Raimondo: ABD iş dünyasının Çin'e karşı sabrı kalmadı

Raimondo: ABD iş dünyasının Çin'e karşı sabrı kalmadı

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ABD iş dünyasının Çin sabrının 'tükenmekte' olduğu uyarısında bulundu

A+A-

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo Pazar günü yayınlanan röportajında Çin'i, ABD iş dünyasının sabrının "tükenmekte olduğu" konusunda uyararak, Amerikan şirketlerinin "öngörülebilir bir ortam ve eşit bir oyun alanı" hak ettiğini söyledi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi eskiden birbirlerinin en büyük ticaret ortaklarıydı, ancak Washington artık daha çok komşu Kanada ve Meksika ile ticaret yaparken, Pekin daha çok Güneydoğu Asya ile ticaret yapıyor.

Kısa bir süre önce Çin'de bulunan Raimondo, ABD'li işletmeler arasında ilişkilerin yürümesi için güçlü bir iştah olduğunu ve Çin hükümetinin bazı eylemleri olumlu olsa da sahadaki durumun söylemle örtüşmesi gerektiğini söylemişti.

CBS'in Face the Nation programına konuşan Raimondo, "Çin işleri daha da zorlaştırıyor" dedi ve ekledi: "Çin'e karşı çok açık konuştum - Amerikan iş dünyasının sabrı tükeniyor. Öngörülebilir bir ortama ve eşit bir oyun alanına ihtiyaçları var ve bunu hak ediyorlar. Umarım Çin de bu mesaja kulak verir ve böylece istikrarlı ve büyüyen bir ticari ilişkiye sahip olabiliriz."

Raimondo, ABD'li firmaların açıklanamayan büyük para cezaları, işletmelere yapılan baskınlar ve karşı casusluk yasasında yapılan değişiklikler gibi yeni zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

CNN'e verdiği demeçte Raimondo "Çinli muhataplarımla yaptığım tüm görüşmelerde çok net, doğrudan ve kararlıydım. Hiç lafı dolandırmadım. Hiçbir şeyi şekerle kaplamadım." Raimondo ayrıca Çinli yetkililere, Ağustos sonunda Çin'e yapacağı seyahat öncesinde e-postalarının hacklendiğini söylediğini de belirtti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler