Popstarlar artan konser bileti fiyatlarıyla enflasyonu körüklüyor

Popstarlar artan konser bileti fiyatlarıyla enflasyonu körüklüyor

Pek konuşulmasa da fiyatları katlanarak artan konser bileti fiyatları enflasyonu körükleyen önemli etkenlerden biri olabilir.

A+A-

Bazı malların fiyatları bazı yerlerde geriliyor, ancak buna canlı müzik dahil değil. Konser biletlerinin fiyatları, ekonomistlerin fark ettiği noktaya kadar yükseldi.

Hayranlar, aralarında Taylor Swift ve Bruce Springsteen gibi yıllardır turneye çıkmayan isimlerin de bulunduğu dünyanın en büyük müzik sanatçılarını izlemek için biletlere bir servet ödüyor. Beyoncé'nin canlı performansının yıldız gücünden şüphe duyan çok az kişi olsa da, şimdiye kadar insanlar onu ulusal enflasyon rakamlarına dahil etmiyordu.

Londra'da yaşayan Beyoncé hayranı Mario Ihieme, "İnsanlar kaliteli içerik elde edeceklerini bildikleri için para harcamaya hazırlar, ayrıca bu turneden sonra başka bir turneye çıkıp çıkmayacağını ya da ne zaman çıkacağını kim bilebilir?" dedi.

Birleşik Krallık'ta eğlence ve kültür fiyatları Mayıs 2023'e kadar olan yılda %6,8 ile son 30 yılın en hızlı artışını gösterirken, en büyük etki "özellikle canlı müzik etkinliklerine giriş ücretleri" olmak üzere kültürel hizmetlerden kaynaklandı.

Birleşik Krallık enflasyon verilerindeki etkinlik fiyatları, biletlerin satın alındığı zamana değil, gösterilerin gerçekleştiği zamana dayanıyor. Ancak Ulusal İstatistik Ofisi sözcüsü, her ay farklı sanatçılar sahne aldığı için birini diğeriyle karşılaştırmanın zor olduğunu söyledi.

UBS Global Wealth Management baş ekonomisti Paul Donovan, "Müzik sanatçılarının (öznel) kalitesi, 'temiz' bir fiyat artışını hesaplamanın ne kadar zor olduğunu vurguluyor" dedi. Şarkıcı Harry Styles'ın Haziran ayında İngiltere'de vereceği bir dizi konsere dikkat çeken Donovan, "İngiltere enflasyonu için baskılar devam edebilir" diye ekledi.

Bilet satın alma sitelerine göz atıldığında etiket şoku açıkça görülüyor. Bilet satıcısı Stubhub'da Temmuz ayında Seattle'da gerçekleşecek Taylor Swift konseri için en ucuz koltuk 1.200 dolar; Ağustos ayında Mexico City'de gerçekleşecek konserin biletlerinin tanesi ise 500 dolar.

Los Angeles'taki bir Beyoncé hayranı olan Joel Barrios, "Ticketmaster'da üç farklı kredi kartı altında üç farklı hesap için dokuz telefon numarası almak zorunda kaldım" dedi. Kendisi ve arkadaşları için ABD'deki üç gösteri için yaklaşık 7.000 $ ve Avrupa'daki birkaç gösteri için de 6.650 $ harcamış.

Diğerleri ise daha kolay vakit geçirdiklerini söylüyor. Carolina Candelas, kız kardeşleri ve ebeveynleriyle birlikte Barselona'da Beyoncé'yi görmek için her birine 92 Euro (101 $) harcadı ve "Kız kardeşim biletleri Ticketmaster'ın kendisine gönderdiği bir ön satış linkinden satın aldı, bu yüzden gerçekten kolay olduğunu düşünüyorum" dedi.

Ancak canlı müzik, tüketici harcamalarının konut veya gıdaya kıyasla daha küçük bir bölümünü oluşturan genel eğlence maliyetlerinin sadece bir alt kümesi olduğundan, bazıları konser fiyatlarının enflasyon üzerinde kayda değer bir etkisi olabileceği fikrini sorguladı.

Küresel konser endüstrisini takip eden Pollstar'ın yönetici editörü Andy Gensler, Beyoncé'nin gösterilerinin enflasyonu etkileyeceği iddiasını "saçma bir iddia" olarak nitelendirdi. Bilet fiyatları artmış olsa da, yıl ortası rakamlarının ABD enflasyonunun %8,6 olduğu Mayıs 2022'den bu yana kayda değer bir artış göstermediğini söyledi.

TD Cowen hisse senedi araştırma başkan yardımcısı Stephen Glagola, talebin arzı çok aşması nedeniyle ikincil piyasadaki bilet fiyatlarının nominal değerin ortalama %75 ila %100 üzerine çıktığını söyledi.

ABD Çalışma Bakanlığı konser fiyatları için enflasyonu özel olarak ölçmüyor, ancak canlı performans giriş etkinlikleri için enflasyon oranı şu anda ABD manşet enflasyonundan yüzde 2,6 puan daha fazla. Bu fark bu yıl manşet rakamlar düştükçe arttı.

İlgili Haberler