Rus işgali sonrası dolarda yükseliş hızlandı

Rus işgali sonrası dolarda yükseliş hızlandı

Uzun süredir 13,60 civarında dar bir aralıkta hareket eden dolar/TL, bugün Ukrayna krizi etkisiyle 13,90'ı gördü. Dr. Tuğberk Çitilci, kur korumalı mevduatın cazibesi ve ihracat için TCMB'nin kurda yukarı yönlü harekete izin verebileceğini dile getirdi.

A+A-

Sözcü'nün haberine görer Uzun süredir 13,60 civarında yatay seyreden dolar/TL, Ukrayna krizinin etkisiyle hareketlendi.

Güne 13,64 seviyelerinde başlayan dolar/TL sabah saatlerinde 13,80’i gördükten sonra 13,70’e çekilmişti ancak öğleden sonra kurda 13,90. seviyesi görüldü.

Güne 15,43 seviyelerinden başlayan Euro/TL’de de 15,78 seviyesi görüldü.

Kur korumalı mevduat uygulaması ve Merkez Bankası’nın müdahaleleri, döviz kurlarının bir süredir istikrar kazanmasını beraberinde getirmişti.

Hem dolar cinsi ons altın fiyatının hem de dolar/TL’nin yükselmesi üzerine gram altın fiyatında bugün 846 TL seviyesi görüldü. Bu seviye, 20 Aralık’ta 1000 TL’ye yaklaşan zirve sonrasındaki en yüksek seviye oldu.

Türkiye’nin kredi risk priminde de (CDS) bugün 546 seviyesi görüldü.

Nişantaşı Üniversitesi öğretim üyesi Tuğberk Çitilci, döviz kurlarındaki gelişmeleri sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.

“Dolar/TL'de 13,50 civarındaki stabilizasyonun sonuna geliyoruz” dedi.

Rusya ve Ukrayna gibi dış faktörlerin yanı sıra kur korumalı mevduat ve ihracat için kurda yüzde 1 ile yüzde 3 arağında yukarı yönlü harekete izin verileceğini düşündüğünü belirten Çitilci, şöyle devam etti:

“Bunun iki nedeni var. Birincisi; kur korumalı mevduatta insanların getiri elde etmesi lazım. Kuru sabit bıraktığınız zaman sadece yüzde 17'lik getiri var ve bu normal mevduat faizinin altında. O zaman getiri anlamında cazibe sorgulanır.

İkinci olarak da henüz erken ama ihracatçı bacağı. İhracatçılar 13.50-13,65 aralığındaki stabilizasyondan oldukça rahatsızlar ve bunu medyada sıklıkla dile getiriyorlar. Bizim yeni ekonomi modelimiz ihracat üzerine kurulu. İhracatçının tekrar rekabetçi kurla devreye girmesi gerekecek ki bu da kurun yukarı yönlü hareketine izin verilmesini gerektiriyor.”

“Ama kurun tamamen dengeden çıkacağı şekilde bir hareket sistemi değil de, bütün gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının uyguladığı ‘dirty float' dediğimiz yönetilen ve yönlendirilen kur hareketinin daha olası olduğunu düşünüyorum” diyen Çitilci, “Bugün bazı platformlarda 13,95 görüldü, müdahale var mı emin değiliz ama 13,90 major bir kale ve piyasa ve TCMB açısından da önemli bir seviye” ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi güne yüzde 2,11 oranında ve 43,06 puanlık düşüşle 1.995 puandan başladı.

BIST turizm hisselerinde günlük düşüş yüzde 8’e yaklaştı.

BIST 100 daha sonra kayıplarının önemli kısmını geri aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri tanıması ve Rus ordusunun Ukrayna’ya girmesi, küresel piyasaları sarsmıştı.

NATO ülkeleri Moskova’ya karşı sert ekonomik yaptırımları duyurmaya hazırlanırken Rusya ve Ukrayna ile yakın ekonomik ilişkileri olan Türkiye’nin de krizden olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Piyasalarda dövizde görülen görece istikrarlı seyrin devam edip etmeyeceğini anlamak için TCMB’nin rezerv verileri de yakından takip ediliyor.

Verilere göre TCMB’nin Aralık ayındaki doğrudan döviz müdahaleleri ve BOTAŞ başta olmak üzere kamu iktisadi teşebbüslerine döviz satışları ile Ocak ayında yaklaşık 20 yılın en düşük seviyesine inen net uluslararası rezervleri, yabancı ülkelerden swap hatlarının devreye girmesi ve döviz kazandırıcı önlemlerin ardından toparlanmaya başladı.

Ancak TCMB’nin rezervlerine piyasalar swap verilerinden arındırılmış olarak bakıyor ve bu tutar eksi 60 milyar dolardan eksi 48 milyar dolara gelse de belirgin negatif seyrini sürdürüyor.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri dün günü 539/546 baz puandan tamamladı. CDS’ler 20 Aralık’ta 613 bp ile Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra kısmen geriledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler