Real Madrid Manchester City'i tahtından etti, kasasını doldurdu

Real Madrid Manchester City'i tahtından etti, kasasını doldurdu

Real Madrid, Manchester City'yi geride bırakarak Deloitte Futbol Para Ligi'nde 2022-23 sezonunda dünyanın en çok gelir elde eden kulübü oldu ve ticari gelirler takımlar için en büyük gelir akışı haline geldi.

A+A-

Real Madrid kasasını doldurdu, 2022-23 sezonunda Deloitte Futbol Para Ligi'nde dünyanın en çok gelir yaratan futbol kulübü oldu. 2017-18 sezonundan bu yana ilk kez lider olan İspanyol kulübü toplam 831 milyon euro (907,78 milyon dolar) gelir elde ederken, onu Manchester City (826 milyon euro) ve Paris St Germain (802 milyon euro) takip etti.

Barcelona 800 milyon euro gelir elde ederek yedincilikten dördüncülüğe yükselirken, Manchester United 746 milyon euro gelir elde ederek bir sıra geriledi, beşinciliğe düştü.

Real Madrid bir önceki yıla göre 118 milyon euro gelir artışı kaydederken %16'lık büyüme; güçlü perakende performansı, daha yüksek stadyum katılımı ve sponsorluk gelirlerindeki iyileşmeye bağlandı.

Manchester City son iki yıldır elinde tuttuğu zirveyi kaybetmesine rağmen, yayın ve ticari gelirlerini artıran üçleme kampanyası sayesinde bir sezonda elde ettiği en yüksek geliri elde etti.

Ticari gelirler, COVID-19'dan etkilenen 2019-20 sezonu hariç tutulduğunda, 2015-16'dan bu yana ilk kez kulüplerin en büyük gelir akışı oldu ve yayın gelirleri %5 gibi mütevazı bir oranda arttı.

Deloitte'un Spor İşletmeleri Grubu'nun baş ortağı Tim Bridge, "Canlı spora olan yüksek talep, özellikle ticari gelirler ve maç günü gelirleri için daha fazla büyümeye işaret ediyor" dedi ve ekledi:

"Kulüpler artık üstel yayın geliri artışına güvenemeyecek gibi göründüğünden, daha ticari odaklı bir iş modeli oluşturmak, finansal istikrarları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını destekleyecektir."

Geçen yılki sıralamada yedincilikten üçüncülüğe yükselerek en büyük yükselişi kaydeden Liverpool, bu yıl yedinciliğe gerileyerek gelirinde düşüş kaydeden üç kulüpten biri oldu.
Atletico Madrid ve West Ham United gelirlerinde düşüş yaşayan diğer iki kulüp olurken, Premier Lig takımları geçen yıl 11 olan ilk 20'nin sekizini oluşturuyor. Listede Leicester City, Leeds United ve Everton'ın yerini Eintracht Frankfurt, Napoli ve Olympique Marseille aldı.

Para Ligi kulüplerinin 2022-23 sezonunda elde edeceği toplam gelir, bir önceki yıla göre %14'lük bir artışla 10,5 milyar euro'ya ulaşacak ve pandemi öncesi seviyeleri (2021-22 ve 2018-19 sezonlarında 9,2 milyar euro) aşacak.

İlgili Haberler