Rus bayrağı indirildi, diplomatlar tahliye edildi

Rus bayrağı indirildi, diplomatlar tahliye edildi

Rus Haber Ajansı Ukrayna'daki diplomatların tahliye edilmeye başlandığını açıkladı. Reuters ise Rusya Büyükelçiliği'nin binadaki Rus bayrağını indirdiği bilgisini geçti. Gerilim tırmanmaya devam ederken Ukrayna bir ay süreyle OHAL ilan etti.

A+A-

ntv'nin haberine göre Rusya-Ukrayna krizinde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Rus haber Ajansı, Moskova yönetiminin Ukrayna'daki diplomatlarını tahliye etmeye başladığını duyurdu.

Reuters'ın geçtiği haberde ise Ukrayna'daki Rus Büyükelçiliği'nin binadaki Rus bayrağını indirdiği bilgisi yer aldı.

Ukrayna’da ayrılıkçı Donetsk Halk Cumriyeti’nin lideri, Vladimir Putin’in partisi olan Birleşik Rusya Partisi'nden kıdemli bir yetkili ile görüştü.

Rusya’ya teşekkür eden Alexander Vladimirovich Zakharchenko, Ukrayna’nın saldırganlığının arttığını söyledi. 

Bölgede durumun kritik olduğunu belirten Zakharchenko, seferberlik halinin de tırmandığını kaydetti.

Elde ettikleri bölgelerde insanların öldürülmesine neden olan 'provokasyonlara' maruz kaldıklarını öne süren ayrılıkçı lider,  "Biz kazanacağız. Büyük Rusya’nın yardımı bize zafer getirecek" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın iktidar partisinden kıdemli yetkili ise Kiev’in insanların ana dili olan Rusça’yı  konuşmalarını engellediğini söyledi.

Öte yandan Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu, dün bir Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği ve 6 askerin yaralandığı bildirildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Rusya yanlısı ayrılıkçıların, dün 96 kez ateşkes ihlali yaptığı belirtildi. Açıklamada, ayrılıkçılar tarafından açılan ateş sonucu Ukrayna ordusundan bir askerin öldüğü, 6 askerin ise yaralandığı kaydedildi.

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, ülke genelinde Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç 30 günlük olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını duyurdu.

Konsey Başkanı Oleksiy Danilov, yaptığı açıklamada, ülke genelinde Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç olağanüstü hal ilan edileceğini, kararın 2 gün içinde parlamento tarafından onaylanması gerektiğini söyledi.  Danilov, olağanüstü halin gerekirse 30 gün daha uzatılabileceğini belirterek Donetsk ve Lugansk bölgelerinde zaten 2014'ten beri olağanüstü hale benzer uygulamaların olduğunu hatırlattı.

Bununla birlikte, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki vatandaşlarına bir an önce ülkeyi terk etme çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, vatandaşların Ukrayna'yı ziyaret etmemeleri istendi. Hali hazırda Rusya'da olan Ukraynalıların bir an önce ülkeyi terketmesi gerektiği belirtildi. 

Ukrayna’da silahlı kuvvetler, Zelenskiy’in kararnamesiyle 18-60 yaş arasındakileri yedek asker olmaları çağrısında bulundu. Maksimum hizmet süresinin bir yıl olduğunu bildirdi.

Ancak Zelenskiy, Rusya'nın doğu Ukrayna'ya asker sevk edeceğini açıklamasının ardından genel bir seferberliği reddetti. Ukrayna Devlet başkanı,  dün yedek birliklerin orduya dahil edilmesi yönünde bir karar aldığını duyurmuştu.

Bu haber toplam 781 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler