Putin'den sürpriz Türkiye açıklaması: Avrupa'nın gaz merkezi Türkiye olabilir

Putin'den sürpriz Türkiye açıklaması: Avrupa'nın gaz merkezi Türkiye olabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Avrupa için en büyük arz hattı olabileceğine dikkat çekti.

A+A-

Enerji konusunda uluslararası ilişkiler zemini ısınırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu alandaki çıkışlarına devam etti.

Avrupa'da gündemde olan petrol fiyatlarına tavan fiyatın enerji maliyetlerini daha da artıracağını belirtti. Bu kış Avrupa'ya gaz tedarikine hazır olduklarını söyleyen Putin, Rusya'nın kontratlarla bağlanmış arza devam ettiğini ifade etti.

Kuzey Akım'daki sabotajın terör eylemi olduğuna ilişkin herhangi bir şüpheye yer olmadığını söyleyen Putin, buradaki kaybın Karadeniz'e yönlendirilebileceğini belirtti.

Moskova'da Rusya Enerji Haftası'nda konuşan Putin, Türkiye'nin Avrupa için en büyük gaz merkezi olabileceğini söyledi. Putin “Türkiye onaylarsa bu fikir hayata geçebilir” dedi.

Etkinlikte konuşan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, söz konusu merkezi Türkiye ile AB sınırında kurulabileceğini ifade etti.

Dönmez: Değerlendirilmeli

Etkinlikte bulunan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz ile ilgili alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiğini, bu konuda fizibilite çalışmalarına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Putin'in konuşmasının ardından düzenlenen panele katılan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Putin'in bugün ilk defa gündeme getirdiği doğalgaz merkezi önerisi hakkındaki soru üzerine, "Avrupa'ya alternatif rotalardan gaz sevkiyatı konusuna gelince bunu biz de ilk defa duymuş olduk. Dolayısıyla henüz değerlendirmek için erken. Bu tip uluslararası projelerin fizibilitelerinin hazırlanması, hukuki, teknik, ticari yönlerinin masaya yatırılması gerekiyor. Ama Türkiye Rusya ile bu ve buna benzer çeşitli uluslararası projeleri zamanında gerçekleştirmiş iki partner. Türk Akım bunlardan birisi... Bunlar oturulup konuşulup değerlendirilmesi gereken hususlar" cevabını verdi.

OPEC+ koalisyonunun aldığı agresif üretim kesintisi kararına da atıf yapan Putin, söz konusu kararın üreticiler ve tüketiciler için olumlu etkileri olmasını beklediğini, OPEC+ koalisyonunun koordinasyon içinde çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Putin, toplam petrol ihracatı ve üretiminin 2025 yılına kadar mevcut seviyelerde kalmasını planladıklarını da ekledi.

ABD OPEC+ kararına tepkili

ABD Başkanı, OPEC+’ın üretim limitini azaltma kararının ardından Suudi Arabistan’ı kastederek “Rusya ile birlikte yaptıklarının sonuçları olacak” dedi. Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirmek gerekliliğine inandığını belirten Biden, buna karşın kasımdaki ABD ara dönem seçimleri öncesi bir misilleme yasasının çıkmasının çok düşük ihtimal olarak görüyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, salı günü OPEC+ kararını “Kimsenin Vladimir Putin’e yardım etmemesi gereken bir dönemde bu karar Rusya’ya yarıyor” açıklamasını yapmıştı. Bu yorumlar gölgesinde petrol piyasasında ise resesyon endişesi teması hakim olmayı sürdürüyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler