelerinden mütevazı bir toparlanma göstermesi petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı ve bu da petrolü diğer para birimleri sahipleri için daha pahalı hale getirdi.

İşin iyi tarafı, petrol üretim grubu OPEC, yüksek enflasyon ve faiz oranları gibi ekonomik zorluklara rağmen küresel ekonominin büyümesini ve yakıt talebini artırmasını bekliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler