Polonya'nın Ukrayna ürünlerine yasak kararı sonrası AB'den uyarı

Polonya'nın Ukrayna ürünlerine yasak kararı sonrası AB'den uyarı

Polonya ve Macaristan'ın Ukrayna tahılını yasaklamasının ardından AB tek taraflı adımlara karşı uyardı.

A+A-

Polonya ve Macaristan'ın yerel tarım sektörlerini korumak amacıyla Ukrayna'dan tahıl ve diğer gıda ithalatını yasakladığını duyurmasının ardından, Avrupa Birliği üye ülkelerinin ticarette tek taraflı hareket etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Rusya'nın işgalinin bazı Karadeniz limanlarını bloke etmesinin ardından, Avrupa Birliği'nde üretilenden daha ucuz olan büyük miktarda Ukrayna tahılı, lojistik darboğazlar nedeniyle Orta Avrupa ülkelerinde kaldı ve yerel çiftçiler için fiyatları ve satışları vurdu.

Konu, Polonya'nın iktidardaki milliyetçi Hukuk ve Adalet (PiS) partisi için seçim yılında siyasi bir sorun yarattı çünkü PiS'e desteğin genellikle yüksek olduğu kırsal bölgelerdeki insanları kızdırdı.

Reuters'ın haberine göre Avrupa Komisyonu sözcüsü e-postayla yaptığı açıklamada "Polonya ve Macaristan'ın Ukrayna'dan tahıl ve diğer tarım ürünlerinin ithalatının yasaklanmasına ilişkin duyurularından haberdarız" dedi ve ekledi:

"Bu bağlamda, ticaret politikasının AB'nin münhasır yetkisinde olduğunun ve dolayısıyla tek taraflı eylemlerin kabul edilemez olduğunun altını çizmek önemlidir."

Açıklamada, "Böylesi zorlu zamanlarda, AB içindeki tüm kararların koordine edilmesi ve uyumlaştırılması büyük önem taşımaktadır" denildi.

Polonya hükümet sözcüsü Piotr Muller, devlet haber ajansı PAP'a yaptığı açıklamada, hükümetin konuyla ilgili olarak Avrupa Komisyonu ile sürekli temas halinde olduğunu ve yasağın bir güvenlik maddesi nedeniyle mümkün olduğunu söyledi.

Polonya ve Macaristan yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğü ve LGBT hakları gibi konularda Brüksel ile uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara karışmış durumda ve her ikisi de hukukun üstünlüğüne ilişkin endişeler nedeniyle fonlarını durdurdu.

Ukrayna Tarım Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solsky'nin Pazar günü Macar mevkidaşı Istvan Nagy ile görüştüğü ve tek taraflı kararların kabul edilemez olduğunun altını çizdiği belirtildi. İkilinin yakında tekrar görüşmek üzere anlaştığı belirtildi.

Bakanlık Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Polonya'nın yasağının ihracata ilişkin mevcut ikili anlaşmalarla çeliştiğini belirtti ve konunun çözüme kavuşturulması için görüşme çağrısında bulundu.

Bulgaristan da yasaklamayı düşünüyor

Bu arada, yerel BTA ajansının Pazar günü bildirdiğine göre, Bulgaristan Tarım Bakanı Yavor Gechev, ülkenin Ukrayna'dan tahıl ithalatını yasaklamayı da düşündüğünü söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler