Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Finansta YeลŸil Maske, Cepte Devasa Delik

Borsatek okurlarฤฑna ekran baลŸฤฑndaki o yoฤŸun koลŸturmacanฤฑn tam ortasฤฑndan kocaman bir merhaba.

Bugรผn sizi ne sayฤฑlara boฤŸacaฤŸฤฑm ne de finans jargonlarฤฑyla yoracaฤŸฤฑm. Zaten gรผn boyu รถnรผmรผzdeki ekranlardan akan yeลŸiller, kฤฑrmฤฑzฤฑlar hepimize yetiyor. Gelin her gรผn duyup uzak geleceฤŸin derdi diye geรงiลŸtirdiฤŸimiz ama aslฤฑnda tam olarak cebimizi ilgilendiren o bรผyรผk resmi konuลŸalฤฑm.

Konumuz iklim. Ama iลŸin sadece hava, su kฤฑsmฤฑnฤฑ deฤŸil; doฤŸrudan para ve finansman tarafฤฑnฤฑ konuลŸacaฤŸฤฑz.

Geรงenlerde Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Mehmet ลžimลŸek รงok รถnemli bir aรงฤฑklama yaptฤฑ.

Bakan ลžimลŸek ne dedi?
ร‡in dฤฑลŸฤฑndaki geliลŸmekte olan รผlkelerin iklim deฤŸiลŸikliฤŸiyle mรผcadele iรงin 2030โ€™a kadar yฤฑllฤฑk 2,5 trilyon dolar finansmana ihtiyacฤฑ var. Ancak mevcut kรผresel iklim finansmanฤฑ akฤฑลŸฤฑ yฤฑlda sadece 200 milyar dolar seviyesinde.

ฤฐลŸte hesap ortada. ลžimdi gelin bu konuyu biraz daha aรงalฤฑm.

Yฤฑllฤฑk ihtiyaรง 2,5 trilyon dolar, masaya konan ise sadece 200 milyar dolar

ลžรถyle dรผลŸรผnรผn, evinizin รงatฤฑsฤฑ akฤฑyor, temeli sarsฤฑlฤฑyor. Usta geliyor ve ; bu evin kurtulmasฤฑ iรงin acil 25 bin lira lazฤฑm diyor. Siz ise ustanฤฑn eline topu topu 2 bin lira sฤฑkฤฑลŸtฤฑrฤฑp kenara รงekiliyorsunuz. Sonra da “Hadi evi tamir et, yaฤŸmurda da ฤฑslanmayalฤฑm” diyorsunuz.

Bu inลŸaat biter mi? Elbette bitmez.
ฤฐรงinde Tรผrkiyeโ€™nin de bulunduฤŸu geliลŸmekte olan รผlkelerin durumu tam olarak bu. ร‡inโ€™i bu hesabฤฑn dฤฑลŸฤฑnda tutuyorlar รงรผnkรผ o kendi finansal gรผcรผyle artฤฑk baลŸka bir ligde. Ama ร‡in dฤฑลŸฤฑndaki o milyarlarca insanฤฑn yaลŸadฤฑฤŸฤฑ coฤŸrafya, fabrikasฤฑnฤฑ dรถnรผลŸtรผrmek, enerjisini rรผzgardan, gรผneลŸten almak iรงin bu parayฤฑ arฤฑyor.

Fakat geliลŸmiลŸ รผlkelerin eli ise bir tรผrlรผ cebine gitmiyor.

Dรผnyayฤฑ Kim Kirletti, Faturayฤฑ Kim ร–dรผyor?

Bu dรผnyayฤฑ bu hale kim getirdi?
Son iki yรผz yฤฑldฤฑr sanayileลŸen, kรถmรผrรผ hesapsฤฑzca yakan, petrolรผ hesapsฤฑzca tรผketen zengin batฤฑlฤฑ รผlkeler deฤŸil mi? Onlar zenginleลŸti, refahฤฑ yakaladฤฑ, sanayisini kurdu. ลžimdi dรถnรผp bize diyorlar ki: Dรผnya รงok ฤฑsฤฑndฤฑ, siz artฤฑk kรถmรผr kullanmayฤฑn, yeลŸil enerjiye geรงin.

