Rusya Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Sergey Lavrov, Ukraynaโdaki “askeri operasyondan sonra mรผzakerelere geri dรถneceklerini” sรถyledi. Lavrov, Ukrayna ordusunun silah bฤฑrakmasฤฑ halinde mรผzakerelere hazฤฑr olduklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Lavrov, “Ukrayna’yฤฑ iลgal etmiyoruz. Bizi eleลtirenler geรงmiลte yaptฤฑklarฤฑna baksฤฑn” dedi.
Lavrov’un aรงฤฑklamasฤฑ ลรถyle:
“Kimsenin Ukrayna’yฤฑ iลgal etmemesi gerekiyor. Biz Ukrayna’da NATO’nun รงฤฑkarlarฤฑnฤฑn karลฤฑsฤฑnda hareket ediyoruz. NATO geniลlemeye รงalฤฑลtฤฑ biz de buna karลฤฑyฤฑz aslฤฑnda. Tam da bunlar sessiz desteฤi ile gerรงekleลiyor medyanฤฑn.
Durumu mevcut koลullar doฤrultusunda deฤerlendireceฤiz. Putin, Ukrayna halkฤฑnฤฑ desteklediฤini sรถylรผyor. รok kรผltรผrlรผ, รงeลitliliฤi, baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑ destekliyoruz Ukrayna’da. Ukrayna’nฤฑn aลฤฑrฤฑcฤฑ yรถnetimlerin altฤฑnda olmasฤฑ bizim iรงin kabul edilemez. Ruslara yรถnelik soykฤฑrฤฑm uygulanmasฤฑ bizim iรงin kabul edilebilir bir durum deฤil.
Yugoslavya’da olanlara bakฤฑn. Baลka savaลlarda neler olduฤuna bakฤฑn. Mesela Irak’a girdiler… 2008’de Putin ve Bรผkreล arasฤฑndaki NATO zirvesinde bir uyarฤฑ yapฤฑlmฤฑลtฤฑ. NATO’nun Ukrayna ve Gรผrcistan konusuna doฤru kararlarฤฑ almasฤฑ gerektiฤini sรถylemiล, NATO รผyesi olamazlar demiลtik. Almanya ve Fransa o dรถnemde doฤrudan รผyelik yerine bir imtiyaz vermeye karar verdi. O dรถnemde Putin zaten gerekli konuลmalarda bulunmuลtu. Baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑ sรถz konusu bir devletin demiลtik.
Putin, genรง Ukrayna devleti kฤฑrฤฑlgandฤฑr dedi. NATO’lu meslektaลlarฤฑmฤฑz o dรถnemde doฤrudan konuลtular ve Ukrayna’nฤฑn NATO รผyesi olmasฤฑ konusunda karar alฤฑndฤฑ. Rusya’nฤฑn sesini kesmeye รงalฤฑลฤฑyorlar. Ukrayna’da yaลayan Rus vatandaลlarฤฑnฤฑ da sessizleลtirmeye รงalฤฑลฤฑyorlar. Biz insanlarฤฑn รถzgรผrleลtirilmesini istiyoruz. Herhangi bir baskฤฑ olmaksฤฑnฤฑz yaลamalarฤฑnฤฑ istiyoruz. Geleceklerine kendilerinin karar vermelerini istiyoruz. Ukrayna halkฤฑ uzun sรผre acฤฑ รงekti. Biz bu sessizleลtirmeyi kabul etmiyoruz.
Kimse, Amerikan ordusunun orada olmasฤฑnฤฑ istemiyor. Amerika’nฤฑn asla harekete geรงmeyeceฤi ve provoke etmeyeceฤi sรถylenildi baลka devletleri… Bakacak olursak, Amerika’nฤฑn temsilcileri รงok bรผyรผk bir hata yaptฤฑklarฤฑnฤฑ sรถylediler. NATO’nun aldฤฑฤฤฑ en yanlฤฑล karar dediler geรงmiลte alฤฑnan karar konusunda.
