Piyasalarda "Son anket" etkisi

Piyasalarda "Son anket" etkisi

AKP'nin tek parti hükümetini koruyamayabileceğini gösteren Konda anketiyle piyasadaki pozitif ayrışma tersine döndü

A+A-

Genel seçimin sonucuna dair beklentiler para ve sermaye piyasalarındaki fiyatlamaları aşağı ve yukarı yönlü sert etkilemeye devam ederken, son 10 gündür AKP'nin tek parti hükümetini sürdürebileceğini gösteren anketlerin desteği ile yaşanan pozitif ayrışma dün ve bugün kamuoyu araştırma şirketi Konda'nın anket sonuçlarının yayılmasıyla tersine döndü.

Geçmişte genel seçimlerde tahminlerinin gerçekleşmelerle yakınlığı nedeniyle piyasanın yakından takip ettiği kamuoyu araştırma şirketi Konda'nın dün müşterileri ile paylaştığı son anketinde AKP'nin oy oranı yüzde 40.5, HDP'nin ise yüzde 11.5 olarak görülüyor. Ankette CHP'nin oy oranı yüzde 28.7, MHP ise yüzde 14.4 olarak saptanmış. Bu sonuçlar bugüne kadar yapılan benzer anketlerin aksine AKP'nin tek parti hükümetini sürdürmesinin zora girdiği ve koalisyon ihtimalinin arttığı bir senaryoya işaret ediyor.

Konda yetkilileri dün anket sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yapmayacaklarını söylemişlerdi.

Konda'nın anket sonuçlarının dün kapanışa doğru piyasaya yansımasının ardından TL ve TL cinsi enstrümanlarda başlayan satış baskısı bugün de devam ediyor.

Dün anketin etkisiyle 2.56 seviyesinden 2.58'in üzerine çıkan dolar/TL, bugün en yüksek 2.6070 seviyesini gördü ve TL gelişmekte olan para birimleri içinde dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

TL, AKP'nin tek başına iktidarda kalmaya devam edeceği beklentisiyle geçen hafta dolar karşısında yüzde 4'ün üzerinde değerlenerek, haftalık bazda 3.5 yılın en yüksek artışını görmüştü. Aynı dönemde BIST-100 endeksi ise yüzde 4'ün üzerinde yükseliş kaydetmesinin ardından, bu hafta başından bu yana ise yüzde 1.2 geriledi.

AKP'nin tek başına anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor.

Istanbul Analytics'ten Atilla Yeşilada, "Türkiye açısından ise en güvenilir anket ve araştırma kuruluşu unvanını kazanan Konda'nın anketi piyasalarda gerçek bir moral çöküntüsü yarattı ve kalıcı etkisi olabilir. Sonuçlar piyasanın en sevdiği seçim sonucu olan AKP'nin az bir çoğunlukla hükümet kurup, güçlü başkanlık maddesini içeren bir anayasayı referanduma sunamayacağı tezinden çok uzakta kalıyordu. Bu bulgulara göre seçim sonucunda hiçbir parti hükümet kuramayacak" dedi ve ekledi:

"TL cinsinden piyasalarda artık rallinin sonuna gelmiş olabiliriz. Yalnız Konda değil, Metropoll gibi geçmişte doğru tahmin karnesi yüksek anketler de AKP'nin Mayıs'ta çıtayı yükseltemediğini gösteriyor. Dolayısı ile bu noktada AKP'nin az bir çoğunlukla iktidar olacağı senaryosunun olasılığı bir miktar daha düşmüş olabilir. Artık ya HDP'nin Meclis dışı kaldığı ya da hiçbir partinin hükümet kuramadığı senaryolar daha fazla dikkate alınmak zorunda" dedi.

Analistler, anketlerde HDP'nin oylarının yüzde 10'luk baraj seviyesinde dolaşmasının seçim sonuçlarına dair yorum yapmayı zorlaştırdığına dikkat çekiyorlar.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde getiri geçen hafta yaklaşık 70 baz puan geriledi. Bir önceki hafta Cuma günü yüzde 10.27 seviyesinde olan ortalama bileşik faiz, dün spot kapanışta yüzde 9.51 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.61 oldu. Bugün TSİ 1120'de son işlemde bileşik faiz yüzde 9.67'ye yükseldi.

Uzun vadede küresel sabit getirilere daha paralel bir seyir izleyen 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise aynı dönemde 40 baz puana yakın düşüş gerçekleşti. 10 yıllık göstergede bir önceki hafta spot kapanışta yüzde 9.39 seviyesinde olan bileşik faiz dün spot kapanış yüzde 8.97 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.08 oldu. Bugün TSİ 1120'de son işlemde bileşik faiz yüzde 9.13'e yükseldi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.