Tamam, geรงelim. Kim istemez temiz bir dรผnyada รผretmeyi? Ama bu iลŸler bedava olmuyor. GรผneลŸ paneli kurmak, rรผzgar tรผrbini dikmek, fabrikadaki o eski teknolojiyi รงevre dostu sistemlerle deฤŸiลŸtirmek devasa paralar gerektiriyor.

GeliลŸmekte olan รผlkelere de ,kendi baลŸฤฑnฤฑzฤฑn รงaresine bakฤฑn diyorlar. Bu รผlkelerin zaten enflasyonla, bรผyรผmeyle, binbir รงeลŸit yapฤฑsal sorunla baลŸฤฑ dertte. Kendi bรผtรงesinden bu devasa paralarฤฑ nasฤฑl ayฤฑrsฤฑn?

Ayฤฑramayฤฑnca da o aradaki 2,3 trilyon dolarlฤฑk aรงฤฑk, her yฤฑl bรผyรผyen bir kara deliฤŸe dรถnรผลŸรผyor.

“Aslฤฑnda Olay Tam Sizin Cebinizde!

Peki, bu trilyon dolarlar bizim mutfaฤŸa nasฤฑl yansฤฑyor, Anlatayฤฑm;

Gฤฑda Enflasyonu: ฤฐklim finansmanฤฑ yetersiz olunca รงiftรงi tarlasฤฑnฤฑ koruyamฤฑyor. Bir sene kuraklฤฑk vuruyor, ertesi sene sel alฤฑyor. Akฤฑllฤฑ tarฤฑm sistemleri kuracak para olmayฤฑnca mahsul azalฤฑyor; pazarda, markette domatesin, biberin fiyatฤฑ fฤฑrlฤฑyor. Alฤฑn size iklim krizinin mutfaktaki enflasyonu.

Sanayinin Rekabet Gรผcรผ: Biz ihracatรงฤฑ bir รผlkeyiz. Yarฤฑn Avrupa kapฤฑsฤฑna gittiฤŸimizde bize, “Bu malฤฑ รผretirken yeลŸil enerji kullandฤฑn mฤฑ? Kullanmadฤฑysan sฤฑnฤฑrda karbon vergisi รถdeyeceksin” diyecekler. EฤŸer fabrikalarฤฑmฤฑzฤฑ dรถnรผลŸtรผremezsek malฤฑmฤฑzฤฑ satamayacaฤŸฤฑz. Satamayฤฑnca fabrikalar kรผรงรผlecek, iลŸsizlik artacak.

Enerji Faturalarฤฑ: Kendi temiz enerjimizi รผretecek altyapฤฑyฤฑ kuramadฤฑฤŸฤฑmฤฑz sรผrece dฤฑลŸarฤฑya, yani doฤŸalgaza ve petrole baฤŸฤฑmlฤฑ kalmaya devam edeceฤŸiz. Kรผresel piyasalar sarsฤฑldฤฑkรงa bizim elektrik ve doฤŸalgaz faturalarฤฑ katlanacak.
Yani Mehmet ลžimลŸekโ€™in bahsettiฤŸi o “2,5 trilyon dolar” aslฤฑnda soyut bir sayฤฑ deฤŸil. O sayฤฑ; mutfaktaki tencerenin ne kadara kaynayacaฤŸฤฑ, evdeki ฤฑลŸฤฑฤŸฤฑn kaรง liraya yanacaฤŸฤฑ meselesidir.

ร‡รถzรผm Ne?

GeliลŸmiลŸ รผlkeler vaat ettikleri fonlarฤฑ artฤฑk hibe olarak, uygun ลŸartlฤฑ uzun vadeli kredilerle masaya koymalฤฑ.
Tabii bizim gibi รผlkelerin de ev รถdevleri var. Gelen her kuruลŸ fonu tam hedefe, yani yeลŸil dรถnรผลŸรผme ve temiz enerjiye aktaracak ลŸeffaf, gรผvenilir mekanizmalarฤฑ kurmamฤฑz ลŸart. Gรผven vereceฤŸiz ki o finansman akฤฑลŸฤฑndan aslan payฤฑnฤฑ alabilelim.

Durum bu kadar net ve sade!