Polonya, güvenlik nedeniyle ChatGPT'yi yasaklayabilir

Polonya, güvenlik nedeniyle ChatGPT'yi yasaklayabilir

OpenAI'nin ChatGPT'si, Polonya'da gizlilik ihlali soruşturmasının hedefi oldu

A+A-

Polonya Kişisel Verileri Koruma Ofisi (UODO), Microsoft destekli OpenAI'yi, ChatGPT sohbet robotunun GDPR olarak bilinen Avrupa Birliği veri koruma yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla soruşturuyor.

UODO Başkanı Jan Nowak, "Dava, kişisel verilerin korunmasına ilişkin birçok hükmün ihlal edilmesiyle ilgili, bu nedenle Open AI'dan bir dizi soruyu yanıtlamasını isteyeceğiz" dedi.

Adı açıklanmayan şikayetçi, OpenAI'nin ChatGPT tarafından kendileri hakkında oluşturulan yanlış bilgileri düzeltmediğini söyledi. Şikayetçi, hangi kişisel verilerinin şirket tarafından işlendiğini öğrenemediklerini ve sorulara kaçamak ve yanıltıcı cevaplar aldıklarını söyledi.

Gizlilik davalarına ek olarak, Microsoft, OpenAI, Google ve Stability AI gibi teknoloji şirketleri, üretken yapay zeka sistemlerini eğitmek için internet üzerinden telif hakkıyla korunan materyallerin ve kişisel verilerin "kazınması" nedeniyle son zamanlarda davalarla karşı karşıya kaldı.

Bu gelişme, büyük dil modellerinin (LLM'ler) artan popülaritesi ve potansiyel gizlilik riskleri konusundaki endişelerin devam ettiğini gösteriyor. OpenAI'nin ChatGPT'si, dünyanın en büyük LLM'lerinden biri ve kullanıcıların kendileri hakkında metin oluşturmasına, dilleri çevirmesine ve yaratıcı içerikler yazmasına olanak tanıyor.

Ancak, LLM'lerin yanlış bilgi ve propaganda yaymak, insanları manipüle etmek ve hatta zararlı içerikler oluşturmak için kullanılabileceği konusunda endişeler var.

 

İlgili Haberler