Dolar yeni haftaya yatay bir seyirle başladı

Dolar yeni haftaya yatay bir seyirle başladı

Dolar, yatırımcıların bazı soğuma işaretleri gösteren ve Fed'in parasal sıkılaştırma döngüsünün muhtemelen sonuna geldiği beklentilerini destekleyen ABD istihdam verilerini değerlendirmesiyle Pazartesi gününe istikrarlı bir şekilde başladı.

A+A-

Cuma günü açıklanan verilere göre ABD'de istihdam artışı Ağustos ayında toparlandı, ancak işsizlik oranı %3,8'e yükselirken ücret artışları ılımlı seyretti. Ekonomi, Haziran ve Temmuz aylarında daha önce bildirilenden 110.000 daha az istihdam yarattı.

National Australia Bank döviz stratejisi başkanı Ray Attrill, "Goldilocks metaforu ekonomi ve finans çevrelerinde çok kullanılır ve istismar edilir, ancak rapordan çıkan çeşitli 'yumuşak iniş' sinyalleriyle ilgili olarak, bu durumda tamamen uygun görünüyor" dedi.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar Fed'in bu ay faizleri sabit tutma ihtimalini %93, bu yıl faiz artırımına gitmeme ihtimalini ise %60'ın üzerinde fiyatlıyor.

Dolar, döviz sepeti karşısında 104,20 seviyesinde çok az değişti ancak 25 Ağustos'ta gördüğü iki ayın zirvesi olan 104,44'e yakın seyretti. Endeks Ağustos ayında %1,7 yükselerek iki aylık kayıp serisini sonlandırdı. ABD piyasaları Pazartesi günü kapalı.

Enflasyondaki ılımlı seyrin yanı sıra işgücü piyasasındaki gevşemeyi vurgulayan bir dizi ekonomik veri, ABD ekonomisinin keskin bir yavaşlama olmaksızın soğumakta olduğu izlenimini artırarak ekonominin yumuşak bir inişe hazırlandığı yönündeki umutları güçlendirdi.

Ancak Citi stratejistleri, "yapışkan ücret ve fiyat enflasyonu, daha uzun süre daha yüksek politika faizlerine ve nihayetinde ekonomik faaliyette daha önemli bir yavaşlamaya yol açacaktır" diyerek daha sert bir iniş konusunda uyarıda bulunuyor.

Yatırımcılar, ABD merkez bankasının 19-20 Eylül'deki bir sonraki politika toplantısında ne yapacağına dair ipuçları için bu hafta konuşacak olan bir dizi Fed yetkilisine odaklanacak.

Japon Yeni, işgücü verilerinin ardından Cuma günü %0,5 düştükten sonra %0,03 güçlenerek dolar başına 146,18 seviyesine yükseldi. Asya para birimi, tüccarların olası bir müdahaleye karşı tetikte olması nedeniyle Ağustos ayının ortasından bu yana psikolojik açıdan önemli 145 seviyesi civarında işlem görüyor.

Japonya geçen yıl Eylül ayında doların 145 yenin üzerine çıkması üzerine döviz piyasalarına müdahale etmiş ve Maliye Bakanlığı yen satın alarak pariteyi 140 yen civarına çekmişti.

Avro %0,05 artışla 1,0778$ olurken, sterlin gün içinde %0,06 artışla 1,2596$'da kaldı.

Avustralya Merkez Bankası'nın Salı günü yapacağı politika toplantısı öncesinde Avustralya doları %0,17 değer kazanarak 0,646$'a yükseldi. Reuters tarafından yapılan bir ankete göre 36 ekonomistin ikisi hariç tamamı RBA'nın 5 Eylül'de resmi nakit oranını %4,10'da tutacağını söyledi.

Kanada Merkez Bankası'nın bu hafta toplanması ve faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Kanada doları dolar başına 1,36 seviyesinde yatay seyretti.

Kripto para birimlerinde, bitcoin en son %0,58 artışla 25.901,24$'dan işlem gördü. Ethereum, %0,45 artışla 1.634,65$'a yükseldi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler