Putin’in elmasları batıya dert oldu

Putin’in elmasları batıya dert oldu

Rusya, hacim olarak dünyanın en büyük elmas ihracatçısı ve Moskova'ya milyarlarca dolar gelir sağlıyor. ABD ve Avrupa Putin’in bu gelirini engellemenin yolunu arıyor.

A+A-

Rusya’da  2021 yılında üretilen tüm elmasların neredeyse üçte birini çıkaran devlet şirketi Alrosa ile hacim bakımından dünyanın en büyük elmas ihracatçısı konumunda.

Geçen yıl Avrupa Birliği birkaç kez Rus elmaslarına yaptırım uygulamaya çalışmış ancak Belçika'nın değerli taş ticaretinde önde gelen liman kenti Antwerp'in protestoları nedeniyle başarılı olamadı. Antwerp temsilcileri, bir elmasın gerçek menşeini takip etmenin zorluğunun yanı sıra, yaptırımların Antwerp'in Dubai ve Hindistan gibi rakiplerine Rus elmas ticaretinde rekabet avantajı sağlayabileceğine dair endişelerini dile getirdiler.

Herkes aynı fikirde değil

Putın’in elmas satışıyla savaşı finanse ettiğini düşünenler İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden oluşan 7'ler Grubu ve Avrupa bloğunun, diğer ülkelerde kesilip parlatılanlar da dahil olmak üzere Rusya'da çıkarılan değerli taşların ithalatını yasaklayacak yaptırımlarının açıklanması için hazırlanıyor.


Etiketler : , ,
İlgili Haberler