Apple Çin'in akıllı telefon pazarında zirveyi ele geçirdi

Apple Çin'in akıllı telefon pazarında zirveyi ele geçirdi

Teknoloji devi Apple, son günlerde satış hacminde daralma gördüğü Çin'de akıllı telefon pazarında zirveyi ele geçirdi.

A+A-

Dünya çapında gördüğümüz güç değişimi, dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin'de de yaşandı. Apple, 2023 yılında %17,3'lük rekor pazar payı ile Çin'de ilk kez lider akıllı telefon şirketi oldu.

International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker'ın ön verilerine göre, Çin'de akıllı telefon sevkiyatları 2023 yılında 271,3 milyon adet olarak gerçekleşti ve bu rakam 2022 yılına kıyasla %5,0'lık bir düşüşe işaret ediyor. Bu, yumuşak ekonomik toparlanma ve zayıf tüketici duyarlılığından kaynaklanan son on yılın en düşük hacmi oldu.

Çin akıllı telefon pazarı zorlanmaya devam etse de, 2023'ün dördüncü çeyreğinde (4Ç23) 73,6 milyon adetlik sevkiyatla yıldan yıla %1,2'lik bir büyüme kaydederek toparlanmaya doğru ilerliyor. 1-3. kademe şehirlerdeki dirençli üst düzey tüketiciler, amiral gemisi ürünlere olan talebi artıran temel itici güçler oldu. Bu arada, düşük ve orta sınıf cihazlara olan talep zayıf kaldı ve Çin'deki akıllı telefon pazarının yarısından fazlasını temsil ettikleri için pazarın genel büyümesini engelledi.

IDC Çin Müşteri Sistem Araştırması kıdemli araştırma analisti Arthur Guo, "Apple'ın 2023'te, özellikle Huawei'nin yenilenen rekabeti ve yumuşak harcama duyarlılığı ışığında en üst sıraya tırmanması, Apple için muazzam bir başarıya işaret ediyor. Apple bunu, talebi canlandıran üçüncü taraf kanallarındaki zamanında fiyat promosyonları sayesinde başardı. Bu arada Honor, kanal ortaklıklarındaki iyileşme ve çok yönlü ürün stratejisi sayesinde 2 numaralı konumunu korudu ve başarılı katlanabilir serisiyle üst uçta, birkaç popüler modeliyle de alt-orta aralıkta yer aldı." diye konuştu.

1706160387555.jpg

IDC Asya/Pasifik İstemci Cihazları Kıdemli Araştırma Müdürü Will Wong, "4Ç23'te gözden kaçırmamamız gereken önemli bir nokta, Huawei'nin iki yıldan uzun bir süre sonra İlk 5 sıralamasına geri dönmesiydi. Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarında hiçbir satıcı ilk 5'teki yerini kaybetmek istemeyeceği için bu durum rekabeti daha da kızıştıracaktır." dedi.

İlgili Haberler