Powell'ı bekleyen borsalarda kayıplar yaşanıyor

Powell'ı bekleyen borsalarda kayıplar yaşanıyor

Küresel piyasalarda hisse senedi rallisi durdu, gözler faiz ipuçları için Powell'ın konuşmasında.

A+A-

Küresel piyasalarda yatırımcılar ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın ifadesini beklerken, küresel hisse senetleri geçen hafta 14 ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra Pazartesi günü kazançlarını bir miktar konsolide ederek geriledi.

Juneteenth tatili nedeniyle Wall Street'in kapalı olduğu bir dönemde, MSCI'nın dünya hisse senetleri göstergesi sabit kaldı. Avrupa'daki Stoxx 600 hisse endeksi ise erken saatlerde %0,5 oranında düştü.

Fed'in Haziran'da faiz oranlarını artırmama kararını memnuniyetle karşılayan piyasa, bu hafta Powell'ın Kongre'ye yapacağı sunumu bekliyor.

Fed'in faiz artırım kampanyasını sonlandırma beklentisi, risk iştahını ve özellikle teknoloji sektöründeki büyük Amerikan firmalarının hisse senedi performansını destekliyor. Yapay zekanın verimliliği artırma potansiyeli de, teknoloji sektörüne son haftalarda milyarlarca doların akmasını sağladı.

Ancak uyarılar da var. Hawksmoor portföy yöneticisi Dan Cartridge, Fed'in sıkı para politikasına devam etmesi durumunda hızlı bir değerleme düzeltmesi beklendiğini söylüyor.

Sterlin, Nisan 2022'den bu yana görülen en yüksek seviyesine yaklaşırken, enflasyonun hedefin dört katını aşması nedeniyle İngiltere Merkez Bankası'nın bu hafta faizleri 15 yılın zirvesine çıkarması bekleniyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi, yirmi yılın en yüksek seviyesinden %1 gerilerken, Çin'in mavi çipleri %0,9 düşüş yaşadı ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,2 geriledi.

Goldman Sachs, Çin'in bu yılki GSYH büyüme tahminini %6,0'dan %5,4'e indirerek diğer büyük bankaların izinden gitti. Ancak, Çin Halk Bankası'nın bu hafta içinde kredi faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

Dolar endeksi, geçen haftaki %1,2'lik düşüşün ardından önemli rakipleri karşısında hemen hemen değişmedi. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar karşısında değer kaybetti.

Petrol piyasalarında, ABD ham petrol vadeli işlemleri varil başına 71,12 dolara gerilerken, Brent ham petrolü 76,13 dolar oldu. Altın fiyatları ise ons başına 1.954,39$ seviyesinde yatay seyrediyor
 

İlgili Haberler