Biz her zaman diplomatik รงรถzรผmleri savunduk. Bizim gรถrevimiz diplomatik รงabalarฤฑ sรผrdรผrmekti. Minsk Sรถzleลmesinde nelerin yapฤฑlmasฤฑ gerektiฤi belirtilmiลti. Bu kararlarฤฑ deฤiลtirmek istemediler. Rusya รถnemli bir rol oynadฤฑ Minsk Sรถzleลmesinin imzalanmasฤฑnda. Toprak bรผtรผnlรผฤรผnรผn saฤlanmasฤฑ gerekiyordu. Donbas bรถlgesinde Rusรงanฤฑn kullanฤฑlmasฤฑ hakkฤฑ sรถz konusudur. Ekonomik baฤlarฤฑ var bu bรถlgenin Rusya ile… Bu statรผnรผn aynฤฑ zamanda Ukrayna anayasasฤฑnda da yer almasฤฑ gerekiyor.
Donbas bรถlgesinde dil hakkฤฑ
Ateลkes olmasฤฑ lazฤฑm, ekonomik engellerin kaldฤฑrฤฑlmasฤฑ lazฤฑm, seรงimlerin de Ukrayna’da doฤru koลullar altฤฑnda yapฤฑlmasฤฑnฤฑ istiyoruz. Bu taleplerimiz yok edildi. Biz pek รงok kez Kiev’i ikna etmeye รงalฤฑลtฤฑk. Batฤฑlฤฑ meslektaลlarฤฑmฤฑzฤฑ doฤru yรถne รงekmeye รงalฤฑลtฤฑk, kilit araรงlarฤฑ uygulayฤฑn dedik. Donbas bรถlgesinde dil hakkฤฑ verilmesi gerekiyordu, kimse bu sabotajฤฑ durdurmadฤฑ. Zelenski sabotajฤฑnฤฑ sรผrdรผrdรผ. Batฤฑlฤฑ meslektaลlarฤฑmฤฑzdan istenenler vardฤฑ. Kimse bizi dinlemedi. Ben Batฤฑlฤฑ siyasetรงilerin, diplomatlarฤฑn tutarlฤฑ bir biรงimde sรผrekli Kiev’i baskฤฑ altฤฑnda tutmasฤฑna inanamฤฑyorum. Bu durum sonsuza kadar devam edebilirdi. Biz kenarda kalฤฑp Rus dilinin baskฤฑ altฤฑna alฤฑnmasฤฑnฤฑ izleyemezdik.
Bizim baลka bir ลansฤฑmฤฑz yoktu bu รงatฤฑลmayฤฑ, silahlฤฑ รงatฤฑลma dฤฑลฤฑnda รงรถzmek dฤฑลฤฑnda opsiyonumuz kalmamฤฑลtฤฑ. Diplomatik dรผzen, รงatฤฑลmayฤฑ รงรถzemedi. Nazilerin yรผkseliลi ve soykฤฑrฤฑm sรถz konusuydu Ukrayna’da.
Mรผzakerelerin gerรงekleลmesi gerekiyor ve bu mรผzakereler ABD, NATO Ukrayna arasฤฑnda yapฤฑlacaktฤฑ. Mรผzakere aslฤฑnda ay sonuna kadar mรผmkรผndรผ. Putin, meslektaลlarฤฑmฤฑzฤฑn, Amerika’nฤฑn tepkisini bekledi, gรผvenlik garantisi istedik Amerika’dan. Bizim amacฤฑmฤฑz Batฤฑnฤฑn bizi dinlemesiydi.
Batฤฑ istediฤini almak istedi, biz Ukrayna’yฤฑ NATO รผyesi yapacaฤฤฑz dedi. Anlaลmalarฤฑ gรถz ardฤฑ etmek istedi. Mรผzakereyi biz รงok istedik ama sabotajlarla yapฤฑlmamasฤฑ gerekiyor mรผzakerelerin. Rusya suรงlandฤฑ. Minsk Sรถzleลmesi’nin uygulanmamasฤฑndan Rusya sorumlu tutuldu, Batฤฑlฤฑ mevkidaลlarฤฑmฤฑz ne yaptฤฑklarฤฑnฤฑ biliyorlar. Ukrayna’ya gรถnderilen Rusya sรถzcรผsรผ mรผzakereleri sรผrdรผrรผyordu. Rusya eฤitim, kiliseleri yok edilmeye รงalฤฑลฤฑldฤฑ Ukrayna’da. Bizim geleneklerimiz yok edilmeye รงalฤฑลฤฑldฤฑ.
Kiev yรถnetimi ABD liderliฤindeki Batฤฑ’nฤฑn kontrolรผ altฤฑndadฤฑr. Sivil altyapฤฑlara zarar verilmeyecek dedik.







